1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Декубит (Васкуларна деменција)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од MMileska, 8 јануари 2014.

1. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Дали сте користеле Comfeel Plus лепенки? Дали може да се остават 7 дена на кожата како Granuflex хидроколоидни облоги?
    За почетен декубитус во прв статиум ( има само црвенило) ми ги препишаа, но ми рекоа предходно да мачкам со betamethasone маст на местото, па да затворам со лепенка. На упатството за betamethasone пишува дека може да се употребува најмногу 5 дена, плус некако ми е шубе да му залепам лепенка врз маста и да ја оставам со денови... Дали има некој вакво искуство?
    Би сакала и да прашам, дали знае некој, дали има некој Центар за декубитус или да ми препорача некој дерматолог што има искуство со вакви пациенти и дали некој купил антидекубитален душек од Медика Плус, не тој пневматски на пумпа, туку тој баш душек, на коцкички што е?

2. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    903
    @Желба прашај во Промедика.
    На нивниот сајт пишува дека имаат Центар за третирање на рани.
    Во центарот за нега на рани на нашите пациенти им овозможуваме професионален третмани на хронични рани од декубитуси, изгореници и дијабетично стапало со специјални хидрофибер покривки и хидроколоидни лепенки. Во центарот работат високостручни медицински сестри и хирург кој е во постојана соработка со дерматовенеролог и интернист се со цел да им се даде најдобра можна услуга на пациентите.

Во центарот се вршат следниве услуги:

• Постоперативни рани, декубити, венски или артериски улкуси, отворени рани во склоп на дијабетско стапало;
    • Третман на сите видови акутни и хронични рани со хидрофибер гази и хидроколоидни лепенки од програмата на Convatec (во домашни или амбулантски услуги);
    • Земање мерки за профилактични, компресивни и антиемболиски чорапи за пациенти со нарушена венска циркулација и обука за нивно користење;
    • Земање мерки на појаси за пациенти со кила на абдоминалниот ѕид, како и постоперативно за превенција на појава на кила на оперативната рана, хируршки градници и стабилизатори за импланти по вградување на градни импланти, компресивни мидери за жени, компресивни костими, елеци, стегачи за уши, маски за лице и др. (повеќе);
    • Земање мерки за сите видови стегачи, бандажери, имобилизатори за п
    http://www.promedika.com.mk/mk-MK/Medical/Page/1192

3. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    @jok фала ти за одговорот. Ги земав од нивната аптека Granuflex облогите, но мислев дали има некој искуство со Comfeel Plus и истовремено со бетаметазон.
    Исто така со душециве не сум сигурна, има еден антидекубитален, но не знам колку е пријатен за постојано користење, целиот е во коцкички, мислев да е има некој искуство со таков душек.
    Во секој случај фала ти, ќе се јавам и во нивниот Центар за третирање рани, може ќе сакаат да ме упатат.

На jok му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Дали раната кога поминува е сува и Црна или?

5. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    7.874
    Не треба да е црна. Мислам дека се работи за некротичен декубитус. Прашај си доктор најубаво, можеби ќе треба хируршки да ја одстранат некрозата(мртвото ткиво).
    Ако ја преврзувате раната, само со сув завој, не треба да го мокрете.

Последна измена: 9 ноември 2021
    На Pea му/ѝ се допаѓа ова.
  6. PecoM

PecoM Нов член

Се зачлени на:
    5 мај 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    nekoj da mi pomogne za ranite sto se otvoraat za pacienti sto lezat dolgo vreme, ranata na zadnikot ina peticite bese mala , ama sega e pogolema i pogolema , ja cistam so alkohol i ja mackam so mast i detska pudra ja prskam

7. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.449
    Допаѓања:
    8.993
    Информирајте се за аргоген спреј, го препорачуваат и за тоа.

8. Arsov 71

Arsov 71 Нов член

Се зачлени на:
    15 август 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Edinstven preparat sto uspesno zatvara dekubitalni rani e Argogen sprejot

9. Arsov 71

Arsov 71 Нов член

Се зачлени на:
    15 август 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Eve klinicko ispituvanje na Argogen sprejot

Прикачени фајлови:

10. ♡ ♡

♡ ♡ Нов член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво, баба ми пред 2 месеци од прилика скрши кук. Стара е 81 година но пред да скрши кук беше сосема здрава и физички и психички. Два месеца седеше во болница и направи 2 операции на колкот со што на крај беа успешни. Мајка ми и татко ми па понекогаш и ние внуците редовно ја посетувавме во болница секој ден, но сега кога се врати дома сеуште е неподвижна, но што е полошо има развиено деменција. Не знам како од еднаш разви деменција и тоа баш е тешко.. вика навечер на цел глас луѓе што се или не се веќе тука, зборува бесмислени работи и некогаш не знае што прави, многу често спие.. Дали некој има понинано низ ова или има некој совет како да се постапи, дали знаете некој лек или нештп да помогне;(

11. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.390
    Допаѓања:
    1.115
    Жал ми е за баба ти, ме потсети на мојата баба која исто падна и скрши колк на 85год, беше оперирана, добро ја поднесе операцијата и за 1 месец буквално по скали се качуваше. Неколку месеци по несреќата, почина од мозочен удар.
    Сличност е тоа што исто и мојата баба беше психички добра, знаеше и памтеше од дамнешни времиња, а кога и се случи падот и лежеше во болница, самите лекари ни кажаа дека покажувала знаци на деменција. Во тие денови се бунеше колку години има, мислеше дека е 80 и дека ја лажеме. Тоа траеше кратко, после во месеците кога беше жива (следните 4-5 месеци) не се повтори некаква ситуација налик деменција. Зборот ми е, можно е стресот од падот и операцијата да биле тригер. Се надевам со стручна помош може да се подобри ситуацијата.