Сеа не мислам провокација ама овдека сите што немаат деца па викаат вакви деца онакви имаат ли родители ??/ а вие кога ке имате деца? поразлично да не ке е? дури и да ги контролирате ке најдат начин и време да позади ваш грб прават глупости .... лесно е да се коментира од страна , кога ке го доживееш е тогаш е проблемот
јас не се согласувам...па што е толку поразлично од пред 4-5 години до сега...родителите премногу попуштаат, знам јас имам братучедка само што наполни 15 години, а веќе од 12 пуши, пие и родителите тоа го знаат и као немаме што да и правиме...а таа еднаш да се расцмиздри и се и е дозволеноо
^ И јас мислам исто, за тоа и пишував во претходното мислење, некои родители премногу дозволуваат на своите деца и народски кажано - сами си го бараат. Точно е и тоа дека неможеш секогаш да ги контролираш децата, но барем нека постојат некои минимални граници за да се знае што се смее на тие години, а што не.
E ne e toa care Takvite poedinci da imale mozok za da se cuknat po glava i da se osvestat nemalo prvo da pocnuvaat so tie raboti. Problemot e vo opstestvoto, konkretno vo Makedonija nema koj da sprovede red i taka se izgubija vrednostite a deka mene mi e preku glava i od sopstvenata generacija preku glava mi e nitu se identifikuvam so niv nitu pak sakam da me sporeduvaat a pomalite se dambeter Jas ako imam deca sto se odnesuvaat kako 90 posto od moite vrsnici ke se otkazam od niv moe dete nema da se ponasa kako debil
Океј, прв пат и јас не ја сватив поентата на темата. Сега ве молам погледнете го првото мислење. Спојлер Ова веќе не е за смеа Имам приметено како повеќе машки од помаливе генерации се пропедерчуваат. Не само ова и кај мене низ град многу почнува да ги има буквално со женски потези и однесување. Леле свашта, незнам повеќе што да кажам, незнам дали јас досега сум била слепа или генерацииве што доаѓаат се сите кој од кој Не си само ти што си приметила. Јас еве гледам помали девојчиња од мене, сега за средно што ќе бидат и што личат на повозрасни. Ама ај само да личеа, како се однесуваат, чудо е! Да не кажам и колку се хендикепирани во однос на слободно размилување, ама не и во однос на слободно однесување. Сестра ми ги вика деца на новата генерација, а јас би рекла на “заостанатата“ генерација. Е за ова треба да се дискутира, а не да не навредувате, да ни кажувате за криенките од ваше време. И ние го имаме тоа сега, ама да се навратиме на феминското однесување на машките и на тоа како одеднаш се развија толку многу девојчиња, како дошло до тоа, да бидат толку нискоинтелигентни без општа култура? Јас стварно сакам да слушнам добри совети во врска со ова, несакам да ме ставате во ист кош со тие девојчиња. Бидејќи мене стварно ќе ми влезе во глава. А не да не нарекувате гуски, да ни велите дека нашата младина отишла по ѓаволите. Кога ќе прочитам едно такво мислење, ќе се вратам на темата.
Ako velis deka ne si kako ostanatite tvoi vrsnici i ne sakas da bides vo ist kos so niv togas nema zosto da ja sfakas temava licno da se navreduvas i tebe da ti vleze toa "guska" nameneto za takvite vo glava [mod-kirilica:1xsse512][/mod-kirilica:1xsse512]
некој спомна кога ке имате деца...е сеа јас кога ке имам дете и да ми дојде пијано а тек напунило 14 год има да се покае што е и помислило на пијанство нема да им давам по 500 денара во џеб (сп образложение нека има да не му се смеат) кој бре нормален ке му се смее на дете од 14 год што треба до 12ч да е пуштен во град ако има 200 денара? Нема од 7 год да му дадам да дреме на фб и да се мањачи,и кога ке наполни 10 год да се слика во вц на гаки уште нешто,комшика моја е 10 год има телефон (зборамза во стр) и уште па не се дели од него демек бизнисменка е? Или комшијата ми 11 год дете на татко му што му вели да ми јадеш к**от (кога сака да музабрани нешто) тоа нормално е... Се осекам како стара мома кога ке излезеш и ке видеш 15 годишна девојка (тек научила за менис и половни органи) како ти се филма со минич до пич и се мува со секој втор...па уште недај Боже да и се обратиш за место да поминеш или што ја знам култура 0 одма ти е раздерена разфилмана демек во нејни кафич си? Море има преку лист на нова Македонија да го одсинам недај Боже да е такво.... Машко со пудра креон залепени фармерки јаооо маооо ни М од машко,и демек не се криви родителите е криви се Уште дете очи не отворило они слики на фб му пукат,или дете од 2 и нешто години мајка му му направила профил (а оваа уште незнае име да си каже убаво) зошто? За да си го одбележела како син и слободно ако не верувате во оваа последното пишејте ми лп одма ке ви дадам линк од мајка му и он мада струмичане можно е и да знаат за кој се збори...
Навистина пробувам да не ја сваќам лично темава, ама неможам. Станува збор и за мои другарки и другари кои воопшто не одговараат на вашите описи. А и ем. Вие не зборувате за предвремениот развиток, за немањето знаење од општа култура. Вие зборувате за штикли, дечковци, алхохол... Сум го доживеала тоа. И што сега? Гуска сум. Невоспитана сум. Не пробувам да ви докажувам ништо. Само барам добронамерен совет, а не да ми кажете дека нема надеж. Светот на младите останува, а ако вие не верувате во нас, барем во дел од нас... Тогаш како да се роди таа желба за подобро утре? И лошо си ме разбрала. Не ми влезе во глава таа навреда. Туку ќе ми влезат во глава вашите совети.
Покемон генерации. Родителите сносат најголем дел од одговорноста, не знам шо е за навредување, ипак од дома се почнува. Кога ќе видам дете во леопардска маица што не знае да стои на штикли, прво помислувам дали од дома ја виделе, не дали се инспирирала од Пинк или можеби Паинер. Имам братучетка од 7 години. Мајка ѝ не ја слуша воопшто. Ма моли ја, рикај, тегни, неќе да чуе. А јас е доволно само да ја погледнам и сместа знае што згрешила и трча да среди играчка. Ако не јаде, дига демек телефон мајка ѝ и одма фаќа лажицата. Да, има страв од мене и баш ми е гајле, послушна е до даска, ем ја играм, ем ја учам, ем не смее да ми врати (а познавам деца и што си ги тепаат родителите!). И на истиот начин мислам и сопственото дете да го учам. Ако имам ќерка, има да е дама. Слободно нека има тетоважа, и нека ја чујам дека пцуе, и јас лично ќе ја научам маскара да става, и нека пие алкохол, јас ќе ѝ објаснам како. Има култура на пиење што за копиљациве е сајнс фикшн, локај&повраќај. И ќе ѝ објаснам како, кога, зошто и дали се носи деколте. Мислам, без фолирање, нема жена што проаѓа низ животов закопчана до грло. Јас ќе ѝ купам штикли, ама не на 14. Ако имам син, нема да се клошари и да мава женско, ко што лично пред ЈБТ имам видено кај што ја зашутира машки во ранец од позади девојката, гад. Барем се надевам дека ќе ми успее да воспитам дете. Ако е невозможно, како моите другарки не излегоа дебили? Не се цвеќиња, ама не одат полуголи по улица, не се клатат пијани и не се дерат попут сељанки, имаат почит кон постар, воспитани се и скромни. Исти школи учевме, со исти луѓе се дружевме, на исти места излегувавме. Колосеум до лакт ми се, па уште и се тртат по оградите. Од 21 до 00, јуниор, чао млекото и у кревет. Маракана у Корчагин може комотно да се прекрсти, ко на класен да идам. Во продавница за веш плаќам, мочле едно до мене стои, подвезици бара. Во темана трагикомични статуси кога читам од осмоодделенки статуси, седам и зјапам со минути, не ми е смешно. Поминувам покрај кафич, трешти Празан ми стан, а твоје тело нешто дрн дрн, и му меша типката на батето, тој со чашата во воздух пресреќен, веројатно и со шатор, средношколци. Кај трчате не ми е јасно, гоwеми ќе сте цел живот, ова време никој не ви го враќа.
во случајов не збориме за тоа дали моите деца ке се криат! туку нема да има потреба затоа што отворена ке бидам со нив за секаква тема... ако заслужат се ке добиат од мене ама без лажења и трикови.. како на пример татко ми многу пати ме има фатено како лажам мотам ама секогаш ќутел е јас нема да ќутам туку ке му дадам до знаење дека мене не може да ме прави будала како што го прави тоа мајка ми.. али затоа со мајка ми сум како со најдобра другарка немам потреба ништо да кријам. ако она смета дека нешто не е во ред одма ми кажува итн
Абе пак се вракаме сите зборат кога ја ке имам дете ке биде злато све ке го васпитам до сеа сите луге што имаат деца ги познавав викаа ја никад дете нема лошо да ми биде има ред да доведам ова она и оп дете доби и сеа слушам тато донесими ова она и овој вика како да одолеам на тоа убаво слатко лице сеа сите викајте така ама ке видите како ке е кога ке добиете деца сеа ништо јас неможам да ви објаснам ке го праиме овој муабет за 5-6 год
Ti zboruvaj za sebe ima luge koi drzat do sebe, ona sto za mene bese pravilno pred 5 godini pravilno e i sega , pravilno ke bide i za 5 i za deset petnaeset godini od sega pa i stotka da doziveam pak taka ke bide ako ne uspeam da go vospitam kako sto treba toa za mene nema ni da postoi preku vesnik ke go otkazam
Kakov sovet baras ako si poprilicno svesna za rabotive eve ne sme jas i ti mnogu razlika jas imam 19 i mojata generacija bese poprilicno upropastena ama jas koga poveketo si go teraa toj niven glup film jas i cesni isklucoci si teravme svoj zboruvam za skolskite denovi posle e malku polesno sam si biras i luge i mesta a deka se povozrasnite krivi krivi se, profesorite gi toleriraat, ne samo toa vo odredeni slucai i gi poddrzuvaat, roditelite del od niv vo komunizmot neiziveani pa sega kompleksite preku decata si gi lecat del pak tranziciski zrtvi a del lakomi vo trka po pari deteto ne si go poglednuva, postarite braka i sestri isto nosto ne im velat, skolstvoto ne cini samo se nosat nekoi glupavi reformi samo ne ona sto e potrebno, i posle ke slusas od istite tie muabeti od tipot deka sekoj sam trebalo da se svesti pa koj si bil ti da mu kazuvas nekomu a tie "kutrite" deca kako ke se svestat sami koga nemaat dovolen IQ ili koga pak taka se naucile i im e така poubavo znam se ti e izmesano na 13 14 godini i mene mi bese jas samo mozam da ti kazam da si bides svoja ne mora da go pravis istoto sto go pravat i drugite ako ne ti e po keif i ako mislis deka ne vo red [mod-kirilica:1i7bmazg][/mod-kirilica:1i7bmazg]
Имам скоро 18 години.. и ја сум дел на денешнава луда млданина ..искрено што и да зборам против младината ке зборам против сама себе.. Да се навратам неколку години наназад..кога немав интернет дома.. немав фб..искачав само 2 пати во месецот..како што идев у школо на птичиња фармерчиња така идев и у град.. за цигарите и алкохолот не праам муабет пошо почнав уште од мала да пушам од 8мо .. не мислев дека сум фраерка .. пошо никој од мое друштво не пушеше само ја.. и тоа све така испадна на зезаницја.. за пиењето сум се пијанчела до кај 2ра година .. не го оправдувам тоа шо сум го правела но не ги ни кривам моите родители бидејки тие не ни знаеле шо правам ја.. ке испиеш 3-4 чашки ау .. врткање у глава и хоп дома ништо не ти е од кај ке знаат фала богу шо сум праела у град.. како и да е сакам да кажам дека еве пораснав не дека иам 18 години.. се осекам уште мала ја а и мала сум.. него пораснав на друг начин .. на работите шо сум ги праела..сега се чудам.. пошо ја гледам сеа младината од 13 до 16 години шо прават.. ја во однос тоа по сум го праела тошаш е нишо во споредба со тоа тие шо го прават денес..~! Не се каам за тоа шо сум го праела но сум избрзала на некој начин со тоа.. но искрено да ги праев сеа тие работи немаше да ми личат..а тогаш бевме деца никој нишо не разбираше и немаше толку јадење го*на позади грб колку што има сеа.. на пример сеа да праам така да се пијанчам секој викенд одма ке извада афери -.-... ја и сеа пијам но со усул не пијам за да се начукам иам мерак за пиење тогаш така сум праела зашо ми било убаво ваљда.. Сакам да кажам дека вината на денешнава млдаина не е на родителите.. искачање до покасно да претеризам е но сепак такви вемиња дојдоа..родителите се помирени со таквиот факт .. ништо неможе да се промени сега касно е веке..
така сите знаеме да кажеме нешто што не сме пробале и осетиле на своја кожа, и јас викам така ама ќе видиме што носи утре, тоа што ти денес го правиш на твоите родители утре можеби, децата ќе ти го прават тебе.. секој 8 одделенец е со цигарата во уста, веќе од 15 години со џоит во рака.. и родителот виновен? но дали тој воопшто знае за сето тоа? непрофитабилно,неприфатливо.. домашноо воспитување е итоа како важно, но родителот неможе да биде телохранител, и не се навредувам од никој збор бидејќи знам дека не припаѓам таму !
Ќе ти сублимирам на кратко: Хормони во храна, соини производи, консумација на фталати и бисфеноли, влијание од интернет и социјални мрежи, прифаќање на погрешни вредности и стремење кон погрешни цели, погрешно воспитување од родителите. Тука ги имаш причините за попедерчувањето како и за другото што го напиша а и решението е мн лесно кога ја знаеш точната причина . Моја девојка или деца нема никогаш да помирисаат а камо ли јадат соја ама кој не знае ќе си има несакани последици а ќе се чуди од каде му се .
Се прават ’понапредни’ а ’тапа’ се. И после се бунат зошто ги викаат ’ку*ви’.. па мислам и дека немаат право да се чудат кога нормално е ако некоја џуџица од 8мо одделение носи штикли 15ка, и излегува до утринските часови како прво во очите од машките ќе им забие трн во око а што остана за околината. После неа ќе ја копираат и други и така сите по ’петел’ си заминаја.... Немам коментари за денешнава младина, незнам кај ке стигнат...
Па од секогаш имало такви кои се пијанат,пушат,се дрогираат,носат штикли од 10 год ,излегуваат до 5 часот сабајле а немаат ни по 11 год и рет други работи но стварно сега многу повеќе ги има од пред 10 - 15 год. и јас спаѓам во денешнава младина не велам не стварно многу е зголемоен проценто од пред 10 год и сега се повеќе се намалува границата од кога почнуваат да пијаат,да излегуваат,да се муваат со 5 6 машки во една вечер и па уште се фалат со тоа , ама и има деца кои не ги прават овие работи кои се воспитани кои не му е филмо денеска да се мувам со 5 6 , да се пијанат за викенд и после на школо да се фалат леле јас шо направ леле вака леле така како небарај кизнеј што постигнале со тоа што се испијаниле или со тоа што со цел град имаат одено . Имам секакви другарки мислам школски на појчето му е филмо да пушат цигари, да се опијанат , да го свртат цел град и кога ќе дојдат на училиште ќе скапат да се фалат како кизнеј што да направиле , но има и такви кои сакат нешто да научат , сакат да излезат со друштво со другарки но не за да се опијанат и да се муваат со 100 души туку да се зафркаваат да се смеат и убаво да си поминат а не да се глупираат и после цел град да ги озборува . Јас имам 16 год па до сега ни цигара имам фатено врака , ни пак сум се опијанила(се немам алхохол напијано ) , пуштана сум до кај 12.30 , а за дечко имам одиме 2 год. но не мислам дека ако имам дечко и спаѓам во оние ку..и кои не знаат ни по колку имаат фатено (бидеќи ги има многу) .Како што реков претходно имам секакви другарки ама мене не ми сака душава едноставно да се глупирама по град и после кога ќе поминам сите да ми се смеат . Еве една случка бев на роденде кај една школска во кафана го праеше роденденов и се знај како е кога ќе си во кафана тапа се напраја од 15 чупина само јас и уште 2 другарки не се напијаа капка алхохол и си пијавме густи сок и сите се зафркава ајде бе леле густи глупости ко мали бебина незнам шо , ама по пола сат кога се напрабија не можеа да стојат на нозе едната плачеше другата врескаше третата трчаше абе живи страмотилаци му правеа претстава на тие што седеја тука и моравме јас и 2 другарки да ги носиме дома (мислам тие шо се скогласија да си ода) и да ги трезниме за да не се глупира пред родителите а пак дел од нив си ја продолжија забавата в кафич и не сакаја за дома да му спомниме и другата ден ете вести леле ова што правеше кога беше пијана леле ова цело друшто го сврти само тоа е кој нема во умо ќе си ги трпи последиците СО ОВАЈ ПОСТ САКАВ ДА КАЖАМ ДЕКА ИМА ИСКЛУЧОЦИ НА КОЈ НЕ МУ Е ЦЕЛТА ДА СЕ ГЛУПИРААТ ПО СВЕТОТ И ДЕКА НЕ СЕ СИТЕ МЛАДИ ЗА ВО ИСТ КОШ
ИМА ИСКЛУЧОЦИ НА КОЈ НЕ МУ Е ЦЕЛТА ДА СЕ ГЛУПИРААТ ПО СВЕТОТ И ДЕКА НЕ СЕ СИТЕ МЛАДИ ЗА ВО ИСТ КОШ [/quote] Сосема се согласувам со ова. А на прашањето зошто поголем дел од денешната младина се однесува така јас би рекла едно: Родителите зафатени по потрагата на што повеќе пари не седнале со своите деца да разговараат и да им го покажат патот по кој треба да чекорат во животот. Ретко разговараат со нив , а можеби и воопшто не разговараат за однесувањето, не ги советуваат за постапките, не им укажуваат на грешките... Едно не можам да сватам со кој ум им дозволуваат на деца од 5-то одделение до 2-3 година средно да седат в чаршија до 4-5 сатот наутро???? Тие си спијат дома мирно и спокојно мислејќи дека децата им се в кафич и пијаат густо сокче????? Не им е страв дека нешто може да им се случи???? Имаат ли ваквите родители грам совест??????????
какви сакате да бидат младите уште кога од проодување ги седнуваат на компјутер и интернетот и социјалните мрежи ја пишуваат таа TABULA RASA односно таа чиста неиспишана табла со гадости . наместо да се гордеат родителите со постигнатиот гол или постигнатото место на некој натпревар или пак да речеме напредокот во когнитивниот развој тие се фалат со тоа како детето се знае на компјутер да прави - страшно достигнување - па и папагал кога повторува едно исто го знае . како да бидат децата способни за социјализација кога родителите не ги пуштаат да трчаат да играат надвор од домот од страв ? вие игравте ? да јас играв . на школо ги носат до 7 мо одд не ги оставаат сами улиците да ги преминат - јас од вториот ден одев сама . да не зборувам за натпревар во мобилни телефони облека и слични глупости. кога бев јас дете тоа го немаше . и така младите презаштитени деца како кучиња од синџир пуштени се фрлаат од највисоката карпа кон морето на младоста и животот . нема страв од непознатото па се мора да се проба и да се види . така недоволно едуцирани и несоцијализирани правилно тие стануваат бунтовна дрска расипничка младина .