Дали треба да се врати воениот рок?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Silver.E, 12 мај 2015.

1. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Како не чита? Имаш со име и презиме листа на успешни светски компании, а позади нив стојат Евреи. Зошто Македонците не се претприемачи, туку работат физикални работи, ѕидари, камионџии, келнери, по бродови, градежници? Каде си видела Евреи ширум САД и Европа да работат слични работи. Секаде се бизнисмени.

2. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.168
    И тоа е поради задолжителниот воен рок?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Задолжителниот воен рок е само еден сегмент од нивното служење кон татковината и каузата.

4. iskeshiran

iskeshiran Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    78
    tupam za evreite kako primer.... mozam isto da tupam za norvezanite, ili svajcarcite koi se tata mata vo Evropa i imaat zadolzitelen voen rok...

ili za Kina i Japonija koi se tata mata vo Azija i imaat zadolzitelen voen rok...

Tupev za Izrael najveke zatoa sto ete znam deka oni kako opstestvo imaat mindset da stavaat voeni staresini kako hedovi na firmi.

5. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Па секако дека ќе служат кога татковината им дала добри услови.
    Само 3,70% се невработени. Спореди со Македонија и кажи им те молам на тие 20% што немаат работа да идат да служат за мајка Македонија.

На Harper и Amellie13 им се допаѓа ова.
  6. iskeshiran

iskeshiran Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    78
    Prvo vi bea "faktite" deka razvienite drzavi nemaat zadolzitelen voen rok i deka nie treba da go sledime nivniot primer, sega "faktite" vi se nie ne sme razvieni i ne treba da se sporeduvame.

7. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.241
    Татковината ништо не им дала. Тие, т.е. народот и менталитетот ја сочинуваат татковината. Кога од мали нозе си воспитуван да служиш за доброто на комуната нормално дека негативните работи на едно општество ќе се драстично помали.

8. iskeshiran

iskeshiran Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    78
    zadolzitelniot voen rok e pred se obrazoven proces, a posle bezbednosen.

9. iskeshiran

iskeshiran Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    78
    ne samo sto se evrei, tuku posociv del od niv otvoreni so komercijslizirana voena tehnogija... a del od niv so voeni lica kako direktori..

10. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Кои предмети и науки се учат на воен рок, па за да биде „образовен“ процес?

На Harper, Nausicaa, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. iskeshiran

iskeshiran Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    78
    epa ajde togas da go ukineme i zadolzitelnoto obrazovanie... posto na golem del od decata ne im se ide u skolo...

На Mamli му/ѝ се допаѓа ова.
  12. iskeshiran

iskeshiran Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    78
    zavisi od rodot vo koj sluzis... jas na primer nauciv dosta za radio relejni mrezi, sto mi koristi vo telekom industrijata i nauciv slepo kucanje sto mi namaluva drasticno vreme na pisuvanje tehnicka dokumentacija.

imam prijatel koj bil kerovodza i naucil da dresira kucinja, pa sega toa go raboti... bi mi teknalo u drugo..... ova onaka brz primer

На Mamli и WildMk им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Можат и на школо да го учат тоа... дури и од дома можат, не им треба војска.
    Колку години имаш?

На Amellie13, Harper, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.306
    Допаѓања:
    9.349
    Sporedi gi mazite sto porano bile vo vojska i denesnata mladina, i ke sfatish deka i te kako e potrebno da se vrati voeniot rok, bile nauceni na red, disciplina, hrabrost i pocit, dodeka denes seto toa e vo izumiranje, a da ne zboruvame za razgalenosta sto e i te kako prisutna i licno mene toa ne mi se dopagja.

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Тоа што наброја се учи од дома и од секојдневие.
    Не е во изумирање, ти се дружиш со недисциплинирани...

На Mr. Right, Amellie13, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Работава доаѓа ко, ако не си присилен на нешто, воопшто нема да се заинтересираш да научиш.
    Јас колку ги знам моја генерација, сите беа патриоти ќе гинеа за државата додека бевме средно, еве завршивме, никој не отиде да служи воен рок.

На Mr. Right, Amellie13, Harper и 3 други им се допаѓа ова.
  17. iskeshiran

iskeshiran Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    78
    ne sum imal moznost doma i vo skolo da gi naucam ovie raboti... sum ucel masinstvo, koe sega ne mi sluzi za nisto... no ete voeniot rok mi pomognal da se snajdam vo ova tesko vreme. iako togas mi bilo glupost, nitu pak sum sakal da sluzam vojska, no ete taa zadolzitelna obvrska dosta mi pomognala.

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299

И мене тоа ме загрижува. Исто и на школо, учат за да добијат високи оценки, а не за да добијат знаење.
    Сите вредности ни се испревртени. Срамота е во денешно време, со интернетот и пристапот до било каква информација.. буквално, ништо да не те заинтересира и да бараш да носиш оружје, за да те научи некој основни животни вештини.

ете прочитај на Кечап што му пишувам

Последна измена: 16 ноември 2018
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.880
    Допаѓања:
    129.851
    Не си во право.
    Еве мое мислење во кое се гледа дека не е до служењето во војска.
    И не е само тој.И неговите колеги се такви,професионални војници,ама ни кревет местат,ни куќа чистат.
    Повторувам,се е до домашното воспитание.
    Еве,имам браќа кои не беа во војска,ама се уредни и го чистат домот.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    :D Куцање на слепо отприлика би ти умеела 2/3 од младината у моментов да пробаат, нели ради пустата технологија насекаде. Еве јас сега ја искуцав така целава реченица (со две минорни грешки што не пречат на разбирањето), а ниту сум била, ниту ми паѓа на памет да служам воен рок.
    Значи пак се вртиме околу основни вештини, кои се учат или со воспитување или во секојдневието. И за кои воопшто не ти треба да бидеш со месеци/години одвоен поголем дел од времето од семејството и саканите, да се изживуваат на тебе некои националистички алфа психопатчиња ко да си најден/а на улица, да те стануваат во 5 сабајле и сл.

За технологија има еден куп образовни институции, од стручни средни до факултети (машински, електро, ФИНКИ, ФЕИТ). Баш за тебе би требало да е прашањето, треба ли да се укинат овие институции, и будали ли се студентите што 4-5-6 години се мачат академски да ги стекнат овие знаења?

Ги споредувам, и повеќе ми се допаѓа секако денешната младина. Момците полека се одучуваат од сексизам и национализам, знаат повеќе од работите што се сметале за женски, се бараат себеси со своите интереси без да мора истите да се строго одредени од полот. Со воениот рок ќе се уназади и репресира сето тоа :)

Последна измена: 16 ноември 2018
    На Amellie13, RoseRain, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.