Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали ќе ги пуштите децата на школо од септември?

Дискусија во 'Коронавирус' започната од WildMk, 20 јули 2020.

?

Дали ќе ги пуштите децата на школо од септември?

1. Да, не сум воошто загрижен/а

31 глас(а)
    15,1%
  2. Да, иако се плашам

88 глас(а)
    42,9%
  3. Не, бидејќи сметам дека е голем ризик

58 глас(а)
    28,3%
  4. Не знам

28 глас(а)
    13,7%
  1. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.373
    Допаѓања:
    20.959
    Ова е огромен шамар за тие ученици и студенти (и нивните родители) што actually почитуваат мерки и не стапнаа во Охрид летово. Ама јбг ќе трпиме сите изглеа.

На 1112, Matea^_^, ohlalalala и 6 други им се допаѓа ова.
  2. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.503
    Допаѓања:
    39.120
  4. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Навистина веќе мислат или дека ние сме глупави или дека тие во канцелариите се многу паметни. Ако протоколите се готови, па што бараат од СОНК да се вклучи со свои препораки до Четврток за да се усвојат до Понеделник, а викендот нема да работат. Навредливо е дури, понижувачки. "Ај и вие кажете нешто, ама секако нема да ви прифатиме ништо."

5. Vjosa

Vjosa Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    31
    Ајде јас како професорка во средно училиште ќе кажим нешто на темава.
    Не знам како планираат да ги отворат училиштата ние освен професори како што планираат треба да бидеме и полиција да го пазиме учениците да држат дистанца да носат маска и тн.
    Незнам што да мислам дали јас во тие 20 мин ќе предавам со ( Багра невоспитана) или ќе пазам дистанца и што уште не?

На Alisa22, edna_malecka и Принцезичка1 им се допаѓа ова.
  6. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Еве јас да прокоментирам на темава.
    Јас сум студент и ние сме мала група на мојот смер може да држиме растојание во било кој амфитеатар и разумни колеги имам верувам дека секој би носел маска.
    Меѓутоа сите од нас би оделе со автобус до факултет и назад, колку и да сакаш да одржуваш дистанца таму гужва е.
    Тинејџерите и помалите деца мислам дека намерно ќе ги вадат маските за да испаднат мангупи.
    Со скратени часови колку време има да се научи нешто и тоа со половина капацитет.
    Сите предлози што ги кажаа досега не ми се допаѓаат, се доведува во прашање здравјето на многу баби и дедовци, мајки и татковци, па дури и на нас младите бидејќи вирусот може и ќе го прележиме, но да не заборавиме дека трајно оштетува органи.
    Јас лично не сакам да се заразам од Митре кој цело лето одел по журки во Охридот, а јас сум седела дома за моја безбедност.
    Подобро би останала дома и да немам олајн настава на возраст сум што сама можам да си ја обработам книгата.

На Matea^_^, tinka-mace, lolitaspurgatory и 4 други им се допаѓа ова.
  7. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Има факултети и средни училишта со смерови кои неможат, а да немаат вежби, практична настава. Голем дел од првачињата може да ни останат неписмени или да живеат во уште поголема сиромаштија, причините ни се добро познати. Мора да се научиме да живееме во таквите околности, имаме и позитивни искуства од некои пред нас нешто да научиме. А дали има трајно оштетување не е докажано.

На Glowy и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  8. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.519
    Допаѓања:
    41.915
    Мене ме интересира дали ние како родители би имале избор дали сакаме или не да го пуштиме детето во школо?
    Со оглед на моменталната ситуација ја не би, моето дете го чуваат баби и дедовци кога сме на работа, и би ги изложила нив на ризик. Освен тоа, еве се појави случај во класот, дали сите ќе одат во изолација? Што правиме со родителите кои се со децата и се потенцијални носители на вирусот во случајов? Оти не се знае кој се можел да го фати и пренесе на другите.
    Невозможна мисија ми е мене школскава година во моментов.

На tinka-mace, ohlalalala, edna_malecka и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Sleepy

Sleepy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    286
    Дали ти си запознаена како изгледа платформата на ФИНКИ?
    Ако беше запознаена ќе знаеше дека не е ништо поразлична од Edmodo.
    На ист принцип работат сите moodle платформи.
    Има можност за прикачување и читање (спуштање) документи, но не и за видео-предавања.
    ФИНКИ имаат посебна страна за тестирање на кодови, која што за одредени предмети пак не би можела да се имплементира, бидејќи прифаќа само еден одговор за точен. И едно празно место да биде различно од нивниот одговор, тој го смета за неточен.

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Ах, па ако има подобра опција, нека ја имплементираат таа.
    Еден куп ИТ експерти имаме во државава.
    Што не ги ангажира МОН за консултации и имплементирање и обука на соодветна платформа?

На 1112, cresa-jagoda, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Sleepy

Sleepy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    286
    Досега имаше време МОН да ангажира одредена фирма, поединец, било кој да направи нова платформа која би ги задоволила сите потреби и на наставниците и на децата.
    6 месеци се доволно време за да се изнајде некое решение.
    Јас лично вината ја гледам исклучиво во МОН и нејзините ограноци. И за неработењето на одредени наставници и за непосетувањето и омаловажувањето на наставниот процес од страна на децата и родителите.
    Апсолутно неприфатливо е да ти се јави родител и да ти каже дека нема потреба неговото дете да посетува онлајн настава и нормално да не сноси никаква одговорност.

На 1112, cresa-jagoda, mareane и 2 други им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Се согласувам, ама и тврдам, дека сите, колективно сме одговорни.
    Да му рипнеме сите на МОН, шо ќе прај? Ќе мора да преземи нешто.
    Вака, родители и наставници се препукуваат меѓу себе, место сите заедно да бараат од МОН да си ја брка работата.

На ElenaOfRivendell и naturallmess им се допаѓа ова.
  13. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Од вирусот може да се зарази и на работа, на пазар, јавен превоз, продавница...па пак одиме. Сите конфекции во градот во кој моментално нема активни заразени непрекинато работат во целиот изминат период на вонредни состојби и полициски часови до денес.

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Сто пати овај муабет е свртен по темиве:

Точно е дека секаде можеш да се заразиш.
    Затоа, на места каде што постои алтернативно решение, треба да се искористи таа алтернатива, и со тоа да се намалат местата каде што е можно да се заразиш.

На 1112, tinka-mace, Hellobeautiful и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Не верувам дека децата знаат маските правилно да ги користат плус на голем одмор мора да јадат па ќе ја тргнат маската .

На 1112, tinka-mace, lolitaspurgatory и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Vjosa

Vjosa Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    31
    Не само на голем нема да ја го носат маската и на часови верувај ми знам што зборам професорка сум и знам кој и какви се.

На 1112, tinka-mace, lolitaspurgatory и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.259
    Допаѓања:
    170.177
    Колку неубаво ми дојде кога прочитав дека на своите ученици им се обраќаш со - Багра невоспитана:(

На Frosty!, Dust, lolitaspurgatory и 17 други им се допаѓа ова.
  18. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Zosto ja rabotiite taa profesija koga ne ja sakate?
    Sekako deka se deca i imaat 300bubacki vo sekunda no toa ne znaci deka se losi.
    Ili?-nemalo kade pa na najlesnoto ke se zapiseme a uspatt ke najdeme mozebi rabota partiski...
    Ajde ve molam koga ste tolku vie vospitani istoto prenesete go na decata za tie 7h. Sto se vo skolo, zasto roditelite ne znaat ili mozebi ne sakaat da si gi vospitaat!

На Sejfullai, cresa-jagoda и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  19. Vjosa

Vjosa Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    31
    Не знам можеби и малку претерав со таа реченица но знаеќи какви се и што прават тоа е чиста вистина.
    Ќе ти дадам еден пример на ученици што не сум му поправила оцена да те навредува дека си шиптарка дека си к..ва и разни сексистички коментари како јас би се обратила на ( такви поединци).

На tinka-mace, Alisa22, Принцезичка1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Зависи каде работи жената, ако работи во училиште како АСУЦ или ЕТУЦ, никогаш нема да ти дојде да му се обратиш на ученик со милозвучен збор :lol:

На Emy867 и Vjosa им се допаѓа ова.