Да искоментирам во врска со видеото. Значи ја познавам уште од одамна, и уште од мала си беше распашена команда, без култура, осет и срам.А тоа се е заради родителите, али не би пишувала сега многу за тоа. Ама гревови бре, цела Македонија дозна дека рикала ко магарица, надвор зборат, на фб зборат, во автобус зборат...Имам другарка учи во исто средно со неа и цело време ја реметеле, дури и соопштение поминало да не зборат веќе во врска со тоа, и ја ослободиле од часови неколку дена.Па уште и се фалела дека е популарна. Наместо да повикаат родител, да ја однесат кај педагог ја ослободиле, со кој памет. Ете уште сега и се залепи етикета која цел живот ќе ја следи, уствари, чисто сумњам дека ќе има нормален живот после ова...А жално е и што има уште многу како неа, кои уште за полови органи не знаат а се впуштаат во односи, само што не проговоруваат јавно. Каде оди светов, жалосно...
Пред некој ден гледав Sex and the city на Fox Life и гледам тоа забраната или што и да е, не се препорачува за лица под 12 години. Значи серија во која 90% се збори за ебење, менување на билион партнери и слично може да ја гледаат деца на 12 или 13 години. И после, од кај тоа децата да се ебат во седмо одделение. А и ти мала над мене што се куропецаш и се праиш паметна за Мони што била распашана команда гледам си ставила во потпис, сполјер што и да е, „мисла“ од Кери Бредшо, па дај молим те! Со какви глупости се замарате на 15 години бе девојки млади и убави?! Ја би да се забранат компјутери за лица под 18 години, ем ќе се читаат пак книги, ем нема да се пунат младите со вакви глупости. Али кој ме прашува мене?! И дај ве молам, не викајте дека и во „наше време“ било вака, затоа што не било. Кога јас бев осмо одделение, а тоа не било пред 20 години туку пред 7, вакви муабети низ школо и по улици не се вртеа и никој не ни збореше за секс, пола не ни знаеа што е тоа. Денешните родители од што пробуваат да соберат некој денар со надеж дека ќе им обезбедат подобра иднина на децата забораваат да им посветат малце внимание. Нема излез од оваа ситуација во скоро време, отиде се у курац.
^ А ти овие зборови, куропецаш, курац и се тоа да не ги научи од Сексот и Градот, од Саманта поточно? Може ли еднаш бре како луѓе да се однесувате а не како примитивци? Да се обратите нормално? Збориш за младината а жити карактерот што го имаш. Нема потреба од наставки, обрати се убаво ќе те разбере.Како оси сте, веднаш да напаѓате. А тоа со девојката, знаеше она што ќе и се случи ако го постира на интернет па нека ужива во славата. Не сум никој да судам и нема да и судам. И не и е крив ни филмот ни интернетот, јас уште кога не бев ни созреана го гледав сексот и градот, па не глумам Кери Бредшо. И не е поентата да научат што да прават, туку што да не прават. Баш тоа што е во филмот е основно нешто што НЕ треба да се прави, ама кој како сака така си сваќа.
Ко прво и прво, за неа се „правам паметна“ зашто ја знам лично и то долго време и стварно таква е, ај сега од што немам друга работа сигурно нема да седам на компјутер и да хејтам луѓе. Второ и второ,,во потписот не си гледам ништо лошо, и убава е мислата, ако на тебе ти пречи тоа друга работа е.И „Сексот и Градот“ не е САМО за сексот, и фала богу ако ја гледам сигурно нема со секој втор на улица што ќе го сретнам да имам нешто.Има разлика од серија до вистински живот. И кој ти рече дека не се читаат книги, има доста тинејџери што читаат, ѕирни во категоријата литература.
Чекај бе, до кога за однесувањето на нашите деца ке ги обвинуваме телевизијата и интернетот тие не се дадилки. Кога ќе превземеме малце одговорност да го прифатиме фактот дека децата се однесуваат вака како што се однесуваат бидејќи ние не сме ги научиле подобро. Кога излезе сексот и градот, поточно прв пат кога почнаа да го даваат на МТВ1 јас имав 15 год. па фала богу не сум станала ку*ва. Па уште од мали пораснавме со Том и Џери каде се бркаат со чекани ножеви, тоа го гледаат деца од 2 год. па нагоре и свесни се дека тоа не е реалност. Па баш поради фактот што децава ги мислиме за идиоти и ги третираме како идиоти тие и ке се однесуваат како идиоти.
Аууууууууууууууууууууууууууу не дај Боже да ти се падне дете со мојов карактер!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Фала ти што одвои 4 минути од своето драгоцено време да ме воспиташ и да ми објасниш за мојот вокабулар, животов ми го смени! А за таа што праша до кога телевизијата и интернетот ќе ги обвинуваме, не ги обвинуваме нив! Да имаа родителите време и желба да ги однесат децата у Зоолошка или Луна парк место да ги оставаат по цел ден пред компјутер немаше да ги интересира ебење на 13 години! П.С. Се извинувам што го употребив зборот ЕБЕЊЕ.
Denesnata mladina e totalno izbegana od kontrola.Decava ne znaat sto e detstvo,ne znaat da uzivaat vo najubaviot period od nivniot zivot.Od prerana vozrast se zanimavaat so ljubovni problemi,uste na mleko mirisaat imaat deckovci i devojki,a za seks da ne zboruvame.Prerano pocnuvaat so se,i uste ne se sozreani.Devojkite gledaat da imaat postari deckovci,pa se kinat na 15-16 godini , i mislejki deka se posozreani pa odat so 30 godisni,a momcite gledaat sto poveke devojki da legnat.Porano prasanjeto bese dali se imaat muvano,a sega e dali se skinati.Ne se ni educiraat dovolno za da znaat kako da se zastitat,pa posle dobivaat sekakvi bolesti,i se razbira nesakana bremenost.Roditelite treba seriozno da se zamislat i da gi stavat pod kontrola,zasto ako ne go napravat toa tie se poveke ke se unistat.Uste od osnovno pocnuvaat da pusat cigari,da pijat alkohol po parkovi, podocna ke pocnat i so duvanje,se drogiraat,zapagaat vo sekti,i sekakvi drustva,i taka si go unistuvaat zivotot.Mnogu e tesko so vakvite luge da se oformi edno ubavo opestvo za ziveenje i zdrava sredina vo koja ke se odgleduvaat deca,i da se napravi edna zdrava generacija.Deteto se raga kako cist list hartija a opsestvoto i roditelite go oblikuvaat,zasto toa od niv gi dobiva prvite znaenja za svetot sto go opkruzuva.Toa od niv gleda sto e dobro,a sto e loso.Najprvo gi osuduvam roditelite na decata,zasto tie se glavnite vinovnici za nivnoto vospituvanje.Decata gi lazat roditelite,a tie ne se svesni za toa.Denesnata mladina odi vo propast,toa e fakt.Se pravat nenormalni i nemoralni raboti,a navistina e tesko vo edno nenormalno opsestvo da se izgradis kako normalen covek,i da se ima zdrava generacija i potomstvo.Prasanjeto e kako da ja spasime denesnata mladina i kako da izgradime poubav i pozdrav svet za ziveenje so edna zdrava generacija? [mod-kirilica:16ablpkr][/mod-kirilica:16ablpkr]
Не дека сум нешто многу возрасна, ама згрозена сум од некои работи кои ги прават децава. Употребувам „деца,“ затоа што се деца и по години и по размислување, а на многу од нив и родителите им се „деца-пубертетлии.“ Одамна не сум сретнала нормално девојче или момче кое на возраст од 15 или 16 години не излегува до 1 или 2, или пак не возат мотори и не се шминкаат. За секс не правам муабет, деца од 13 години знаат што е, или пак знаат што е СИДА или ХИВ (ајде последново да речеме дека е добро да знаат какви опасности им вреват на секој чекор). Најчесто родителите мислат дека со тоа што ќе им дадат пари на децата, ќе им купат воспитување или култура. Страшно ме нервира односот кон постарите. Не знам дома како ги учат(не ги учат), ама да се нема примарна култура за разговор со повозрасни? Нема смисла. Се повеќе се разочарувам и од државава која не ги стимулира децата од претежно таа возраст да прават нешто корисно или пак да се заинтересира некој и да им покаже како можат да си го уништат животот или како да го направат подобар и поквалитетен. Ама кај нас има многу поважни работи отколку младината - движечката сила во едно општество. Можеби имам застарени сфаќања, ама што е многу - многу е.
Еве јас имам единаесет години т.е за два ипол месеци ќе полнам дванаесет.Многу моите ми раскажувале како им минало детството некогаш.Навистина порано младите на наша воздраст имале прекрасно детство.А сега што знаеме ние освек компјутерите,дечковци,кој што направил,оговарања,омраза,непочитување... Јас денес сум им многу благодарна на моите родители кои ме воспитале од мали нозе,па така денес да не правам глупости како што прават друѓите оклу мене.Денес моите другарки имаат дечковци и веќе по незнам кој пат се имаат мувлано,некои почнаа да пушат цигари и да се замислуваат како ѕвезди...Има за се време во животот,и кога ќе си фатиш дечко,кога ќе се мажиш,па и кога да почнеш да пушиш.Вреди ли на единаесет,дванаесет или некои на тринаесет години да го прават сето тоа.А пред родителите глумат добри и воспитани деца а во реалност за мене се прави ѓаволи.Ама ете и наставниците се пореметија,и тие по ново дојдено време и тие не знаат веке што да не учат,епен се распуштени школоие.Во сите школо одлучија да се носат училишни униформи,а сите трчаа да купат и ѓиносеа само една недела.Нели им е малку жал зошто родителите дашле толку пари а тие за дома ѓи чуват.Немат ли бар маку совест дека родителите се мачат за корка леб секој ден и со пот,труд и напор работат но ниеден млад тоа на денешно време не го цени...
ОД вчера сакам да пишам овде нешто....не знам дали е од мене, ама некако се ми изгледа денес изместено, и искрено се чудам до каде може да лета паметот на младиве. Колешка една ми кажува за нејзини познати, две девојчиња кои се прва година на факс. Од дома ги знаат како мирни деца, кои ете дошле во Скопје да студираат, примерни и културни, но нивните родители воопшто не ги познаваат. Девојкиве, редовно тука пијат, пушат, се муваат со кој стигнат и да не набројувам. Ај, може ќе речете сите го прават тоа, ама последно што слушнав за нив е дека ако вечерта не смуваат ниту еден дечко во град тие се муваат една со друга - за да не им пропаднала вечерта. own: Како не се рачуна, со другарка се мува - не е нешто страшно. Како бе не е страшно?!?! Што е следно?!:!
Денешната младина е .... млада и им се восхитувам на оние што знаат како да го живеат тинејџерството Имам братучетка која е 8мо одд и веќе имала неколку дечковци и внука 1ва год, која не е имала ниту еден до сега. Секој ден и зборам на братучетка ми, ама дрво криво тешко се исправа. Сепак би рекла, се е до домашно воспитување.
За жал денеска на децата уште од мали им е дозволено се од страна на родителите,па тоа се манифестира подоцна врз нивниот развој и тие прават грешки кои што мислат дека се правилни.Грешката пред се е во родителите кои што одат со ова размилување : ''Мене ко бев мал/а моите родители ми забрануваа да имам тетрис за играње,јас на моето дете ќе му купам мобилен и нема да му забранувам ништо'' или пак доколку родителите ги пуштале децата да излегуваат во маалата да си играат до 21 часот никако подоцна,сега тие истите како родители им дозволуваат на своите деца да излегуваат во 21 часот по кафичи до 24 часот по полноќ.Се разбира со чест на исклучоците кои што своите деца ги воспитуваат на свој начин и не им допуштаат се.Неправилното образование на децата е втора причина што денешната младина е се полоша и полоша.Мојата генерација на 12,13 години па и до 16 не знаевме што е тоа мобилен,компјутер,што е тоа кафе во кафич,туку знаевме за куклите,игрите со топка и правењето колачи од кал,па ете ништо не ни фалеше.За жал родителите во трка со брзиот живот немаат време за своите деца,па за да не се почувствуваат запоставени им удоволуваат се и тие мислат дека се што прават е добро.
Добро бре нормално ли е на девојчиња од 13,14 години да им се дозволува да излегуваат до 10,11 часот некогаш и до полноќ.. Имам ќерка 13 години..до сега нешто многу немаше желба за излегување..се дружеше да, имаше другарки ама повеќе се сведуваше на дружење пред зграда и дома.. Е сега запозна неколку девојчиња.. и започнаа маките :па пушти ме до 10.па може ли уште малку ..и нормално со изговори како тоа родителите на нејзините другарки ги пуштаат до кога сакаат....па треба да сум среќна во нејзино одделение веќе немало девојче кое не се мувало бар со по 1,2..имало и некои што веќе имале дечковци..И не можам а да не се згрозам на вакви ситуации.. На екскурзија во Охрид девојче од нејзино одд. спиело со некое момче во ист кревет.. А да биде ситуацијата уште поморбидна наставничката по математика која била одговорна за нив сето тоа го видела, и наместо да алармира кај родителите и да ги казни децата ..уште им се смеела после тоа на час откако се вратиле од ексурзијата.. Па таа е бре да се пријави ..и да се избрка од работа како неодговорен педагог.... Па за се има време бре!!!! Што ќе прават на 17,18 години истите тие девојчиња.. И некако имам чувство на црна овца во ова изврнато општество..и си викам им фали нешто на тие мајки, на тие родители што дозволуваат децата да им излезат од контрола или јас премногу барам
Прво кога го прочитав мислењево се збунив и си викам во право си ама после подразмислив и си викам ЧЕКАЈ бе Цецилија. Јас на крај на осмо одделение значи неполни 14 години бев во диско до 11 (моите не однесоа па дојдоа да не земат мене и другарките). Па следната сабота родител на друга другарка не земаше. И уште нешто, на 13 се шетав сама со машко на плажа и го доживеав првиот бакнеж.