Моето мислење за денешната младина е многу променето.Откако ја променив средината од основно во средно сфатив дека всушност и не е толку лоша денешната младина.Прекрасно е денешното време нуди можности кои порано ги немало.Благодарение на повеќето отворени врати денешната младина има поголема можност да просперира.Има прекрасни и талентирани деца.Исто ми се допаѓа што младината има колку-толку полиберални размислувања.За жал има и такви млади кои се водат по сето зло на 21 век( Кардашијанс,Лажно совршенство,најголемо достигнување во животот им е да имаат тело како на Ким или Кајли) Од друга страна многу ми е жал за младината бидејќи живееме во волку сурово време каде се ценат погрешни вредности и лесно се набиваат комплекси на една млада личност .
Луѓе денешнава маладина е тотален пропаст..Децава не гледаат ништо подалеку од телефоните, не излегуваат, не се дружат. Можеби не беше бајно и сјајно во наше време ама беше бар посоцијализрано.
Како технологијата оди напред така луѓето стануваат по затворени, некомуникативни, незаинтересирани и тн...
Ова е нешто кое најмногу ми смета.Сме седнале на кафе и наместо да разговараме телефонот во рака и никој никого не регистрира.Би забранила вифи во кафичите,рестораните жими се
А што е со мобилниот интернет? И него ќе го забраниш? Се согласувам дека не е во ред да одиш на кафе и цело време да бидеш со телефонот во раце, но не можеш да забраниш на никој. Едноставно нареден пат кога таа личност ќе те вика на кафе, кажи и дека за таков муабет и дома имаш друштво
Сега да не бидам буквално сфатена,никој на никого не смее да му забранува.Дури некогаш и имаме итна потреба од интернет било каде и да сме.Ама сме седнале заедно и наместо да разговараме за нешто,тие да се допишуваат константно со некој,да читаат статуси и сл.(Што не ѐ нешто лошо да се разбереме и јас ова го правам,ама има место и време)Јас не излегувам да се уверам во телефонот и да одговарам,излегувам убаво да си поминам.
Еден предлог , за друштвена игра нареден пат . Ем нема да користите телефон , ем ќе се намуабетите и видите како што треба . Соберете ги телефоните на едно купче , и договорете се тој што прв ќе го земе телефонот во раце плаќа се што има на масата . Било да е кафе или алкохол , храна .. Јас ја играв оваа игра пред неколку години , и верувај никој од 10 луѓе не си го зема телефонот , иако на сите ни ѕвонеа . На крај си плати секој својот дел . Но излезе така бидејќи беше навечер и келнерите веќе ќе не избркаа од кафиќот ако не заминевме , затвараа . Во секој случај , интересен начин за да се видиш со друштвото , а притоа да не се фатите сите за телефоните
Денешнава младина е крајно расипана и некултурна. Прееска девојче од некои 15 години од мрза и некултура се убута баш у ќерка ми на тротинет, иако ние си одевме по крај и имаше место. Урлаат и се дерат по улици, фрлаат кај стигнат. Се исмеваат на сите што ќе пројдат. Што повеќе се истакнат тоа подобро. И да, до родителите е што немаат време за нив и се правдаат па деца се, шо да праам.
Денешните возрасни не ги фермаа родители, свекор и свекрва и роднини. Битно сами да живеат и со друштво, пријатели. Ајде до кај стигнавме..
Многу, многу едукација е потребна. И многу суровост да се почувствува во животот за да некој се вразуми и да почитува.
За некои животот е мајка,а за други е маќеа или кучка. Џабе е образованието,ако домашното воспитување е непостоечко,мало или лошо. Денешната младина е премногу збесната.
Пак со генерализации Секогаш имало и лоши и добри примери меѓу помладите. Само затоа што некој има лошо искуство со поединци, не значи дека цела младина е за никаде. Јас знам и убаво воспитани, фини и културни млади деца.
Поднесена од форуми кои читам одвреме навреме и од случки кои ми ги коментираат ми се врти една мисла за која мислам дека оваа е погодна тема за да се искажам. Мене стварно не ми е јасно,сум била млада и јас ама ете не ми е јасно. Како бе женско си има дечко долго време си ја знаеме оди кај него не погледнува други не паѓа на провокации и оп... Одеднаш од нигде никаде ја гледаш со друг. Кога раскинала кога фатила друг.... Нели не паѓала на провокации си го сакала дечкото ... стварно ми е нејасна денешнава младина
Добро а зошто мора да значи дека паднала на провокации? Читаш ли по другите теми, дека многу се во врска што ги гуши и баш ради некој друг добиваат сила да прекинат и да си ја најдат среќата и спокојот на друго место? А дури и да прекинала од чиста мира и да си нашла одма друг, се додека била фер кон претходниот дечко, не гледам зошто да се има вака лошо мислење..
Мене не ми сте јасни кога се жалите дека не одиме напред со државава, а ширите простотилук ко некои баби од 80 години. Глеј си дома да ти е средено, не гледај некоја кога раскинала, кога фатила друг, кога и се посакало, ете тогаш.
Katastrofa. Nepocituvanje na drugari, partmeri, roditeli, rodnini... Alhokolno zavisni i od cigari... Ne sakaat da rabotat, ne da zarabotat, zastedat i napravat nesto vo domot
Не се согласувам. Сметам дека само им е преместен прагот на толеранција и тоа со право. Не треба да очекуваме само заради тоа што се помлади да трпат секакви однесувања од секого. Ако некој се однесува лошо кон тебе имаш право да ја изгубиш почитта кон истиот. Околу алкохолот и цигарите, се зависи од средината. Во Македонија мнозинството се пушачи - како да очекуваме нешто друго од младите? И на крај, не сакат да работат бидејќи никој не им го цени трудот. Се очекува од нив за минималец да сработуваат се што ќе им се нареди само заради тоа што се млади. Затоа сме до овој степен дојдени, оди работи за 15 илјади, кој ти ги дава. Никој не им ги дава. Самите си ги сработуваат и имаат целосно право да напуштат работни места доколку сметаат дека се експлоатирани или потценети.