Не бе свити, што ќе ни е земјава ? Пакувај куферу и прави се американец. Не за џабе постои збор "татковина" . Овде 99% не ја знаат суштината на тој збор, па идат уџум и плачат по аеродромиве. Епа плачете, мене не ме научиле да бегам кукавички.
А не е кукавички да иде некој да умира наместо тебе, само оти има ку* наместо пи*ка наместо ти да ја земеш пушката у раце и да си ја покажеш храброста, кхм... Битно се лупаме у гради, продаваме муда за бубрези...
Во земјава може доброволно да одат и женски и машки...Јас се кладам дека НИЕДНА од вас ни била, ни планира да оди да служи војска. Ако сте толку големи патриоти и загрижени за безбедонста на земјава, одете и служете војска, па ќе не браните нас немоќните суштества. Земете ги и вашите пријатели/ки, дечковци и девојки, браќа и сестри, и слободно служете. Сигурно сте свесни дека во денешно време не палат подли изјави околу машкоста и женственоста...Затоа заштедете време, земајте пушката и право во касарна...ДОкажете дека ја сакате земјава!!!! п.с. Доколку се врати задолжително да се служи, тогаш сите најгоеми патриоти ќе се пишат како геј или со рамни стапала, па пак на крај ќе останат на сила да одат тие што неќат.
Всушност јас познавам луѓе кои доброволно служеле војска, школски, машко и женско. Нивната замисла за служење воен рок беше забава, од патриотизам ни П. Со две раце потпишувам дека кога ќе пукне, вие не од пушка, ами од страв ќе изгинете, нозете ќе ги искршите бегајќи кај што е "мирно". Колку само мажишта имаа или брух или скршена рака/нога во 2001, смешно ми е кога ќе ми текне.
Абе океј тоа муабетот дека не ни треба војска, дека сме пи*ки у душа и ќе се правдаат сите само да не идат... али шупрајме што другиве држави што не ни се баш позитивно наклонети а си имаат воен рок, војска и се спремно?! Ако пукне војна и дојдат тука и не посе*aт од ќотек и куршуми а ние па сиротите фини, нејќеме (читај - не знаеме) пушка во рака да држиме туку сме модерни и сакаме да си помуабетиме на маса со терористите or whoever they are и да решиме се по мирен пат... Not a?!
Ми текна уште нешто, знаете со каква воена опрема располагаме? Само пушки и имаме, а верувајте ми на збор, воена вежба од две недели ќе заврши работа, како велат старите, за не-дај-боже. Калашников е оружје со кое може да ракува секој од 7 - до 77 години. Каков воен рок, какви бакрачи, па ние опрема немаме, со што ќе се бориме?
tie so ste so BG pasosh vo slucaj na vojna ili bilo so ne e sve do opremata namenata e bitna nie i da mozime da zemime najsovremena oprema nema da nie upotrebliva primer 50 helikopteri apachi ruski najsovremeni namesto 4 suhoji da imame 40 suhoji namesto 8 iljadi vojska da imame 50 iljadi so ke nie nas tolku oprema i sila se formira spored potrebite soe podobro 50 iljadi vojska ili 8 iljadi ama eden pripadnik da e opremen i efikasen obucen da vredi kolku za 5 obicni od tie 50 iljadi 50 helikopteri ne ni trebaat ni trebaat nekolku za prevoz i za obuka
druga bitna rabota sega golem del od edinicite nashi veke se deklarirani to znaci deka voena milicija spec edinica pesadija drugi rodovi i sluzbi od ARM imat striktni pravila NATO standard kolku treba brojna sostojba da imaat kakva oprema d koristat spored nivnata namena NATO municija NATO oprema i posle ima NATO obuka i posle se pravat pokazni vezbi i idi komisija od NATO I gi ocenuva teoretski i prakticno kako dejstvuvaat i dobivat sertifikat krivolak i penus gi koristat duri i britanskite SAS a i MOSSAD imaat dojdeno odnosno istruktori od MOSSAD go imame najdobriot poligon za obuka se stremime kon NATO i zato taka si prajme a SRBITE igraaat na dva stola zemaat raketni sistemi od RUSIJA a se stremaat kon NATO
Дечки (Ружа, Плуско, Гревче и остали...), ич не се мачете да објаснувате и аргументирате. Не вредат ни реферати, ни лични приказни со лично отслужен воен рок што потврдувате колку е уствари ,,славна“ ствар, ни трагични ситуации со блиски особи. Сѐ е џабе и ништо не пали кај луѓе толку оддалечени од реалноста. И да, ич нека не ве допираат навредите со мерењето на ,,вистинска“ машкост од страна на госпоЖиве горди патриотки. Зашто, знаете што? Неспоредливо поголеми мажи сте од нивните машки форумски истомисленици и другарчиња, кои во сите можни скокотливи тема го омаловажија и покажаа непочит кон женскиот род, а они на ништо од тоа не пропуштија да стегнат лајк. Е, машко со таков карактер како примероциве (btw повеќето се банирани, а да беа тука 100% сите ќе се лупаа во гради за воен рок и бранење држава) — ма не знам каква дисциплина да има и какви маневри знае да прави со оружје, нема тоа пет пари да вреди у моите очи, не па да е за мене прав маШ. Затоа што во 21 век во кој се развива разумот и секој нормален човек се стреми кон мир како највисока вредност, пушката во рака во хипотетичка војна е далеку од клучен елемент во сликата на еден голем човек или вистински маж. Е така!
Загреота, толку ,,модерни" станавте апсолутно сѐ нормално го направивте ненормално, дури и служењето војска. Добро пиша @PaLaVa, вие мислите со бегање или седнување така на маса, со муабет се решаваат ваквите проблеми. Жално. Па уште и будали ги правите тие што сакаат да се борат и да бидат бранители. Да се чуди човек, ама стварно. Прав маж е тој што бега како глушец, ама битно да е феминист, да.
Oтидoвте дoтaму дa ги пoтценувaте и дегрaдирaте сите сo дoбрoвoлнa желбa зa служење нa вoен рoк? Вaкви биле, oнaкви биле, си игрaле кaмaј вo кaсaрни...демек 21 век, сите имaме прaвo дa сме тoa штo сме aмa Бoже сaчувaј дa пoсaкaш вoјник дa си, сoу oлд фешн, јнa, зелени тетoвaжи, Јaнa фoревер...бррр. Тoa време минa, немa тaкви тетoвaжи веќе, немa бaнкети кo свaдби, немa плaчење нa железнички, немa херoјски прикaзни oтпoсле, oк е, дишете. Нo oд пoлицијa и вoјскa секoјa држaвa имa пoтребa и дa, тие се први вo вoени кoнфликти и дa, зa тoa е пoтребнa хрaбрoст и љубoв кoн држaвaтa. Јaс јa немaм и не би се пријaвилa и зaтoa мoжaм дa рaциoнaлизирaм дo бескрaј кoлку непoтребен е или пoгрешен е тoј пoрив, кoлку пaметoт нa другите испрaн им е и кoлку јaс сум вo пoдoбрa ситуaцијa oд нив или пoпaметнa oти утре oни ќе си нaстрaдaaт први дури јaс мирнo си седaм дoмa сo фaмилијaтa. А дa ги немa? Дa бидaт сите "пaметни" кaкo нaс и вo вoен кoнфликт дa немa кoј дa oди дa пукa сo пушкaтa сo кoјa си игрaле кaмaј вo кaсaрни? Еднo oпштествo функциoнирa oти не имa oд секaкви прoфили, пoинaку не е извoдливo. Мoжеме нa пример дa збoриме декa сите oбрaзoвaни требa дa сме aмa некoј требa пoсле нaс и дa зaчисти, кaнти сo ѓубре дa сoбере oд улицa, некoј требa и вo рестoрaн дa служи, тaкси дa вoзи...тaкa и тукa, некoј ќе си oстaне вo држaвaтa oд љубoв, ќе се пријaви вo вoјскa, вo први редoви ќе е дури oстaнaтите нa тв реaлити шoу гледaaт. И тoa требa дa се пoчитувa. Кaкo инaку би функциoнирaле?
@Црна Ружа е скроз во право кога вели дека задолжителниот воен рок е релативно современа измишљотина, која датира од периодот пост француската револуција. Уште од антиката, војните ги воделе или професионални армии или платенички војски. Од друга страна, ситуацијата во светот денес е следна: Земји во кои воениот рок е задолжителен, а притоа не може да се одбие или да се замени со друг вид на општествено корисна работа се воглавно држави од Блискиот исток и Африка. Мислам дека тоа зборува доволно за феноменот наречен „задолжителен воен рок”.
Една работа треба да ни е јасна на сите дека, ако не дај боже, повторно ни се случи вистинска војна ние немаме капацитет да и парираме на агресорската сила. Ни во бројност на војници, ни во оружје, ни во ништо. Се надевам дека еден ден толку ќе стане животот во Македонија најдобар и најубав што, ако е нападната, сите ќе сакаме да земеме оружје да ја одбраниме. Но, во реалноста таква што е сега, кога сите гледаат да ја здувнат преку граница што е можно побрзо, смешни ми се малку муабетите за гинење во одбрана на една земја каде се бодреше и оправдуваше тепање пратеници од спротивните партии. Да не се разбереме погрешно, земјата си е океј, ние народот не чиниме. И за крај, ич, ама ИЧ!!! не би сакала мој маж да гине за големите патриоти и патриотки да може да си продолжат на раат да блуат отров против хомосексуалци, мажи што се чупаат, жени што имаат секс пред брак, Дарвин... *** Да имаше предлог да се воведе воен рок и за жени, сакате да се кладиме дека повеќето мислења кои сега се „за“ служење воен рок, ќе беа хистерично „против“? Лицемерие на куп.
Луѓе, што ви е вам? Читам и се чудам. Каков воен рок? Ниту пак станува збор за одредување машкост или патриотизам со истото. На таков начин? Сериозно? Стварно нема смисла, а и многу не совесно, половина од овие што коментираме, во случај на војна, има да не нема од тука. Вистина е дека не располагаат со никаква опрема. И вистината е дека ако пукне, маж ми прв ќе не испрати од тука мене и деца. А јас ќе го молам да замине и тој со нас. Ама од нешто знаете, мора и леб да се купува. А како ние, таму негде ќе живееме со страв дали ќе заѕвони телефонот и што ќе ни пренесат? Немате појма какво е чувството. Немате поим колку боли, каков е тој страв. Лесно е пред телевизија, пред монитори на интернет и сите да се правиме силни, да бараме некој друг да не брани, а ние да бегаме. А како ќе им биде на мајките, жените, децата? Небитно нели. Битно е некој да не брани. За кого и што? Си ја сакам татковината, ама не повеќе од животот на маж ми, нашите деца и мојот живот. Не сакам никогаш повеќе да се повтори да чекам така во неизвесност и да се молам секој ден. На никому не му посакувам. Највисоката цел на една држава треба и мора да биде мир. Не негирам дека најлошото не може да се случи. Ама луѓе, за одбрана треба доброволци, а не по правило и морално обврзувачки закон за воен рок.
Се знае прав маШ што значи. Мустаќи како Гоце Делчев. По цела недела да носи исти чорапи, долен веш и облека... Па кога ќе си дојде петок вечер од копање нива, тогаш жената носи коритце со вода за да му ги мие нозете и да ја пие водата. Да служи на државата и да гине за неа. (по можност татко ми, браќата и синовите да не служат и да седат скриени при војна, ама другите има да служат и крај). Да не знае да чита, а маШ што се разбира во уметност, музика, медицина не е праф маш. Да носи дебел ланец со златен крст и да биде прав православен христијанин маш... Маш каков што треба да постои во оваа христијанска земја кај што се родил Исус. Да биде влакнест по цело тело. Толку е едноставно, а вие преувеличувате.
Штo имa oписoв нa oдредени мaжи врскa сo темaвa? Влaкнa, гaќи, злaтен лaнец, сериoзнo, дa не си јa згрешилa темaтa?