Дали треба да се врати воениот рок?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Silver.E, 12 мај 2015.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.676
    Допаѓања:
    14.140
    Сакаш да ми кажеш вработени во полиција ескивирале? Абе велам јас изгинаа Ромчиња, Рушитоски, Шабаноски, некои сиромашни Македонци собрани од селата, при илјадници професионални полицајци и војници, ама поубаво е да се верува во филм, еве за малку да победиме, ама НАТО ни стапна на врат, а во суштина сите гледаа да ескивираат, а по војната сите почнаа да глумат дека војувале, дури и оние што биле повикани на обука, демек како да војувале.

На Purpleheart, Gosh и FriendOfDorothy им се допаѓа ова.
  2. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    43.309
    Која црна полиција, војската и резервистите да не беа...

Другите исто као што се пишувале улави и дустамбајлии за у војска да не идат, за у ратот ко пички по подруми и бачила се криеа.

И што добија за фала? Ни кур од овца. Битно муџахедините и талибанците у парламент и администрација ги пикнаа...

На Munchmallow20, EvAngelos, FriendOfDorothy и 2 други им се допаѓа ова.
  3. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    10.243
    Еј кога ќе ми текне дека до пред некој месец имавме ПРЕМИЕР кој бил воен дезертер што извадил со врски документи дека е трајно неспособен.. циркус банана држава.

Искрено не би војувал ни за пари за нечии други интереси. Единствено ако треба да се пресметаме со учкиве за да ги ставиме во ред, тоа е веќе друга работа. Тоа е веќе лична одговорност и одговорност спрема фамилијата, децата утре.

На Mrs. right, Realist1 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.676
    Допаѓања:
    14.140
    Србите се плашат од Косоварите баш поради тоа што се свесни дека таму младите знаат да ракуваат со оружје, а не оделе во војска.

Дека има тука некој незнаен јунак што еве со војска, обука ќе се остручи до ненормални граници, па и корисен за НАТО ќе бил, тешко, ама ете има држави кои не ни укинале војска, прееска кажаат на вести.

Во Ерменија знам и жени се обучуваа, во Израел и жените одат во војска, па не е тоа мана, предност е.

И сметајте дека нашава армија не располага со толку напредни оружја како западните земји, така што дека ќе отидеш, ќе ти покажат, па ќе бидеш спремен за платеник, тешко, ама барем некоја основа.

Последна измена: 18 август 2024
  5. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    10.243
    Во Изразел жените служат 2 години, а мажите скоро 3 години. Ама друга е парадигмата таму. Тие навистина веруваат дека идат да се бранат себе си и за свои интереси.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    5.063
    Дали треба да се врати воен рок - Да треба, најмногу корист би имале мажите од тоа. Дали мамичките би ги пуштиле своите синчиња, не би рекол. Меѓутоа со самото служење војска доаѓа дисциплината, редот, градење на карактер итн. Дали некој создал услови за да се врати воениот рок е друго прашање, за да се врати воен рок треба државата да си го подигне патриотскиот дух кај народот, треба да се јави желба за обука за кога ќе дојде време да застанеш на местото да ја браниш државата... е сеа шо направила државичкава па некој да застане...
    Недај боже да дојде ред да затреба, еве пример давам, незнам кој е тој маж шо ќе се осмели да дојде да ме земе за да ја бранам државава. Ама на крај краева обуката е добра ствар, и има многу позитивни работи од неа така да подржувам на некој начин да се врати.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  7. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    7.275
    Војската ќе ти го изгради карактерот и ќе те воспита, ќе направи мажиште од тебе, sure, Jan...:DДома ако си неспособен вол кој до 20 не знае да стане на време и да се смени постелнина, да испере гаќи, да испегла кошула, сигг у војска тоа нема да го научиш.

Е сеа, како вака. Таму прав маж ќе станеш, ама ако те однесат во војна, ааааа не, сакам по дома, на фемина да куцкам, не може така срцка. Вие сакате да служите воен рок ради имиџ, да се фалите после, демек прав муж јас станав, 6 месеци си го дрвев и дркав во касарна. Ама војна јок. Класика.

На Waverly Raven, Deus ex mahina, LiquidLuna и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    5.063
    не бе даде грешка си, доста носеа од моја фамилија по војни еве предност давам на другите сега. дедо ми стрелан за државава, татко ми у 2001 у урнат хелихоптер на попова шапка, кој ги лапа милионите нека изволи а ја да, ќе си седам на фемина и ич око нема да ми чуе.

На eliesaab и Adidas888 им се допаѓа ова.
  9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.420
    Допаѓања:
    27.524
    Доаѓал редот.... :rofl::rofl:
    Да, редот за кај матичниот насабајле, друг ред немам видено кај овие постариве војскослужливи мажишта. :D

Едит: разговор на бивши војскослужбеник

Абе мене најмногу ме сакаше командирот, бев најталентиран од сите, секоја сабајле ми беше скоцкан креветот а овие другиве ги мрзеше да станат, секој ден се перев на рака сам а на овие другиве облеката со денови им стоеше во кофа, па како пукав да знаете, врапчан погодив од толку и толку метри....

A few moments later.....

Женооо, ми ги испра ли гаќите, овие веќе ми пожолтеа.

Последна измена: 18 август 2024
    На Gosh, Dalene, Noira и 4 други им се допаѓа ова.
  10. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    25.961
    Дисциплина, почит, уредност, ред, чистење, перење и ред други основни општествени ствари се учат од дома, не во војска. Единствено нешто што можат да добие човек во војска се мускули и пореметена психа.

80% од тие што оделе некогаш во војска, имаат 10 пати полоши навики и знаења од мене, кој никогаш нема да оди војска. Едноставно, тоа е резултат на воспитување и каков ред и редослед си створил сам од дома, т.е. на еден начин наметнале твоите врз тебе.

А и настрана горенаведеното, не гледам какви интереси би бранеле со задолжителен воен рок.

За доброволните, не се мешам, секој со своето, но мене да ми наредува некој дали да одам или не - цк.

На Waverly Raven, Rozevata, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    43.309
    Да си играш рат у Рашче, Вејце и Арачиново ќе те молат, али дома коа ќе ти дојдат никој не те прашуе.

Али, тоа е. 500 години испод Аскерот сме биле, Јаничари не краделе, па воа шо е за нас, пичкин дим.
    По некој муџахедин, некоја Учка шо колела и силовала наши бранители па сеа си седи у собрание, све тоа ние ќе преживееме.
    И ќечињата ќе си ги накривиме де, шо да не.

Битно нас се некој друг не дупи, те Сорос, Бајден, Трамп, Ширак, Меркел, Тачер, Илуминатите, ние жртвените јагниња.
    Бу, ху.

На eliesaab, Noira, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    5.063
    Точно се сложувам, ако си имаш ти ред и дисциплина, нема што и да научиш таму, проблем се јавува кај тие шо немаат, и затоа мислам дека е добро да се врати, неможел да стани у 6 за на работа, неможел машина да пушти, неможел да се здипли, жешко му било а од друга страна може да се пијанчи, да малтретира партнер и да изиграва манга...
    Цела поента на воениот рок е ваквите да ги среди на некој начин
    И на крај се е до карактер кога ќе се врати дома може и пак да биде ист ама тоа е :)

На Rozevata, eliesaab, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.895
    Допаѓања:
    23.609
    Држава што терористи и убијци ги седнува во фотеља, нема што да ја браниш.
    А кога ќе помислам колку обичниот народ ги брани тие терористи, на форумов сум прочитала де.

На Wideperpetual, Gosh, Noira и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Cindy.A99

Cindy.A99 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    173
    Да или не, повеќе сум за не, едно време мислев дека е потребно барем да се има некоја базична обука за ракување со оружје ама кога ќе размислам сега колку се повеќе психички лабилни лица има, лица под дејство на разни супстанци и кој се добива дозвола за поседување на оружје апсолутно сум против и ваква обука.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.418
    Допаѓања:
    22.029
    Јас немам служено, а сакам. И не би било лошо да се врати воениот рок, лично за себе би се обучил во ракување на оружје и некоја дисциплина за самоодбрана. :)

Не би сакал да размислувам апокалиптично ама како би се одбраниле ако основите не ги знаеме? :)

16. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.434
    Е јас сум за да се врати воениот рок. Кога може жените да рмбаат на работа и дома, да раѓаат, да ќутат на свекрви, нека се помачат и тие 2-3 месеци да стануваат у 5 саат и да видат што значи живот.
    Јас би им вратила и по 3 години маму им лешперска!!!

На Tanjamm, eliesaab, Realist1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.521
    Допаѓања:
    14.371
    Порано бев на ставот за да се врати као мислев да не би можело безредиево да се среди малце од малце, дека ќе влијае на стекнување на некои навики кај луѓето, осамостојување, дисциплина но сепак индивидуално си е тоа и не значи дека кај секого ќе упали и ќе те смени на подобро. Народот како што има 0 мотивација, и никакво чувство на национализам и е без патриотски дух, кое е оправдано од една страна, би немало никаква поента да се воведе.

Да се присилат луѓе да идат задолжително веќе надвор од памет е, гинење за туѓи интереси - Н Е.

Да беше друга ситуацијата поинаку ќе размислував.

За некои обуки како што кажевте погоре, за ракување со оружје и други некои вештини, апсолутно сум, нема да биде лошо тоа, напротив, сите мислам треба да имаме некои познавања, од корист би ни било.

На Wideperpetual, Deus ex mahina и EvAngelos им се допаѓа ова.
  18. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    Не треси глупости, мислиш се ти знаеш само твоето точно е,
    Како не гонеа и загинаа војници? Мој роднина млад загина токму во 2001 од шиптараната , шиптарските терористи, работеше во касарна , тренираше идни војници, не беше платен војник ко овие денес со курс, туку заврши воена академија и беше не знам како ги викале главен на единица нешто,
    Многу беше млад скоро беше годишнина од нивното убиство
    Демек таму си светела па знаеш кој каков бил

На Cindy.A99 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    А за враќање на воен рок сум, нека научат малку дисциплина и осетат строгост а не да се лигават со смути. Нека добијат обука за нивна заштита з'ш ко што изгледа неубо време доаѓа
    Но сум против ако истите ги прскаат во војни, во војна само платени војници и специјална полиција, не може во мирно време да земаат плата а во војна да се кријат.

На Anyshka, Antebellum и Realist1 им се допаѓа ова.
  20. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.521
    Допаѓања:
    14.371
    Да, она најпаметна е, ја знаеме многу добро. Си седи удобно, може и од некоја плажа со коктелче до неа и си пишува, е лесно е така. Сите знаеме така.

Ништо поразлична од оние во фотељите не е.

Па со постојано величење на некои, да, ги бранат, апла е дека ги бранат, директно дури, позади лажниот патриотизам.

На @oneday му/ѝ се допаѓа ова.