Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Девалвација на улогата на мајката

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од RainBow, 6 октомври 2019.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    И само врз основа на твоето 9 месечно бебе што уште не е во градинка ти даваш мислење. Што е ајде, разбирливо, секој тргнува првенствено од свое дете.
    Еве идеја, таа опција за одење во градинка да ти е бесплатна, како што бараат мајките опцијата -седење дома да им е платена. И двете се одлучувате по своја волја, зошто едната да треба да плаќа а на другата да и биде платено? Затоа што сама си го гледа детето? Тогаш за секое дете во градинка по една воспитувачка. Ферски, нели? Платен еден возрасен за едно дете.

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.771
    Допаѓања:
    266.797
    Ова е интересен аргумент.
    Би било добро мајката да има да речеме 9 месеци, а остатокот ако сакаат да го искористат да мора таткото.

Ако е самохрана ок, ама ако се двајца, би било убаво двајцата да се грижат еднакво.

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    13.335
    Зошто не е исто мама/тато/баба/тета да ти рече дај сега мене малце, и да ти го рече истото дете на 3 годишна возраст што очајно сака да се лула во тој момент. Јас нема да го удрам или да му го џапнам од рака, ама некое дете ќе го направи тоа, и сите мора да се научиме како би се поставиле во непријатни ситуации со секаков тип на луѓе. Не го гледам бенефитот да го воспитувам детето во клиничка средина каде јас ги контролирам условите, како што е сопствениот дом. Сакам да успее во реалниот свет, и затоа треба да расте во реалниот свет. Нема да оди на школо со мама, нема да оди на работа со мама, нема да живее утре со мама.

На black-angel, candy.cane и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    И да сакаш таква средина нема да создадеш, година, две или три покасно ќе тргне на училиште и ќе се научи да функционира во "реален свет". Иако, рековме, лулашки, контакти со роднини и пријатели, се е тоа нормален дел од животот, не гледам ништо надвор од овој свет. Ако го пуштиш на 9 месеци не значи дека голема услуга си му направила.

5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.064
    Допаѓања:
    66.817
    Ама, не си ме разбрала. Не зборувам за дома, зборувам за на лулашки дека може да се научи. Зошто мислиш дека ако е дома само дома ќе биде затворено?
    Моето уште лазеше кога почнавме по лулашки да си одиме. Се учи и те како сѐ таму, да се чека ред, да се дели, што е и како е. Не знам зашто мислиш дека не би научило така.

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    13.335
    Точно. И не сметам дека деца кои тргнале во градинка на 3 години, или воопшто не биле во градинка, се уназадени зошто мајка им не ги пуштила на 9 месеца. Мојата логика е дека ако растеш со некоја реалност наспроти да си навикнат на нешто и треба да го промениш (особено на 3 години кога детето баш и не е расположено да сфати дека треба нешто да направи зошто така е културно), полесно е да биде навикнато детето уште од старт. Не и правам услуга што мала ја пуштам во градинка. Треба да оди, а ако помине 2 години дома со баба, јаде и спие кога сака, и утре непозната учителка и вика сега треба да спиеш, мислам дека потешко ќе се адаптира. Не дека нема, туку потешко е. Според мене. Не мора да значи дека сум во право. Само толку сум убедена дека така треба што сопственото дете на тој начин ќе го растам.

На candy.cane и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    13.335
    Може не се објаснив убаво. Ако е дома, ќе биде со мама или баба или жена платена да го чува. И кој и да е, ќе го приоритетизира детето, што значи ќе се чувствува привилегирано. Во градинка воспитачката сите исто ги гледа, чува и третира. Затоа мислам дека е посоодветна средина за развивање социјални вештини во споредба со шетање на лулашки.

На candy.cane и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  8. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.064
    Допаѓања:
    66.817
    Како ќе се чувствува привилегирано?
    Мислиш дека ако некое се лула и моето плаче јас ќе го станам тоа што се лула за моето да седне?
    Не те разбирам стварно.
    Таму никое не е само отидено, затоа мора ред да се чека.
    И моето кога беше мало плачеше по лулашките додека не се научи дека мора да се чека, дека никој не станува за ти да седнеш. Научи дека ако сака да земе туѓа играчка ќе треба да ја даде и својата.
    Инаку, генерално не сум за баби да чуваат деца, мајка или татко.

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    13.335
    Во ситуација каде двете деца плачат за да се лулаат на таа една лулашка, на чива страна би била? Нели ги учиме малце едното малце другото, ама и двете сакаат да бидат први. Јас сакам моето дете да е среќно, другата мајка нејзиното. И тоа е нормално. Брат ми беше такво дете, или ќе беше прв или ќе направеше скандал. Една мајка и двајцата не воспитувала, ама таков му бил табиетот, инаетлив. Мајка ми кажува дека во градинка не правел такви проблеми. Едноставно никогаш не доагал на ред да биде прв и кога тогаш си се помирил. А со мене и ден денес се расправа да биде попрв во се.
    Не знам, таков впечаток имам од децава општо. Не знам ќерка ми каква ќе биде, дали од тие што трпат или од тие што малтретираат, ама мислам дека подобро ќе и биде сама да си го најде местото во хиерархијата на карактери.

Во целава дискусија навлегов зошто многу од мислењата беа дека мајките се приморани од финансиски причини да се вратат на работа и дека ако државата дава пари сите би седеле дома 3 години. Сакав да се дадам себеси за пример зошто мојата плата не е ни 15% од домашниот буџет. Не се враќам на работа од финансиски причини, се враќам зошто сакам. Имам други причини кои за мене се легитимни. Имам избор, и не избирам да седам дома.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.089
    Допаѓања:
    87.759
    Не.

Но,Неедуцирани мајки и неспособни кои ќе го оштетат детето многу повеќе дома, ги има.
    Но тука не е муабетов за нив.
    Туку дали е девалвирана мајката што е дома,и не ,не е.
    Многу повеќе девалвирана е онаа мајка која остава дете на 6 месеци,која оди на работа ,па и патува од и до работа ,се до едуцира бидејќи е кариеристка(нели) на која и е побитна кариерата и капиталот,а не детето.
    А и детето нема да биде совршено воспитано со љубов како она што било дома до 3 год.,нели?
    И многу повеќе девалвирана од онаа што решила да остане дома,да се грижи за дете и домаќинство по сопствен избор,согласно секако со нејзините желби,можности, афинитети,амбиции итн.и на која државата по можност треба да и плати за тоа.

На referentka, CameliaMiller и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.888
    Допаѓања:
    179.037
    Не бе Косми, ти зборуваш за осудување на мајките во општеството , не за девалвирање на улогата мајка. И во право си, мајките во мк се повеќе осудувани ако се кариеристи- од тетки, странки, комшии. Ама и дома да остане ќе биде осудувана од истите, просто такви се луѓето.
    Улогата мајка е девалвирана во општествена и економска смисла оти капитализмот смета дека е тој најбитен, а не таму некакви си деца, па затоа жената е вредна додека придонесува за раст на капиталот на капиталистите, а невредна кога се посветува на семејство, деца, шодае. Затоа погоре го спомнав капиталот, не мислев на лични финансии туку на корпоративен интерес. А капитализмот во мк е на ниво на робовладетелство, оти еден човек/жена работи колку за 10, па затоа им требаат млади, полни со енергија и комплетно на располагање, а не мајки со породилно, болежливи деца и свој живот.
    За да не биде девалвирана жената како мајка, општеството треба да има интерес во имањето деца. А тоа општество е државата, не корпорациите.

Последна измена: 13 октомври 2019
    На SexiLy, bittersweet, Abeja и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Акo е тaкa зoштo вo Мк дaвa држaвaтa плaтa 10 гoдини зa третo дете? Зoштo вo други држaви имaaт дoбри дoдaтoци зa децa, зoштo имaш уште еден или двa денa слoбoдни зa дете, зoштo некaде aкo рoдиш 3 или 4 сaмo oд дoдaтoци зa тие децa мoже дa живееш? Тoлку oтприликa дoстa е. Пoштo не е единa кoјa ги вoспитувa идните генерaции. Влoжувaaт вo училиштa, кaдaр сooдветен, сoцијaлни служби. Те мoделирaaт пo нивнo. Тaмaн рaбoтa сaмo oд неa aкo се чекa дa нaпрaви личнoст кaквa штo нa oпштествoтo му требa.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. nightingale

nightingale Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    2.774
    Значи сумирано се согласуваме сите дека е ОК да си бидеш дома со детето до кога сакаш, ОК е и да се вратиш на работа. Околината тука не ја земам во предвид, зошто за нешто и вака и така ќе те судат, и тоа е тотално небитно и тривијално. Така што избор има.

Е сега да очекуваш таа што е дома со детето да биде платена 3 години, а другава што балансира живот работа/дете во тие 3 години сама да заработува и да нема никакви бенефити е крајно бесмислено.

На Ygritte, Nausicaa, darcy и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    И мене не ми е јасно како си даваат за право да осудуваат која каква мајка била. Дури мислам тие што се дрзнуваат да коментираат која била повеќе/помалку мајка се покажуваат себеси.
    Така се дрзна и @Asparagus да ме цитира и навреди на лична основа(и покрај две пријави остана некорегирана, секоја "чест" за модераторот кој и да е.)

Во секоја слична тема како да се насетува натпревар за најмајка и се губи колосек. Жени, стварно се претерува со скриените и отворените навреди.

Која колку мисли дека треба да го чува детето дома е субјективно зависи од многу услови а највеќе од детето. Некои деца се помирни, некои потемпераментни, некои полесно некои потешко сфаќаат, имаат различно темпо на развој. Сведоци сме во последно време и за задоцнет говор. Затоа секоја мајка знае колку време и е потребно со детето и ниедна тука од форум.

Јас само знам дека во оваа состојба со градинките, партиски нестручен кадар, непостоење видео надзор во истите не би оставила дете таму. Имам луѓе, можам уште утре да ги однесам, ама намерно одолговлекувам. Со полни три години сметам дека сеуште е рано, особено за нашиве градинки. Знам кое колку потреби има и знам дека таа нега нема да ја добијат во градинка.

И јас сум за тоа мајката да има избор да може да ги чува до три години или да се врати на работа. Значи:избор, и никаква споредба помеѓу мајка што го чува дома и онаа што решила да се врати на работа, зашто секоја би имала избор и никој нема да и биде крив.

Се додека немаме способни градинки да одговорат на потребите на секое дете што ја посетува истата, залудно се расправаме. Кога жената би имала повеќе доверба во градинките, полесно би се решила да остави дете во нив.
    А тоа дали јас сум против пушење, педери стоп, алкохол и цигари во бременост никако, не ти дава право да судиш за мојата улога како мајка, драга @Asparagus

15. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.164
    Мајката веќе има избор дали ќе се врати на работа, или ќе го чува детето до три години, или до полнолетство.
    Никој не и ставил пиштол на глава да работи.
    Е тоа што вие си правите бајрам на умот дека требало да се плаќа породилно три години е веќе во сферата на научната фантастика, затоа што е економски неизводливо, мислам дека веќе 20 пати е тоа кажано.

Не е убаво од твоја страна да ги извртуваш муабетите за да се претставиш како жртва.
    Еве го спорниот пост, и тука ти не спомнуваш ни цигари, ни алкохол во бременост, туку имаш ничим изазван напад врз педери, па спомнуваш некои нездрави нации, уништување на бракот, создавање бесполово општество и слични глупости кои немаат врска со темата.

На CameliaMiller и Tan4ence им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    31.444
    @Biljarkata мене ова не ми личи баш на девалвирање на оние што родиле деца. Баш во Македонија имаше и кампања и парична помош за трето дете еве и линк http://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-roditelski-dodatok-za-dete.nspx. А тоа работење ко за 10 и не знам што не е само во Македонија. Глобален феномен е и не важи само за жени, важи за сите. Во такви услови кога жената оди на отсуство за да одгледува дете го губи чекорот со мажите. Затоа јас цело време пишувам да е споделено отсуството за да има еднаквост во третманот на мажите и жените. Плус и на татковците супер ќе им дојде за градење на близок однос со децата.
    @Abeja еве јас сум задоволна од градинката на моео дете. Државна градинка каде секој ден со него се работи. Секој ден имаат програма по која работат. Детето си гради односи со други деца, се учи на многу нешта кои дома сам или на игралиште во присуство на возрасни кои се многу емотивно поврзани со децата што ги чуваат таму едноставно не може да ги изгради. Не се сите нестручни, незаинтересирани партиски кадри во градинките. Има и прекрасен кадар. Слушајќи вака како се напаѓаат државните градинки по разни основи мислев дека детето во затвро ќе го праќам. Испадна спротивно од тоа зашто тука пак ќе кажам се пишуваат паушални работи базирани на некои сензационалистички вести од медиуми. Никој не пишува убави работи штпо се случуваат, ама една грешка завршува на сите форуми, сеоциајлни мреќи и слично. И тоа ич не е репер.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Тоа што ќе ставиш линк до постот не ја објаснува ситуацијата. Во тој разговор пишував со malerozna и за конкретна работа и направив споредба а ти само се умеша судејќи за мојот став кон педерите. Тоа е мое мислење, дали јас поддржувам педери, лезбијки, дрога, алкохол, цигари и сл. Затоа спомнав повеќе работи, за да видиш дека моето мислење на одредени теми не ти дава право да зборуваш за мене и моите деца, како што јас никаде не навредив некого на лична основа. Ама сега тоа е ниво на комуникација и култура, не можам да те убедувам.

Блазе ви тогаш. Сигурно има, не викам не, ама има и такви какви што објаснив и тоа од лични примери. Без поставени камери во градинките не можам да поверувам дека е толку сјајно. Секако дека има вести од медиумите, ако ги немаше и тие, немаше да ја видиме реалната ситуација. Можеби за нешто се преувеличува, но подобро да се преувеличи за да се поработи посериозно на случајот. А тоа дека немаме контрола над вработување на соодветен стручен кадар во градинките-немаме. Се се сведува на едно тестче од две-три страни прашањца.

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    31.444
    Видео надзор само создава градење на деца кои ќе немаат самодоверба и доверба во другите. Ама тоа е скроз друга тема.
    Инаку воспитувачите треба да имаат соодветно образование за да се вработат. И ај сеа те молам да почнеш да спориш за квалитет на високо образование. Зашто очигледно ништо не е подобро од мајка што седи дома и кука како е тешко да се биде мајка за развојот на едно дете.

19. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Зошто не би имале самодоверба и доверба? :^) Мали деца се и што е штетно по нив ако има камера.
    Во градинките има воспитувачи но и негувателки. Е токму овие се повеќе за грижата околу децата. Воспитувачките се за воспитување, ма да дискутабилноста околу нив ќе ја оставам на страна.
    Споредбава на мајка што кука ти е ту мач. Јас сум мајка што на работа тргнав откако направија 15 месеци (близнаци). Не знам што сакаше да кажеш со тоа-кука дома? Сите кукавици, а?

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    31.444
    Од постот твој така јас заклучив дека најдобро е само мајката да ги чува.
    Тоа со камерите е скроз друга тема. Имаше една таква и таму образлага зошто е лошо за развојот на довербата и самодовербата (како ќе му кажеш на детето дека му веруваш нему и имаш доверба во други луѓе ако знае дека има камери за следење на постапките на луѓето).

Ибаку во градинка грижата за децата е споделена меѓу воспитувачки и негователки. При тоа воспитувачката ја има главната улога, негователката помага (менува пелени, брише газови, соблекува и облекува, чува деца кога спијат). Не знам од каде идејата дека таа е побитна за грижата (освен ако не мислиш само на она да биде нарането и пресоблечено детето што е најмал дел од грижата за дете).

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.