Ако чуствуваш страв да живееш во заедница, пробај да не живееш во заедница. Твој е изборот за како ќе живееш. Ова не го кажувам со намера да солам памет, туку со максимална поддршка и превземање на лична одговорност за сопствените одлуки, за да во иднина не доаѓа до депресија, оставени/заглавени во туѓи сценарија.
Koga mu kaza deka ne si spremna deckoto sto ti kaza ? Ostanavte zaedno kaj mene neznam kolku toa bi bilo okej bidejki toj ima 34 godini i smeta deka trrba sto pobrzo od negov aspket deka nemoze veke da ceka poradi godinite, a jas kova imav 22, 23 ete pred dve tri godini verojatno poveke detski razmisluvav, sakav brak i mu velev deka sakam.ama togas toj ne bese spremen, a vereojatno jas mu velev bidejki znaev deka nema da e togas a ete sega koga znam deka veke saka i toj mene pak mi e strav i ne se osekam spremno...
Здраво Се разведов пред 3 години. Разводот ми беше како да сум доживеала смрт. Но морав да продолжам понатака поради своето дете.Излегував се дружев Работа,дома ,дете обврски. Немав некој сериозен да кажам проблем освен секогаш тагата ми се појавуваше за праазниците кога сите се заедно нели фамилијарно. Но по толку време поминато од сите тие нервозии и се што ми се случуваше пред развод после развод јас дури сега паѓам во некоја депресија. Немам желба за дружење немам желба за да запознам некој,немам желба да одам на работа. Да не е детево кон кое имам обврски и должност нема ни да станам од кревет. Немам некако воља за живот. Каде да побарам помош ,совет некој.
Imam strav da bidejki i mnogu me napnuvaat so faklultetot deka trebalo da go zavrsam , a odam i na rabota i nemozam tri raboti da pravam i doma i rabota i plus faks, a sakam deca da imam a ne sakam zaednica i neznam kako deca ako ne sum u brak
Под заедница мислев заедница со него. Не ми пречи ни заедница со неговите супер се засега со мене. Се подналути малку, но се смири. Иста ситуација беше како кај тебе и јас викав сакам да се мажам како на шала зошто знаев тој не сака. Потоа кога почна тој да сака размислив и кажав не сум спремна затоа се подналути. Сега ќе се насмееме му викам досега запросена ќе бев или не хахахха.
Нормално е ова за стресот што го имаш доживеано,не чекај да дојде повеќе.Побарај помош од психијатар или психолог.Ако стигнеш да не можеш да станеш од кревет ,тоа е дното .Професионална помош ке ти дојде добро,не она читај книги за самопомош и гледај ја АНА БУЧЕВИЧ,испитај се целосно,крв,хормони ,тироида ,шеќер,и барај помош.
Крв,хормони и шеќер ми е испитано Се е во ред. Засега само матичната ми даде хелекс да пијам повремено. Не знам што да правам немам желба за ништо. Има огромна празнина и тага во мене.
Како размислуваш.... За него време му било да се жени, па затоа ти ќе се согласиш без разлика дали си спремна или не? Размисли дали тој би го направил истото за тебе.
@Milickaa555 па нели се обидуваш бремена да останеш веќе некој период?Како тоа не си спремна на брак а бебе правите?
Од ова што го кажуваш, немате баш исти желби и потреби, и дозволуваш друг да ти влијае врз размислувањата и да те разубеди дека погрешно мислиш и посакуваш. Немаш детско размислување ако не сакаш сега брак. Капиш? Имаш нормално зрело размислување оти имаш право да се осеќаш така како што се осеќаш. Не прави работи што не сакаш да ги правиш сега. За понатаму ќе видиш кога ќе дојдеш до тој момент, затоа се поставуваат цели. Ако на некој му се сега приоритетите поинакви од твоите, не си ти виновна, едноставно различно посакувате сега. Самата кажуваш дека други те напнуваат. Не смееш да дозволуваш друг да ти кажува што да правиш, да ти наметнува како ќе живееш. Ако сакаш да завршиш факултет, заврши. Работи, ама за себе, за лични финансии. Почитувај си ја желбата за имање деца и имај ги тогаш кога ќе се осетиш спремна да ги имаш, а не кога друг ќе ти каже дека треба.
Бирањето на партнер (и стапувањето во брак) ќе ви го одреди 99% од понатамошниот живот. А вие тука зборувате како за купување гумени бонбони, јас не сакав, ама тој сакаше, па земавме од јагода Девојки, плиз Какво е ова размислување, па уште 25 имам, и возот и авионот ќе ми пројдат, па стара мома, па нова мома, па what the actual fuck to be honest