Запишан е. Не можеме така ич. Два дена оди болен одма, за 2 недели оздравува, го праќам и наредната недела пак болен. Упорна бев и така терав 4 месеци додека не го ослабнавме имунитетот скроз и детево го истоштив анемично стана. Сега од септември пак ќе пробам ама не форсирам. Знам дека не треба претерано да го чувам, нормална работа се вируси и настинки ама никаде не дозволуваат секој месец на боледување да бидам по 2-3 пати.
Каква е оваа тема вака поставена, па родителска љубов не може да ти фали ако си вистински сакано дете, независно во кои смени одат на работа и какви им се работните должности. Е сега може си мислела ти фали родителско внимание и посветено време пример додека родителите ти биле 2ра смена. За љубовта од родителите не е битна до толку количината на посветено време, имаш родители што се постојано со децата па не е тоа тоа, така да многу субјективно е ова дали успешна кариера влијае лошо врз семејниот живот. Јас лично мислам, ма не само што мислам туку уверена сум од искуства дека нема вакво влијание и дека се се врти околу добрата организација во животот и правење компромиси и имање беспрекорна соработка помеѓу сопружниците. Е сега и децата треба да се добро воспитани, а не да се вечно мали размазени бебиња и да имаат осет и разбирање и за потребите на родителите како и тие што имаат за своите деца.
Многу одамна сум ја отворила темава што не се ни сеќавам на поентата, буквално толку години поминале од 2014та, не ми ни текнува на темава . Веројатно онака за дискусија ми текнало. Ама како е насловот така дискутирајте си ја, чим пак сте ја активирале после години.
Само се надоврзав и изјаснив бидејќи гледам ја активирале. Кога била и како била отворена воопшто не ми менува нешто значајно во животов, само ми падна во очи конфузноста и онака без врска нафрлениве зборови буквално како што си пишала без поента, нема ни да ја памтиш по толку време.
Правам храна однапред. Денес пример ќе спремам повеќе оброци, ги пакувам и во фрижидер. Или од манџите поголема количина и два дена да ја јадеме.
Дали е добар бракот, не зависи од кариерата, туку од желбите и потребите на партнерите. Ако и двајцата се ок со тоа да градат(гради едниот) кариера-супер, ако не се ок-не е супер. Од друга страна, отсуството на родителите влијаат на децата, посебно во првите 5 години од животот. Тогаш се учат да учат врски и формата и начинот на кој тие се изградени, ќе влијае на сите врски кои ќе ги имаат во иднина. Се разбира, не спаѓа во ова само кариера(отсуствата), туку целото однесување на родителите/старателите кон децата. What Is Attachment Theory?
Да, особено ако партнерот е низа подолу од тебе од професионален аспект, и секако тоа ќе му смета... Зашто да бидеш ти поуспешна/ен од него...
Па и немора да значи СЕКАКО за сите, но од мое искуство и повеќето што сум ги гледала и те како смета... Ретки се тие што се гордеат ако партнерот им напредува во кариера... Особено во нестабилни бракови
Муабетот ми беше ако не се радуваш на напредокот на другиот партнер, нема што да барате заедно. Инаку, во нормални услови, се согласувам дека треба многу компромиси. Јас сум дел од таква врска каде и двајцата сме претерано амбициозни со многу работи саати, многу се подржуваме ама затоа пак, на дневна база се прават многу компромиси. Сега за сега функционираме така, а кога ќе се појават деца на сликата, не знам. Едниот ваљда мора да направи жртва, а правењето жртва каков вид на фрустрации ќе донесе со себе, останува да видиме, тогаш ќе пишам
Тоа де. Ако гледате исто на кариерата, супер, ама ако едниот сака да седите дома и/или да си шеткате за раче секој ден по 2 часа, ќе има проблем. Полесно е за паровите кои имаат исти гледишта. Ако скроз не можат да се согласат, тогаш, како што рече ти: Не се за заедно воопшто.
Голема заблуда. Успешна кариера не значи дека по автоматизам само работиш и ништо друго не правиш во животот или немаш време за ништо освен за работа. Напротив. Повеќе би рекла дека е обратно - неуспешна кариера влијае лошо на семејниот живот. Не можеш да си ги задоволиш основните потреби, тоа повлекува фрустрации, се одразува на односот со партнерот, се одразува на квалитетот на животот, се одразува на односот со децата, пријателите, роднините... Можеш да се утепуваш од работа, но да немаш успешна кариера, па да немаш ни доволно пари, а ни доволно време да се посветиш на најблиските.
Не работиш 24/7, ама идеш константно на конференции, обуки итн, што би значело отсуство од дома. А отсуство од дома и те како влијае на семејни односи.
Немањето доволно финансии лошо влијае на семејниот живот. Можеш да седеш 4 саати дневно зад компјутер, да зимаш голема плата и пак да немаш успешна кариера.
И ова е заблуда. Успешна кариера не мора да значи дека постојано си на обуки и конференции. Од друга страна може да одиш константно на обуки и конференции, ама тоа не ти гарантира успешна кариера. Може и да си невработен и да си постојано дома, да не излегуваш од дома, ама да си незаинтересиран за тие околу тебе.