Можеш да разговараш со психолог. Можеби немаш депресија, но треба да си разјасниш разни нешта, дали е монотонија во прашање, што треба да смениш, дали односот со сопругот е сменет, дали ти сакаш други нешта, итн, итн, само со "копање" ќе стигнеш до вистината. А ако стварно имаш депресија, психологот можеби ќе те препрати на психијатар за терапија. Како и да е, превземи акција.
Zdravo Ke se izrazam tuka ne znam dali e prava tema. Se raboti za PMS. No ne e samo PMS, na granica e so nekoe narusuvanje osekjam. Trae 7/10dena, sekoj mesec se vlosuva. Sto se slucuva vo tie denovi. Niz mozokot mi proagaat 1000 idei vo sekunda. Mi smetaat zvuci, od se imam najloso scenario, konfliktnta sum, motiv za bilo sto nula. Edvaj od krevet stamuvam, so sila ziveam. Grbot kaj pleskite mi se koci, mi trne nakaj glavata, glavata kako 100kila da tezi. Znaci ne e klasicno pms. Ova na rastrojstbo mi lici veke. I posle ciklusot kako nisto da ne bilo. Sega me drma tolku mnogu jako sto mislam deka me stega nekoj, od doma denes nema da izlezam. Od sabajle mi fuva promaja vo glavata enmam fokus nemam energija nitu zelba ni da se izmijam, apetit imam ogromen, ne mi se cisti sreduva....sto mislite ke go resi li nekoj doktor/tableta ova?
Една од причините за ова би можело да биде ПМДД. Прочитај нешто повеќе на интернет бидејќи кај нас не се зборува баш многу за феноменов. Со гинеколог провери хормони, иако може сѐ да е во ред во тој поглед, а пак да имаш драматично изразен ПМС поради некоја непозната причина. Гинеколог би ти дал контрацептивна терапија. Можеш да закажеш и на психијатар, ако сметаат дека има потреба ќе ти дадат терапија што би требало да ти ја намали изразеноста на симптомите. Како и да е, на крај сѐ се сведува на менаџирање на тоа што ти го осеќаш, бидејќи не постои "лек" за ПМС/ПМДД, освен ако немаш конкретна основна причина што може да се санира. Така што ќе си бараш начини и сама да видиш што ти помага што не, без разлика дали се лекови и/или промени во секојдневни навики.
Zakazav psihijatar pon., ginekolog posle ciklusov, sum citala za pmdd i za zal se mi odgovara. No bolka telesna toa sto vi zborev za na grbot...toa kako da se intenzivira verijatbo e povrzano. Blagodaram mnogu
Некој со терапија Velafaxine XR 150 mg и Азолар 10 mg ( Azolar) 1/4? Ве молам за искуството со Азоларот?
Здраво тука сум нов Имам едно прашање сакам да посетам психијатар Дали треба преку матичен лекар или не мора?
Ако сакаш да одиш на државно ти треба упат од матичен, за на приватно не, си закажуваш телефонски и одиш.
Веќе два тринаесет години сум со антидепресиви. Состојбата ми е далеку подобрена но, пак ми се случува да ме обземат негативни размислувања. Ете на пример фактот што некои од друштвата ќе се омажат/оженат ќе имаат деца втори нема да стапат во брак, трети пак нема да можат да добијат деца. Зошто така? Едните вака другите така? Неизвесноста на иднината ме заплашува и загрижува од што не знам што ќе донесе утрешниот ден. Не знам што ќе ми се случува понатаму. За брак првиот воз го испуштив сега вториот ако го фатам...се некако се средат работите кога не ти е потребно. И лековите веќе ми здодејаа. Воглавно не е како што беше тешка депресивна епизода и тешко депресивно растројство. Не знам како си дозволив до толку да се разболам. Понекогаш потребно е времето да ги излекува раните.
Луѓево ние, многу размислуваме за минатото, и иднината. Не гледајќи ја сегашноста. И затоа сме такви. Баш нешто и во Библијата има за ова
Да се живее во сегашниот миг е тешко. А, секој се труди да биде што е можно поприсутен и да зграби повеќе од тоа што моментално се случува . Прво внатрешниот монолог треба да се исклучи што мислам дека е тешко. Секако кризните состојби може и треба да се надминат и најубаво се надминуваат со читање книги особено Библија. БТВ и социјалниот живот не треба да се запоставува. Дружењето е многу важно. Јас би додала и слушање на музика а, тоа е секоја добра музика.
Devojki i jas zapagam vo depresija koga ke pomislam na brak, neznam zosto em sakam em ne sakam kako se uste da ne sum spremna a imam 25 godini neznam zosto se plasam da me zaprosat a vremeto e blizu a mene me e strav od toa deka denes utre ke me zaprosat i ke treba da se omazam i vednas zapagam u depresija so potoa razmisluvam dali ke se snajdam, dali ke mozam da gi izvrsuvam site obvrski ili pak kako i mnogute ke zavrsi za kratko vreme... Neznam vrska i brak ne e voopsto isto iako sme 4 god zaedno jas nemam prespieno nitu edna nok kaj nego i ete sea spomuva odmor mene mene mi e nezgodno da spiam so nego i da se budam nekako sram mi e nez kako da objasnam daj kazete mi nekoj sovet sto da pravam a od druga strana pak sakam da se mazam bidejki vremeto mi pominuva poleka poleka i za nekoja godina a moze i veke ke me smetaat za stara moma,, znaci na dve jas go sakam decko mi ama se plasam od brak a deca mn sakam da imam isto se bi dala da imam deca samo nez kako stravot i sramot i seto to da go nadminam i da se raduvam da se omazam a.ne da imam nekoj stravovi vo glavata.. moze ke bide ubavo ama mene neizvesnosta me plasi i toa sto sum si malce mrzeliva i iskreno ne me biduva za nekoja si domakinka...
Страв од што? Сигурна си дека сакаш да се мажиш? И каква врска имаат годините? Мора да се омажиш на овие години? Важно е колку ти се чувствуваш спремно, не е важно што зборуваат другите.
Прво и основно, поработи на притисокот што ти е всаден ко жена, веројатно од страна на блиската средина. Не постои шема за како да се живее животот. Постои само ти како сакаш да го живееш животот. Не мора да се мажиш. Не мора да имаш деца. Ако сакаш да се мажиш, мажи се. Ако сакаш да имаш деца, имај. Ако на 25 години те фаќа страв од брак, океј е, тоа значи дека не сакаш сега/наскоро да бидеш во брак. Не си стара ниту ќе бидеш стара за брак, такво нешто не постои, измислено е од глупи луѓе што сакаат да контролираат други луѓе. Никој не може и не смее да ти каже како да го живееш животот, што и кога да правиш нешто. Лично, сметам дека во врска треба да се опуштиш целосно и да видиш како е да живееш со тој човек. Ти велиш дека после 4 години поминати во врска со тој човек, тебе ти е незгодно да одиш на одмор со него? Незгодно? Значи фактички ти не знаеш многу за таа личност, немаш појма каков партнер е. Мој совет е максимално да истестираш и увидиш каков партнер е твојот дечко пред да прифатиш кога и да е да влезеш во брак. Луѓе, доста се споредувате со други луѓе, кој што прави, кога прави, како прави. Имате свој живот за живеење. Убаво испитајте си ги желбите и потребите, во прашање е вашиот живот, не туѓиот. Не се огледувајте на туѓи одлуки и потреби, ниту пак на исфорсираните општествени. Правете го тоа што вие сакате. Поставувајте си цели според вашите замисли, а не туѓите. Насочете се кон остварување на тие ваши цели, ама не очајувајте, за некои нешта треба да се прифати и реалноста дека можеби нема да се остварат. Не го кажувам од негативен песимистички аспект, едноставно животот е таков, не сè ни се остварува што посакуваме и тоа е океј, животот секако треба да се живее најдобро што се може. Како и да е, секогаш водете се според тоа што вие го сакате.
Исто мислев на твои години скроз,дека ќе ти помине возот ако не сега.Ме искомплесирара мајка ми и фамилија и тоа не е точно.Размисли дали го сакаш дечково да се будиш секој ден,и за деца да имаш со него.Ти треба самодоверба и посети психолог збори со некој.Тоа дека си мрзлива исто ти кажале други.Домашната работа се учи не може да знаеш да чистиш и средуваш баш се кога не живееш сама.Јас пример учев од ју тубе,како се бришат прозори .Најди си работа ако немаш за повеќе самодоверба.
Иста ситуација кај мене. Како дете секогаш замислував дека на 25 години ќе се омажам и ќе имам деца. Сега на таа тема не сакам да помислам. Чувствувам страв како би се снашла во заедница, но тоа е нормално сепак ти се менува животот. Пред еден месец размислив и му кажав дека не сум спремна за брак. Подобро да се разговара отколку да направи нешто што не сакаш. Разговарај отворено со него. Не се важни годините секој различно созрева. За мрзеливоста кога ќе имаш работа дома сама треба да ја завршиш ќе немаш помош од никој претпоставувам сега некој друг ги врши домашните работи место тебе и тогаш нема да си мрзелива. Почнете да правите активности заедно слични како дома ете одморот е убав почетокот, оди дома кај него на спиење и размисли дали е тоа што го сакаш.