Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали ќе ги пуштите децата на школо од септември?

Дискусија во 'Коронавирус' започната од WildMk, 20 јули 2020.

?

Дали ќе ги пуштите децата на школо од септември?

1. Да, не сум воошто загрижен/а

31 глас(а)
    15,1%
  2. Да, иако се плашам

88 глас(а)
    42,9%
  3. Не, бидејќи сметам дека е голем ризик

58 глас(а)
    28,3%
  4. Не знам

28 глас(а)
    13,7%
  1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.577
    Допаѓања:
    34.953
    За твоја информамција, децата многу, многу ретко заболувааат и како такви пренесуваат (ова не сум го измислила јас, има истражувања низ нет, читни)
    Маските не штитат 100%, прашање е дали воопшто штитат, особено оние гаќа маски кои се користат кај нас. Така што, ти паѓа во вода теоријата дека ќе се заштителе родителите.
    Јас не знам како најодговорните родители се собрале на форумов? Сите внимателни, пазат, се чуваат, носат маски правилно... а реалноста е поинаква ;) А и мотивите на заштитничките мајки најчесто не се баш истите кои ги претставуваат тука.

На No Makeup, christinnn, deskarada и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    20.957
    Ако е ретко не значи дека не е ич. Не дај Боже некои да се најдат и во тој минимален процент на заразени деца и деца што пренеле дома од вирусот.
    Ако маските не заштитуваа воопшто, тогаш сигурно едно 95% до сега ќе го прележевме вирусов. Плус во мерки на заштита се вбројува и дистанца, и да нема групирања а не само маските. :D :D
    И не е моја теорија, 8 месеца се труби едното исто од епидемиолози и лекари али океј.

На GirlRose, ivi1987, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.577
    Допаѓања:
    34.953
    А ти си сигурна дека го немаш “прележано”?
    Имаш официјална статистика за состојбата кај нас. Повеќе од половина тестирани се асимптоматски или со многу благи симптоми, а каде се оние кои ич не се тестираат?
    Кај и да е, колективен имунитет ќе стекнеме :party:
    Да не ги заборавам оние заболени пред официјалните случаи кај нас, декември, јануари...

На JuLleE, fana, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Hellobeautiful

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    20.957
    500% сум сигурна дека немам прележано ниту јас, ниту моите блиски.
    Не е муабетот колективен имунитет. Спомна дека ако деца не одат на училиште тогаш и родители не треба да одат на работа. А свесноста и одговнорноста меѓу родител и дете не се ни споредува, секако кај родител што ја има :).

5. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.696
    еве Ви право на избор ( благодарам за тоа секако ) трето оделенци од 29 деца само за 5 деца се изјаснија родителите за физично присуство , шесто оделенци од 34 деца само две би прифатиле физичко присуство ( ако дојде до моментот да бираат ) ,така да тука муабети можеме да си правиме до утре и да мудруваме , можат да ни вадат статистики не од 10000 испитаници туку и од милион да извадат. Може да кажеме дека сите иделе по кафичи, кафани, по паркови,ама праксата и реалноста е поинаква и секој си ја знае состојбата дома и секој одлучува за сопственото семејство и за здравствената состојба на своите деца и на крај си го знаеме образовниот систем си ги знаеме условите во кои ќе се вратат децата да учат. Проста логика мили мои 96 % од директорите на училиштата пред три недели потврдиле дека се "СПРЕМНИ" да ја започнат училишната година во време на пандемија , само прашањето ми е како? Сите по една екскурзија низ училиштава по државава , да видите колку се спремни па да си направиме муабет тука после пак :)

На edna_malecka, ivi1987, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  6. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.062
    Допаѓања:
    76.847
    Да де, ти сите си ги видела како се однесуваат и што прават па дојде да не просветлиш |(
    Како не ти здосади не знам стварно.
    Имаш избор, изјасни се во согласноста како што сметаш дека е најдобро за ТВОЕТО ДЕТЕ. Остај не нас другите да се изјасниме како што мислиме дека е најдобро за нашите деца. Ете толку е просто.
    Или да бее, заборавив. Ти се грижиш за сите деца што ќе следат онлајн настава, сироти, неписмени ќе останат.
    Абе глеј си своја работа :hai:

На Celltica, theowndemon, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  7. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    5.375
    Сестра ми е средно стручно, класната се јави дома да се изјаснат родителите дали сакаат физичка или онлајн настава. Се јавиле и кај другарка и, друго стручно е таа. Можно е стручниве да одат физички или??

8. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Дали останува правото на избор за од прво до трето одделение ?Како да слушнав завчера на тв дека ќе биде со физичко присуство само а не онлајн..или грешам?

9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.500
    Допаѓања:
    39.111
    Можно е.

Има можност за избор.

На SummerGirl, ElenaOfRivendell и mamaorhidea им се допаѓа ова.
  10. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    6.614
    Во дел од училиштата и средни и основни над 3то одделение ги прашуваат родителите да се изјаснат за каква настава се. Мислам дека може училиштето ако е спремно со одобрение од МОН да одржува настава. Исто така, Филипче пред некој ден кажа дека ако било сè во ред ќе ги враќале и другите ученици со физичко прво 6то одделение и прва година, па понатака и другите.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.500
    Допаѓања:
    39.111
    :D

FB_IMG_1598733621894.jpg

На edna_malecka, Celltica, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.090
    Допаѓања:
    26.923
    Абе гаќа материјал, ништо не заштитува, шо се губеш.
    |(
    Успат чим сум тука да се изјаснам.
    Немам деца (пред да се почне со тој изговор).
    Работава е магичен круг.
    Ако ги пуштите, шансите дека ќе се заразат се огромни.
    Реално, не може и децата толку да отсуствуваат од настава.
    Нека дадат анкета па тие што се толку храбри и сигурни во своите деца нека си ги пуштат.
    Тие што не сакаат ради икс причини нека не ги пуштаат и нека си имаат онлајн настава.
    Не знам како си се тешете, ама не очекувајте наставничките нешто многу да ви ги пазат децата.
    Услови и дезинфекции може ќе има на врата и толку.
    Во Германија ќе имало помали групи, нема пишување на табла, нема допирање сунѓер, нема позајмување пенкалце и слично.
    За хигиената тука, не би да коментирам.
    Како мислете да ви се социјализират децата кога ќе се одалечени, не знам.
    Јас под социјализација подразбирам да си играат заедно, да се дружат.
    Како ќе се одвива тоа, а притоа да е сигурно не знам.
    Може едино ако носат скафандери и визири.
    На дете дека може да му објасниш што се нано честички, како влага вирусот, и тоа не знам.
    Малку тешко ми е да поверувам дека ќе разбере мало дете.
    Нека си дадат анкета и секој на своја одговорност.
    Па после да не Јанко или Петко крив, секој нека си воде сметка за себе.

Последна измена: 29 август 2020
    На SummerGirl, Celltica, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  13. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    4.534
    Сори ама еден родител ако не учествува во процесот на описменување на своето дете , не знам што родител е! Бебето не е изговор, како има време за ФБ? Тешко може да е само кај самохрани мајки со две деца , да оди на работа и две дома да ги описменува, а сама, за другите нема изговор.

Онлине или присуство, се знае дете кога работи со родител дома , се знае дете што е пуштено на школо онака ко да не седи дома. И тоа нема врска со тоа која мајка има бебе дома или работи или не. Кој пушта дете на настава со присуство на школо, изгледа детето дома му смета, друг изговор неам. И мене мајка ми на 6 години ме остави дома сама она прва смена јас втора, без баба и дедо , и без камери дома на секое ќоше. Сигурно во транзицијата пола така пораснавме...

На lolitaspurgatory, noteforself и tinka-mace им се допаѓа ова.
  14. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    5.375
    Друго е да учествува, друго е тој да биде наставник. И мене ми помагале дома, ама не ми предавале, наставничката беше таа што ме научи. Јас немам искуство, ама многу родители се жалеа дека наставниците воопшто и не предавале, и дека тие морале да им бидат “наставници” на децата. А реално, не секој има време за тоа. И не значи дека ако нема време, не е добар родител. Напротив, можеби цел ден е на работа, па не може да постигне се. Секако, секоја чест на тие наставници кои навистина предаваат и работаат, ама доста такви поплаки прочитав..

На zuto, mareane, christinnn и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Сериозна си??
    Испаѓа децата одат во школо само зашто родителите ги мрзи да ги образуваат дома.
    Башка не можат фирмите вечно да им плаќаат.
    Родител е за да му помогне.

У реду.
    И после пандемијава не го пуштај на школо. Биди добар родител и образувај си го сама. Или сепак не?

На SummerGirl, zuto, lolitaspurgatory и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.005
    Допаѓања:
    40.315
    Не сум дирекно за во темава, ама нешто ми забоде очи. Дали навистина образованието ни е паднато на толку ниско ниво да мора после школо да се работи со децата дома :worried:
    Ниту со мене, ниту со брат ми некој седел и учел. Единствено математика откако ќе изрешевме се, татко ми правеше конторла и ако имало некаде слабост укажувал и насочувал.
    Мене ова ми звучи страшно.

На No Makeup, kukla21, Bezimenka90 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Да, за жал... Бидејќи се неписмени со купени дипломи и со партиска книшка напикани во образование да образоваат и воспитуваат деца. А родителите ако не работат дома со своите деца ќе бидат неписмени или полуписмени.

На No Makeup, SummerGirl, Bezimenka90 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.398
    Никој не се бунеше што се укина државната матура.Сега сите протестираат за да се оди во училиште.:bow:

На No Makeup, LovelyGirl3, edna_malecka и 3 други им се допаѓа ова.
  19. lolitaspurgatory

lolitaspurgatory Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2019
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    70
    gotovo resheno e za kombinirana nastava?

20. Hellobeautiful

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    20.957
    Ааа чекај рано е, до 1ви октомври може нешто друго ќе им текне. Имаат простор да мислат таман, за на 29ти септември да ни соопштат.

На edna_malecka, ElenaOfRivendell, Ева33 и 1 друга личност им се допаѓа ова.