Дали треба да се врати воениот рок?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Silver.E, 12 мај 2015.

1. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    ok milo mie so pisham so druga civilizacija napredna

2. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.992
    Јас би ставила задолжителен и за мажи и за жени, не дај боже да пукне, никој не посакува ама што би шкодело на младинава малку ред, дисциплина и основни вежби бар да научи пушка да држи.
    Кој ќе ве тера во конфликт да бидете во први редови, затоа АРМ постои а резервиста секако нема да избега на ниеден маж.
    Па тоа какви навреди за војни лица се пишуваат тука, абе имајте барем малку почит за некој што одлучил и вас и државата (каква и да е) да ве брани!!

На Ambitious, makedonkamak, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Тоа се само празни фрази кои потекнуваат од 19.век, денес се непотребни, реалноста ги масакрира сите можни лаги на социјалните конструкции познати како нации, но тоа е друга и непријатна тема.

Само Грција има воен рок но има и значаен дел на професионалци. Другите немаат воен рок.
    И кој тоа ќе ве нападне и зошто, лорандитот од Алшар од која ја напраиле круната на Александар :devil: и која можела да апсорбира космички зраци а имала и спид дајал со Атлантида која уствари била древно маќедонско кралство :party:

Интересен феномен е кога се имаат ставови за проблематика за која не се знае ништо.

Албанија има симболична армија, пред да влезат во НАТО а и поради немање пари ги исрфлија од употреба сите тие кинески ѓубриња како копиите на МиГ-17,19 и 21, Ми-4 и купови копии на Т-55 и музејски експонати од времето на ЊЊ-2 кои им давале каква таква офанзивна можност.
    Денес имаат симболична армија, авијација со неколку половни транспортни хеликоптери и морнарица доволна да брка мигранти и шверцери на дрога низ Јадран.

Србија после деценија војни и паѓање во дното сеуште држи некаква офанзивна сила но тоа е све застарено, една ескадрила МиГ-29 некои остнанати од ЈНА некои половни од Русија, пар ескадрили МиГ-21 кој е летечки анахронизам и пар ескадрили Орао кој е Јагуар за сиромашни, југословенски авион.
    Сето тоа е само за на хартија да се прикаже дека се нација на прави мажи, авионите им гнијат пред музејот на Батајница.
    Останато е шундот од ЈНА освен можеби М-84 донекаде ама таков тенк на овој рељеф е монголоидна појава. А инвазии се скапа ствар, која не може да си ја дозволи фејл земја ко Србија.

Бугарија пред и по НАТО исто исфрли стотици Мигови 21 и 23, Делфини и Албатроси и хеликоптери, им останаа неколку МиГ-29 и нешто се тегавеа за воведување на 8 половни Ф-16 втора рака од Португалија пошто им биле скапи за летање :devil:
    Тенкови што раздадоа, што продадоа, оставија нешто малку, немаат ни пари ни нешто причини за инвазии, настрана што секој чекор им е контролиран од Брисел.

Е сеа Грција е едина која реално може да изврши инвазија.
    Иако реалната можност за такво нешто е нула, хипотетички коа би се десило тоа најдобра опција е експресна капитулација пошто пар парови (оделение) на Ф-16-ки натоварени со по 6 тони бомби и ракети и еден ротирачки 20мм топ со 600 гранати (а пошто имаат аеродроми блиску до граница ќе можат да понесат максимален офанзивен терет) ќе имаат де факто поголема огнена моќ од целата АРМ, значи само тие 4 авиони а имаат 100+ од нив.

И сеа некој нека објасни како и за колку време ќе се изведе мобилизација на составот на АРМ, ете редовна војска по ваше нека е, све научено да чисти вецеа и да дипли кревети, има матер да им се најебе на грците со четка за чистење шољи, има тоа строев корак со цокулата останата од ЈНА да им пробуши ушни тапанчиња :devil:

За мобилизација и распоред по единици и зафаќање на борбени положаи треба време а гркот веќе ти ебе црна мамица со ескадрила Ф-16 и Мираж-2000, касарните каде 18 годишњаци чистат вецеа и диплат ќебиња се растурени од ГПС наведувани бомби од 250кг, ненаведувани ракети од 70мм и остали срања, Апачи штитат транспортни хеликоптери кои се истовараат во РЕК Битола, по сите два аеродроми и неколку клучни патишта и мостови за два часа од почеток на ратот и сеа шу праиме...

Вие дома се тресете, синот или братот кој штотука завршил средно не може да биде собран на едно место па ќе биде испорачан во запечатен сандак, многу помал него што би очекувале за лик кој имал 188цм и 85 кг. И после леле леле сине зожтоооооо акање на гробишта...

А после ќе си велите арно ни викаше Црна Ружа дека треба да се знае нешто пред да се има став за истото ама не го слушавме...

На Ketchup, Lolo5, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    8.361
    Не.

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Едина реална можност за војна не е од конвенционален тип туку она што е познато како Insurgency, таква беше 2001 а таков и ќе биде и нареден конфликт, без јасни линии на фронт, без држава на држава, без женсвски конвенции, hit and run, и тоа е тоа. Но затоа си постои и counter-insurgency (COIN) :devil: За такво нешто е потребна мала, профи армија која ќе има соодветна техничка опременост, никакви сухои и глупости него нешто кое ќе може да се употребува и во мирно време пример за гасење пожари, тренинг на падобранска единица, превоз или било што како Цесна Караван која веќе ја користат во Ирак, може да лета дооолго време има инфрацрвени сензори и соодветно оружје, далеку е поефтина за одржување и летање од сухои а ја бидува и во цивилен свет, бомбомче од авион :devil:
    Дакле вие ако сте сериозни во своето домољубие ќе се замислите кои се реалностите пред кои би се исправила АРМ и како да се одговори на нив и ќе си направите петиција или ќе се активирате не тоа поле...

Замислете пред две години во Куманово да праќаа 18 годишници од касарна да се пресметаат со косоварите, чудно е како раја сака погреби и лешеви, таа морбидна фасцинација со мажот-леш ...или тинејџерот леш поточно кажано.
    Дали тоа традиционалната македонска жена има потсвесна смртна омраза кон мажот и сака да го види ладен и непокретен во дрвен сандак, да го жали и оплакува?

На theowndemon и crimson им се допаѓа ова.
  6. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    И сега, што правиме? Дали конечно се знаат луѓето кои ќе се пријават да служат војска за да ги бранат мамините и татините синчиња и ќеркички на политичарите кои додека вие служите војска и ќе има војна тие ќе пијат коктелчиња на Халкидики или Лезбос?

На Lolo5, Gosh, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Ние не можеме да поправиме еден авион затоа што ќе отиде цел буџет на тоа, а не па да размислуваме што ново би можеле да купиме. А и реално гледано ништо до сега нема купено АРМ, све е тоа донација, која за независноста, која во 2001, нешто ни дадоа Турциите, нешто САД и така си присобравме некоја опрема за да не бидеме без ништо.
    Ама сега редно време е Република Македонија да набави ново оружје за заштита и да не чека на дотраени донации на воена опрема од останатите земји, затоа што е жално да ја оставиме АРМ само со некои тенкови Т72 кои што се дизајнирани во времето на Југославија, или поточно 1972, потоа едвај 4 ептен стари, но сепак колку-толку професионални борбени авиони Сухои Су-25 кои не се одржуваат редовно, не се летани најверојатно повеќе од 10 години, не зеле никакво учество во било каква авијациска вежба изминативе 10 и повеќе години, не е планиран никаков ремонт на истите со цел истите да бидат вратени во служба, 30тина тенкови од Украина во 2001 и тоа е тоа.

Жална ни е состојбата, и да дојде до војна и да се пријави голем број на Македонци доброволно сепак нема да можеме да ја одбраниме државата. Кога Путин во 2008 година за десетина дена ја победи Грузија, која што е признаена НАТО членка и која што има завидна војска, тогаш што да очекуваме од Македонија во еден таков хипотетички случај? 1, 2 дена? Немаме капацитет за војна ние. Посебно не со млади луѓе кои што биле "обучувани" 3 месеци, е затоа тука пробувам да ви кажам дека ако некој не е заинтересиран да продолжи да се обучува во некоја од специјалните единици или пак професионалната Армија, нема потреба ни да оди 3 месеци во Велес. Нема теоретска шанса тоа време да спреми некого за една војна, само ќе добие статус на војник и ќе биде прв извлечен од дома во една таква ситуација, а секако шансите дома да се врати во еден дел ќе бидат блиску до нула.

На Gosh, Rama, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    • Ве молиме пишувајте на кирилица
    jas tebe i vo inbox ti objasnav i psk gledam na 3 i pol se prajs imame 31 tenk ama se kompletno opremeni so najsovremena oprema znaci namesto 100 tenka obicni sega imame 31 i toj 1tenk tezi kolku za 3 obicni po opremenost i efikasnost namesto 50 iljadi vojska od regruten sostav sega ima 8 iljadi ama opremena i efikasna i obucena avionite ne se koristat oti vozdusniot prostor go skenira IZRAEL a imame potpishano dogovor so SRBIJA za kopnena podrska dokolku zatreba i vozdusna SRBIJA ke navlezi kaj nas dokolku e potrebno ima vojna ke navlezi SRBIJA kaj nas i obratno nie ke mu pomozime na SRBIJA ako pobaraat pomosh imame PVO protiv vozsdusna odbrana najsovremen raketen stit od tipot IGLA lesno prenosliv RRF racno raketen sistem

ili se prajs na 3 i pola ili tie celta da vlecish informacii odi na forummot odbrana i ke vidish so imame i kako imame

Последна измена од модератор: 6 ноември 2017
  9. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Прво, напишав само еден дел од информации кои што ги имам.
    Второ, не тврдам 100% дека се тоа е точно, затоа што реално веќе не се ни знае што е функционално а што не е, а и ова го дознав пред неколку години, сега можеби е сменето. Моја грешка. А и затоа е тука форумот, да се дополниме за тоа што не го знаеме, нема потреба од ТРИ И ПОЛ.
    Трето, ти мене ништо не си ми објаснил во инбокс, па нема потреба за такви лаги тука.
    Четврто, најдобронамерно, ако можеш пишувај на кирилица и со интерпункциски знаци, ми здосади да дешифрирам се што имаш напишано.
    ај поздрав :)

На Gosh, Ketchup, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Сухоите се на Петровец (упс александар велики аирпорт) не се ниту во хангар, значи толкава некадарност да не ги одвлечкаат барем во хангар еј, да подигнеа барем монтажно хангарче нешто, само 4 сухои се не е нешто страшно, и сеа раја очекува некој да гине за општество кое не може да хангарира 4 авиони, скапи машини оставени да гнијат :devil: Толку милиони покрадоа барем да донираше некој за монтажно хангарче нешто ова она...

Ова не може да го ремонтира ни Чак Норис, Исус да се симне нема да ги реанимира, се е изгниено од електроника до авионика, овие се само за музејски експонат но и за тоа треба се дотераат....oh wait РМ нема технички музеј :devil:
    Вирови од дожд под него бе, и некое церадиче врз кокпитот нафрлено:D, одвај чекам да се борам за едно вакво општество :party:

Исти се и Ми-8/17 и Ми-24, грчката донација УХ-1 Хјуи летаа до пред некоја година сеа не знам истечени им се ресурси и нив пошто и си беа половни...
    Настрана што 3-4 од екс-советскиве Ми-8/17 се срушија и испозагинаа војници и пилоти, на прво место набавка на источно срање е лоша варијанта, пет пати повеќе кварови имаат него западни еквиваленти, настрана коштање по час лет и три пати побрзо одат на ремонт на мотор, ама тоа е, нека гине раја со руско ѓубре, пола од флота Ми-8/17 се срушија и тоа со симболичен број саати летање годишно, дно од опрема.

На Afrodite¥ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.125
    За пред 2 години не знам. Ама во 2001 испраќаа млади војничиња. Тие што служеа војска. А тие шо имаа врски, поручник, началник вујко, стрико, другар, ја "чуваа" војна болница. Нив ги враќаа од терен, а други гинеа.

На Gosh, Rama, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    epa kako sakash ti genaralot da go pustat ako pogini koj ke ja vodi vojskata na komandno mesto odi ama zato e mozokot na operacijata voena bolnica generalstab vlada sobranije tvrdina ako se zazemi zavrsva vojnata odnosno ja gubime znameto ako uspeat da dojdat do znameto neprijaletot se gubi vojnata zato mora da se cuvaat bitnite objekti tvrdinata se cuva mora da se vardi da ima zname da ima straza

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.125
    А ти стварно мислиш дека е во ред на терен да иде дете, штотуку почнато во војска, а уште не знае ни да нишани, а не да пука. Зарем нем поискусни?! Со деца и војна губиш и жртви куп. Многу добро знам за 2001 година. На жалост.

А за кого да се убиваме бе?! За знамето и за името?! Нека ја земат државата. Ама животите на млади луѓе не. Заев и Груевски живи ќе бидат. А нашите?!

Едит: Шо ќе кажеш за тие со врските што требаше на терен да бидат, постари и поискусни? ! А наместо тоа, ги мењаа со другите.

На Gosh, Rama, theowndemon и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    nejkam nekoj raboti da gi kazvam tuka ako sakas inbox ama gledam nemash opcija za vo inbox inace obuka vojska nema spec edinici imaat selekcija i posle obuka a ostanatoto e taka bezveza vojskata se koristi da raboti cim nekoje dete poslo tamy dobrovolno mora da ima doznaenje da e svesen deka ako zatreba mozi i da bidi aktiviran

15. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Што се битни нашите? Битно врвот да е недопрен.

На Lolo5, Gosh, Rama и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    За таков тип судири најлошо нешто е праќање на аматери кои служеле воен рок неколку месеци и за тоа време испукале максимум една рамка од М-70 или паповка, ма каква рамка повеќе регрути ни тоа не го имале, тоа ти е рецепт за дебакл, еден САД се избламира на тој начин во Виет Нам и после укинале воен рок и трансформација во профи армија. Просечна старост на војници била 19 запирка нешто години, заврши хај скул, драфт, обука и ајт да се бори со прекалени герилци кои знаат како дише теренот, какви ретарди :devil: И сега ќе измислуваат разни патријоти топла вода, враќање на воен рок :devil:
    Си има начини и за тоа, но како што реков, треба да се знае која е целта и да се оди кон тоа...

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.125
    Ако заминал доброволно, треба да е подготвен на се. Ама е и повеќе од иронично, да оди доброволно и после да моли и коли по врски да не оди на терен. И да гине дете младо за него, за мене, за тебе. Зарем не е трагично?!

Нема потреба да ми објаснуваш што имаме, сме имале тогаш и со што сега рс полагаме. Знам. Само си го ценам животот, мојот и на моите, повеќе од оние на врвот.

Си ја сакам државата, ама не по цена на животот.

На Gosh, Rama, Ketchup и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    eden pretsedatel na USA rece drvoto na slobodata ponekogas odvreme navreme mora da dase poleva so krvta od patriotite nesto taka beshe

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Го поддржуваш тоа?

На Lolo5 и Someonespecial им се допаѓа ова.
  20. Vitomir2

Vitomir2 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2017
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    755
    Еве јас имам служено војска ништо страшно,но дали треба да се врати или не воениот рок не сме ние тука да одлучуваме,најдобро е да биде по желба кој сака нека си служи кој не немора,на крај краеви си има платена војска за таа работа.

На Lolo5 и elimkd им се допаѓа ова.