1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Денешната младина...

Дискусија во 'Психологија' започната од Offspring, 4 септември 2010.

1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    8.313
    Супер е што пишуваш на оваа тема и со задоволство читам како размислувате вие помладите ( јас имам 44). Ми помагаат вакви постови да ги разберам и своите деца...
    Очигледно дека некои од вас на оваа возраст се емотивно позрели од другите или барем се посигурни во себе и имаат поголема самодоверба.

На твоите другарки најверојатно многу им е битно признанието и прифатеноста од другите во друштвото. Затоа се облекуваат во склад со она што мнозинството ваши врсници го носат. Јас кога ги гледам децата на ваша возраст како се облекуваат гледам униформност: скинати фармерки, долга коса скоро секогаш права и пеглана на раздељак, кратки топови, шминка сред бел ден што по мене е посоодветна за навечер, надградба на нокти, минијатурни ташнички, патики скоро секогаш од истата марка...некогаш ми е тешко да препознаам некоја позната меѓу нив...
    Психологијата е дека ако се облекуваат како што е трендот на врсниците, на тој начин најверојатно ќе бидат оценети од нив како модерни, убави, и сл. Ќе бидат пожелни за друштво и прифатени. Поединците кои не се конформираат на мнозинството, односно се облекуваат и однесуваат на начин различен од тој на повеќето, или ќе го притискаат да смени стил или ќе го избегнуваат. Зошто се плашат што ќе речат другите за нив (имиџот ќе им го наруши другарката со која се дружат). Затоа е тој притисок, затоа ти се потсмеваат на тебе или на другите кои се поразлични.
    Не дека ова е многу страшно, напротив многу е нормално за оваа возраст- мислам на тоа мислењето на врсниците да е најбитно за еден тинејџер и да го прилагодува своето однесување кон него. Тоа е нормален чекор кон развојот на својот идентитет и индивидуалност...
    Некој ќе ја помине оваа фаза од развојот побрзо, некој побавно. Мал број од возрасните ќе останат на тоа адолесцентно ниво и после 18-тата...

Тебњ ти е чудно најверојатно зошто така реагираат, зошто она што тебе ти е битно не се поклопува со нивното битно. Односно ти немаш потреба од одобрување од другарките за твоето однесување и облекување зошто најверојатно имаш поголема самодоверба од нив, по изграден идентитет од нив или поголема емотивна зрелост.

На АринаАрина, do-re-mi и INNERBEAUTY им се допаѓа ова.
  2. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    3.587
    Нашата генерација беше претставена како најлоша од ,,моралните грамади" кои се 50/60+ денес. Оние што дремат на фб, со иконите на профил, што пишуваат ,,така и требало" под пост за силување. Што масовно лајкуваат пост каде Авганистанци фрлаат од балкон хомосексуалци и коментираат ,,нека дојдат и кај нас да зачистат хехе". Што за жена од Македонија која прочитала над 200 книги во една година пишуваат ,,а со сексот што правиме, му дава ли оваа на мажот". Отворете десеттина рандом профили од овие што вака коментираат, сите се со деца и внуци. Е овие нас ни трубеа како било во Југославија, како они излегувале во корзо, што биле прави вредности, како ние сме биле уличари и џаболебари пошто дремевме на маало до 1 после полноќ.

Па оние флоскули со војската, слушај чичо да ти каже, во војска ќе научиш прав маж да бидеш, ќе стекнеш навики, постелнината да си ја средиш. Истите тие им ги фрлаат чорапите и гаќите на жените за перење, не знаат кафе да сварат, јајце на око да направат е научно достигнување. Го имам татко ми дома, апчињата мајка ми му ги крши и распоредува со години, не помнам кога постелнина кренал, јадење никогаш нема направено, џабе одењето во војска. Какви црни навики побогу. Вујковци, чичковци, татковци на другарки, буквално пресликани.

Моиве генерации пак денес истиот потценувачки наратив го имаат кон помладите. Ми се гади од истите флоскули, се пренесуваат од колено на колено. Ние во наше време бевме нај нај, овие денес не чинат, од мочка се правени. Ликови со кои се имам дружено, какви се глупости правеле, денес имаат амнезија и се ангели.

Да ги слушаш луѓево ќе помислиш - па овде пред 10/20/30 години растеле и живееле прави Швеѓани. :D

Последна измена: 9 април 2024
    На butterfly_91, Cosmic Girl, La-loca и 1 друга личност им се допаѓа ова.