Дали треба да се врати воениот рок?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Silver.E, 12 мај 2015.

1. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    ne bash ama patrioti sekogas ke ima oti mora da ima sve duri ima postoj zname pripadnost drzava i sve drugo mora da ima ti si go branis dvorot kukata decata mazot ti interesite tvoj rabotata tvoja jas mozam da ti dojdam doma na kafe na gosti ama nemozam da ti gazdaruvam vo tvoja kukja znaci taka sekoja drzava si se stiti ako sum gladen mojs da mi pomozis da mi dajs da prespijam da mi dajs hrana ama nemojs stalno da mi davash vsusnost nie site se borime za hrana za opstanok i zato idi do ovie raboti

2. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Баш во групата со татко ми, едно многу младо дете војниче загина... Ама додека дојде веста кој е загинатиот, кај нас дома беше хаос.
    Само знаевме дека од нивната група има загинат, ни телефон ни бутур имаше татко ми со него.

Кога ќе ми текне на тој момент коса ми се крева и сега ќе се најде некој да ме убедува дека требало задолжително да се служи...
    Ама не боли на туѓ грб...нормално ќе кажуваат кога не осетиле на свој грб неизвесност и тага, туку седеле скриени.

Тоа младото дете загина и семејството си го зави во црно, за сега квази патриоти да се силат по интернет, а Заевци и Груевци да се прчат на фотељи.

За кого загинаа тоа дете и сите останати војници?
    Жално е да се дискутира на толку осетлива тема, со толку бесчувствителни луѓе.

На CrazyGirl15, piglet1, Gosh и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    znaci ko ke odish vo takvi sluzbi treba da imash na sovest deka mozi i da poginish ne daj gospod da si svesen deka ke poginis ako nemas sreka

so da reci eden makedonec koj odluci da ostaj zena i dete i da odi vo francuska legija stana legioner ne samo so stana zede i visok cin zede i drzavjanstvo pomina sve i sesto nedopren i mu zavrse sluzbata vratite mu se otvoreni sekogas vo francija toj si zavrse rabota tamy odluce da se vrati doma da odmori da se vidi so zenata i trga so kola na patot za korzika mu izlegva divo prase na patot i poginva na lice mesto

Последна измена од модератор: 6 ноември 2017
  4. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Во какви служби? Задолжително беше да се служи војска тоа време, сакал нејќел мора да служиш.
    Вујко ми беше исто околу 20тина години и служеше војска баш за војната, па го испратија во најжестоко на сред албанска територија... Баба ми и сите најблиски само на дијазепам беа.

Плус татко ми не е војник, туку кога бил млад МОРАЛ да служи и во 2001 на сила го зедоа на сред војна да се бори.

Затоа сега зборуваме за кој сака да оди доброволно нека оди... Нека си биде психички подготвен... А не на сила да ги тераат сите машки.

На CrazyGirl15, Gosh, Rama и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    i ne zaboravjte deka ima zakonza voena sluzba ako nekoj e pacifista ne verva vo oruzje i vo vojna mozi da sluzi vojska ama bez da nosi oruzje ke go premestat vo indetdanska sluzba ke ljupi kompiri ili ke bidi logistika

6. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Што збориш ти?
    Кој го терал да стане легионер?
    Можда карма го стигнала а?

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    epa toe site nekade ponekogas lutame se barame sebesi i na kraj nekoj vo legija ke odi nekoj ke sedi vkancelarija i ke misli deka kuznaj kakva rabota bitna ima toe site po nesto prajme

8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Супер некој ако баш тоа сака да го работи, муабетот е да не е задолжително.

И почни да користиш кирилица и интерпункциски знаци, се изнамачив да те прочитам.

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.810
    Допаѓања:
    80.600
    Гледајќи кој што коментира, изгледа стварно за џабе загинале.

Некој во една тема ќе пишува дека баш му е гајле за историјата и кој за што гинел, а во друга ќе пишува дека е многу жално што гинеле млади војничиња.

На Rama, carangigia и elimkd им се допаѓа ова.
  10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.125
    @Bitter-Sweet Работава е да не гинат, а уште помалку пак џабе. За да не дојде до тоа, треба да мислат политичарите што прават.

Мене ми е грижа за историјата, жално ми е и што гинеа, за некој да ја распродава државата. Ама ако пукне војна, па налет се. Деца имам. Сакам и нивни да дочекам.

На Gosh, Rama, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  11. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Јас пишав дека ми е гајле за историјата, а сега пишав дека за џабе гинеле војници.
    Воопшто не вреди за ваква проклета земја без историја, да гине некој.

За што загинале?
    Дека на сила ги терале од млади да служат војскаа во земја без историја.

И друг пат цитирај ме пошто знам дека мене ми се обраќаш... Моите зборови ги пиша... Јас не сум НЕКОЈ, туку имам ник на форумов.
    Не бидете со другарките ко кукавици по сите теми.

На Yowannty, Mishela, Gosh и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.125
    Немој. Ќе ме навлечеш на историја. ;) :lol:

На JollyGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.810
    Допаѓања:
    80.600
    @JollyGirl баш си лицемерна, знаеш? Еднаш едно пишуваш, па друго. Еве, кој е кукавица? :)

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Не се кукавици, пасивно-агресивни се.
    Се прават многу мирољубиви и добродушни, а плукаат отров во секоја тема :D Си ги лечат комплексите врз форумот, го силуваат :D

Чинам не сум се изјаснила на темата, сметав дека е апсурдно и да се изјаснувам.
    Дефинитивно сум против задолжителен воен рок. Колку што сум и против било какво насилство, била каква војна. Пацифист сум, и се гордеам со тоа.
    Ако веќе се воведува задолжителен воен рок - нека биде и за мажи и за жени, а не да се силите тука дека мажето ќе го испратите во војна, а вам работа ви е да чувате деца.
    Сум слушнала и за мажи и жени што волонтирале, заедно. Мажот да се бори, жената помош на повредени на бојното поле. Ете, има и за "жени" што да се прави. Или земи пушка бре, кој вика дека не можеш да си на исто рамниште со мажот :?:
    Или ви фуфка, па мажот ако умре битно за татковината умрел, а вие друг ќе си најдете 8)

На Gosh, theowndemon, Lolo5 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.125
    Мене баш ме интересира дали оние од врвот ќе си ги пратат децата, внуците во војна? Има сигурно некој од нив што служел редовна војска.

Сама ќе си одговорам. :rofl: Нема да ги пратат, ами ќе ги кријат, ќе избегаат оти животот нивни е мил. А нам ќе ни го будат патриотизмот.

На Gosh, Rebecca_R, Rama и 8 други им се допаѓа ова.
  16. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    И дали некој, било кој со здрав разум би си го пратил своето дете?

На Mishela, Gosh, Rama и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Да не беше @Lianna Anna, ќе изгубев секаква надеж дека во државава (барем по дискусииве на форуми) постои нормално, здраво и современо сфаќање на патриотизмот како важна лична вредност што си ја почитува еден човек.
    Ти симнувам капа жено! :bow::bow::bow:

На theowndemon, Ketchup, YoungandBeautiful и 5 други им се допаѓа ова.
  18. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Што пишувам различно Битер?
    Цело време исто пишувам.

И во оваа и во другите теми пишав дека не вреди и жално е некој да гине за ваква земја.
    Да го оставиме фактот со украдената историја (и спомениците без врска поставени), туку боли што тие што се прават патриоти први бегаат од земјава при опасност и на крај стапот го каде друг сосема невин.

Не вреди за земјава со прст да мрднеш, а не да загинеш.

19. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Што да правиш, којзнае у кој век се заглавени уште, а сигурно не е 21 :!: Е во тој век веќе они седат дома и чуваат деца додека го испраќаат мажот на боиште. Трагикомично

На Lolo5, Ketchup, JollyGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  20. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Ги има многу, ама не се расправаат по форуми :D

На Ketchup, Lianna Anna, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.