Дали треба да се врати воениот рок?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Silver.E, 12 мај 2015.

1. m.t12

m.t12 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2021
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    126
    Da i za mazi i zeni od 19 do 45 godini ali tesko deka toa kaj nas kje se ostvari

2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.784
    Допаѓања:
    22.887
    Тие што сте да се врати, едно прашање:
    Би пратиле утре свое дете да гине у војна?

Јаки сте со ова дисциплинава све дур не ве погоди реалноста дека ги спремаат за да одат во смрт ама океј.

На Waverly Raven, Zavisnaodblago, Gosh и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    23.627
    Буквално луѓево во темава мислат дена воен рок е летен камп за дисциплина, а не припрема за војна.

На Waverly Raven, Zavisnaodblago, Gosh и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.754
    Допаѓања:
    3.448
    Да за воен рок на оние со трпките во ЗАРА :x ми се испушти ама стварно го мислам.

На Feminka22 и Anyshka им се допаѓа ова.
  5. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.784
    Допаѓања:
    22.887
    Не еве не знам кој нормален од тука ќе си го прати намерно детето, братот, дечкото, мажот у војна место да го фати за рака и да спасуваат жива глава.

Крај крајова, животозагрозувачки ситуации и пожари (ако збориме кај нас) се многу почести и посекојдневни од војна па да ме утепаш ако овие провојска знаат сите прва помош или зашто мал пожар од зејтин не се гасне со вода.

На Rozevata, Dalene, sino.o.oka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Stefan18

Stefan18 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    263
    Лично за мене, да, ми фали воен рок, дисциплина, обука за оружје...Доколку утре се случи нешто во државава би ја бранел.Има војни на Истокот од Европа и добро е да имаме бар некое мало познавање од воен рок.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dalene

Dalene Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2024
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    2.475
    Не, не оправдувам милитаризам.

Во Америките нема ни бесплатен ручек, а не па бесплатно ќе служеле воен рок.
    Нека им го накалемат тоа има да излезат на улици се да дигнат во вис.
    Не ќутат и трпат Америте за ништо што не им одговара.

Сакав да се надоврзам само за она дека си мислел во војска се учи за ред и дисциплина. Не е баш така, тоа првенствено се учи од дoма, па во образовните институции, ама како е реално гледаме сите по младинава. Затоа можеби се прибегнува кон враќање на воен рок, дека рзмислуваат повеќево вака како тебе за редот и дисциплината.

Ама немој така за нив..па тоа беа борците за слобода.

На EvAngelos и Gosh им се допаѓа ова.
  8. Nivea80

Nivea80 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    190
    Поддршка да се врати воениот рок за машките деца да станат мажи, ова сега најголем дел се толку распрдени што незнаат ни гзот да си го избришат.

На Anyshka, shz и eliesaab им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.137
    Допаѓања:
    174.869
    Имам родител шо беше 2001 и јас бев дете и не сфаќав дека можам да го загубам. После, непосредно пред пензија 2015 се плашев да не ескалира нешто и да го изгубам. Нема реалност кај шо сум океј да се плашам да изгубам драга личност за конфликт или војна. Ако брат ми решеше да продолжи по стапките на татко ми јас ќе се мрднев.

Задолжителна војска за да научеле ред и дисциплина, и да не се облеквале во Зара (lol), е нешто шо се учи дома (за првото) и ако потфрлите во то вие сте проблемот, а второто е нешто шо премногу гледате во туѓ двор место во својот.

Сите шо ги знам шо служеле војска не се некој пример за луѓе кои се многу дисциплинирани туку кои само имат его комплекс дека биле војска и ни трага од то шо научиле таму. И полошо, тие кои биле инволвирани во војни и конфликти се луѓе кои вервам дека им требала психолошка поддршка и не ја добиле па станале само напаст за околината.

Убо рекоја горе, војска е спремање за смрт а не летен камп.

На LiquidLuna, violetblue, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Likicka

Likicka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    76
    Газ не знаат да си избришат затоа што мајките им го бришат до 9-10 години. Ред, дисциплина и навики се создават од ден први дома од родителите.

На Anyshka, Feminka22, Nivea80 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Nivea80

Nivea80 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    190
    Во право си.

12. Stefan18

Stefan18 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    263
    Како е пишано, така и ќе биде.

А што да каже народот од Украина или Русија?Или од Израел, Палестина, земјите во Блиски Исток?Тие што мора во војна да одат?Секако не е за оправдување, но некој мора да ја брани земјата.;(

13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.583
    Допаѓања:
    140.137
    Не може една година у војска да го научи тоа што мајка им не успеала 18 години.

На Waverly Raven, Srckata28, sino.o.oka и 5 други им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.865
    Допаѓања:
    129.707
    А, бе колку пати треба да ви се каже?
    Имаме приватни војници. Секоја година потсетуваат дека бараат и нови кандидати. Кој сака нека се пријави кога ќе има можност.
    Но, не е во ред државата да ги присилува луѓето да служат. Ние младите сме поболни генерации од претходните. И повеќето сме против војување со крв.
    Зошто сме против?
    Затоа што знаеме што им направи служењето на тие генерации.
    Ги одведе во гробови, Идризово или Бардовци. А и тие што не се пореметиле во конфликт сепак завршиле на тие места.
    Војската не те учи на ред.
    Еве и од приватните војници познавам неуредни мрзетини. Дома им е како бомба да паднала.
    Потсетување.
    Дури и за приватните војници не сакам да гинат за други држави. Единствено да бидат спремни на жртвување за нашата.
    Ако некогаш имате прилика, прашајте родители кои изгубија деца и деца кои изгубија родители поради сегашниве војни што мислат за задолжителен воен рок и мобилизација после ваква болна загуба. Можеби не сите, но сигурно повеќето ќе ви речат дека повеќе не го поддржуваат тоа.

15. m.t12

m.t12 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2021
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    126
    Vo vojna i civili ginat i se vo opasnost rabotata e do vojna da ne dojde nikogas nikade za sega za profesionalni vojnici znaeme site kako e bez partija i vrski nema nikad da stanes koj probal znae i od kade deka tie sto sluzele voen rok zavrsile vo bardovci i idrizovo pa skoro site nasi predci sluzele vojska i nikoj nikade ne zavrsil od toa sto bil u vojska vtoro sluzenjeto moze da bide i vo civilka ako nekoj nekje da drzi oruzje i slicno

16. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    42.012
    Знаете како, јас сметам дека морална и етичка одговорност е на секој еден да си ја брани државата кога мора, оти ние сме државата... Иначе, да ја не живеам веќе у Мк, али би сакала моето семејство да може да си помогне колку толку, па и јас тука сум запознаена со основни ствари, никад не се знае утре што ќе се деси, така?

Значи сите треба да знаеме да ракуваме оружје, да знаеме Морзеова, да палиме оган, да најдеме и изградиме засолниште, да знаеме кои печурки се јадат еднаш, а кои два пати, да правиме стапици и радио од две жици, компас со игла и вода, и тако даље.

Од тој поглед, сум за обавезителна обука, затоа што на крају краева, ако се деси рат, окупација, никој нема да те праша дали сакаш жива глава да спасиш, нит па ќе ти се најави па да имаш време да закажеш лет на ВизАир па да пребегаш... Значи не толку романтично ко на филмчиња.

Е сеа што нашиве војници јадат леб и сол, носат цепани кондури и спијат на ученички столчиња, што нашите полицајци прават факинг патрола ПЕШ, или што резервистите освен пари, опрема и амерички прехрамбени рации не добија ништо, океј освен едена мочана потврда демек ратовале, кој никој никаде не ја прифаќа, а газот да си го избришеш со неа ќе си го раскрвариш.

Али, ко што рековте многу погоре, за која ебана држава?
    Сепак, да ја биваше, многу и ќе бараа сами да одат, ако тоа се рачунаше ко некоја чест и привилегија за вукојебинава..

Ма да можда и ние сме криви, што не знаеме на фрацуски или германски да протестираме, па сега ни е предоцна оти терористи, вахабии и муџахедини се накотија у Влада, војска и полиција...

На Trexane, makakosi, LiquidLuna и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.784
    Допаѓања:
    22.887
    Па да се обучиш утре да се спасуваш себе и фамилијата, ако дојде нож до коска е едно.
    Да те обучуваат утре таа фамилија да си ја оставиш на цедило и да идеш да браниш политичари кои после истите тие што ја отпочнале војната ќе ги седнат на власт, е друго.
    Апсолутно сум за првото секој да знае основни преживувачки вештини и поздрав до овие што би ги праќале мажињата во војска, ама они пискаат од една бубашваба дома.

Али реалноста е дека државата нема да те спрема и да троши ресурси и финансии ако нема корист од тоа.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  18. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    Е како така сите што служеле војска ги смести во Бардовци, Идризово и в гроб. Па нашите родители служеле воен рок и татко ти служел војска веројатно, па не ги гледам сместени таму.
    Не можеш да генерализираш, Последните генераци што служеле војска колку сега имаат околу 45 год (не сум сигурна онака пишав) но гледам друга слика околу мене различна од твојата. Токму младите секој втор е анксиозен, депресивен, не знае со себе што да прави, дрога ретко кој не пробал и чека од мама и тато со ретки исклучоци,
    Никој нормален не сака да гине, крв да гледа но во општество каде едно дете има повеќе моќ од наставник , учител, никаков авторитет да се нема кон нив, каде родителите трчат оценки да средат, каде јавно плачат дури и јавни личности, мислам дека и таа Турунџиева имаше пишано како можеле да му остават 3 а сите други 5-ки биле? Џабе им факултет,џабе им се кога по завршување 90посто од нив ништо не знаат. пак оние што во Идризово и Бардовци ги прати работат и за нив. Или само една мисла имаат на ум да заминат странство ко да таму без рмбањр пари од небо паѓаат. А ко ке иде таму уште поразочаран очекува директор да го стават а заврши чистејќи одводи и градежништво или келнер? Ретки се тие што ке успеат, и тука би биле успешни. Тоа е и нормално не секој ке биде успешен и богат, но и тоа богатство ништо не значи и тие се исто ко и нас со свои проблеми. А за некои проблеми и сите пари на светот да ги имаат пак нема излез.
    Сите вредности се изместени.
    Општество лудило.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.791
    Допаѓања:
    40.679
    Почна со крв, заврши со 5ки во школо? :drunk: Што воопшто сакаш да кажеш?

Никогаш нема да ми биде јасно романтизирање на војна, војски и некои вредности што произлегуваат од целата таа пропаганда кои демек треба да се идеалот кој им фали на новите генерации. Никогаш нема да сфатам ова ставање на пиедестал на нешто кое води кон смрт и уништување.

20. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.784
    Допаѓања:
    22.887
    Никој не ми одговори на прашањето.
    Така и си мислев:)

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.