Депресија

Дискусија во 'Психологија' започната од madzarovska, 30 ноември 2009.

1. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.824
    @danielahani1 Може да ти се врти од што ти е низок притисокот. Консултирај си се со гинекологот, со оглед на тоа дека си бремена. Кажи му дека имаш вртоглавици и низок притисок, не оставај да си се среди тоа самото од себе.
    Не знам каков ти е проблемот, каков страв имаш (извини, не сум те запратила во темава), ама сподели и со сопругот, разговарај, малку и тој нека те бодри, нека ти помогне. Не мораш сама да поминуваш низ тоа.

На danielahani1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danielahani1

danielahani1 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Jas imav strav mnogu edvaj mi pomina dodeka da se najde lekot..bev 4 god zatvorena doma so paniki i site siptomi sto moze od ovoj vid na psiha da se oseti.potoa so lekovi sto mi odgovaaraat i pre dobra psihijatrijka so mnogu soveti i dvizejnje jas se vrativ vo normala....Sega posto jas nemav deca 10 god..ostanav po prv pat bremena...sega sum tri nedeli,sto uste e mnogu presno...a veke jas sum preplavena so strav,i osekam sekakvi reakcii na teloto,dali od mnogu misli sega,kako ke bide kako ke raste kako ke izdrzam da go nosam..neznam no mnogu prasajna i mnogu strav...Ako nekoj od vas imal iskustvo so stav vo bremenost ve molam za sovet kako go brebodivte ova? Blahodaram:(.

3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    И јас сум во брак веќе 2 месеци и ги имам овие стравови како ќе останам бремена,како ќе го носам,родам,гледам.....искуства????

4. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    996
    Допаѓања:
    2.384
    Тргниги мислите, почни да се радуваш, колку луѓе се би дале да се на твое место. Тоа што го носиш во тебе нека те прави најсреќна, најисполнета, тоа ќе те води низ животот, тоа ќе ти биде смислата за живот. А тоа што ти се врти можи да е од притисокот, ништо страшно или пак можи железото да ти е слабо, затоа редовни контроли и се ке биди ок. :)

5. AngelGirl

AngelGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    78
    Еве некое време размислувам да пишам и тешко беше да се одлучам, минувам низ тежок период и незнам со кој да разговарам.Несакам да тоа да биде мајка ми бидејќи има доволно проблеми па и јас дополнително да ја загрижувам, па затоа се решив да пишам на форумов, искрено незнам што ми се случува па затоа барам совет од вас.
    Веќе подолг период некаде 7-8 месеци приметувам како сум многу сменета, цело време како да имам грутка на срцето,како нешто постојано да ме потиснува , на моменти дури неможам да се издишам од толку мака. Повеќе немам желба за ништо, буквално за ништо,сакам само да лежам и да спијам. Комуникацијата со народ ми е многу тешка не можам да зборувам ниту пак да се концентрирам и некој да слушам, веќе многу слабо паметам, една работа по 100пати ми ја кажуваат а јас пак не паметам. Главата постојано имам црни мисли, дури си измислувам работи незнаете во ако хаос ми се мислите. Постојано за се се критикувам самата себеси ,колку сум безвредна, глупава,неспособна итн. се повеќе се мразам. Повеќе ништо не ме весели односно јас не чувствувам ништо друго освен тага и нервоза. Многу сум нервозна, се ми смета, глупави ситници пример како некој јаде, што прави и кога се изнервирам а тоа е многу често чувствувам како вријам внатре, и желудникот почнува да ме боли. Исто да не заборавам постојано стравувам како некој и нешто ќе изгубам, пример дека дечкоми ќе ми раскине и во такви моменти ме фаќа паника, почнува телото да ми трепери, ладна пот ме облива и исто силни болки во желудникот.
    Знам дека не сум добра во објаснувањето, но еве незнам дали се работи за депресија, незнам дали да посетам психијатар, свесна сум за мојта ситуација а сепак јас неможам да си помогнам,понекогаш неколку дена е подобро но на крај се се враќа на истото. Ви благодарам :)

6. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Poseti psihijatar moj sovet ne cekaj da minat meseci i da navlezes uste poveke,sto pobrzo pobaras pomos mnogu polesno ke ti e...inaku kolku da ti olesni..znaj deka nikogas nisto nema loso da ti se sluci,istoto sum go minala,daj malku pozitiva i od samata sebe,no sekako mora da posetis lekar,veruvaj mi se ke ti pimine site tie cuvstva vo teloto
    ,a pred se ne im davaj znacejnje mnogu,se e do psihata...samo reci si NISTO NE MI E...

На AngelGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DimovskaSandra

DimovskaSandra Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    2
    Ne e depresija pretpostavuvam.Treba da najdes nekoe hobi ili nesto interesno sto ti e vo zivotot.Doteruvaj se,zabavuvajse,pravi ona sto tebe ti e interesno.Napravi dobri delaZaboravi ja negativnosta...

На Sweet777 и danielahani1 им се допаѓа ова.
  8. ton4ica

ton4ica Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    172
    Девојки ги читав постовите погоре и гледам дека не сум сама. Постојано ми се јавува тоа чувство на празнина и неуспех. Немам желба за ништо ги занемарувам и секојдневните обврски. Ноќе неможам да заспијам и повеќето ноќи ги поминувам во плачење. Пред други се трудам да бидам во ред ама нервозата по малце ме издава. Неможам да зборувам со никого едноставно се кочам кога сакам да го кажам на некого проблемот. Размислувам дали да посетам психијатар ако има некоја што сака да разговара слободно нека ми пише

9. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Zdravo..od koga se osekas taka? I sto potocno?

10. danielahani1

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    37
    Kako prvo na sekogo ne se kazuva ova,posto sekoj i nemozi da go svati ova,ako imas nekoj sto se osekas sigurno sto imas doverba spodeli go da ti olesni..eve i ovde...

11. Anonimna098

Anonimna098 Нов член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Дали несоница, чувство на мачнини, гадење и забрзана работа на срцето се симптоми на депресија?

12. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Да.

На Anonimna098 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    Тоа се секундарните симптоми, главните се чувство на тага, меланхолија, немотивираност, социјална изолираност, деградација на самите себеси, отсуство на самодоверба и сл.

На danielahani1, DimovskaSandra и Anonimna098 им се допаѓа ова.
  14. Anonimna098

Anonimna098 Нов член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Кога човек ги чувствува тие работи (јас што ги набројав), дали треба да посети психијатар или може ако е доволно силен, мотивиран за да ги победи овие чувства, да се справи сам?

15. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    Тие ти што ги набори се комплементарни симптоми на скоро секоја болест така да ако долго време ги имаш тие симптоми најдобро би било да посетиш доктор.

16. Anonimna098

Anonimna098 Нов член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Не, ги немам долго овие симптоми. Вака се чувствувам од неделата, значи 4 дена и на моменти ми е подобро, на моменти пак ми е мачно. Мислам дека е обичен вирус, плус имам проблеми со синусите и пијам капсули што за мојот организам се тешки и мислам затоа срцето ми работи побрзо.
    А тука го поставив прашањето бидејќи моите дома, кога почнав да повраќам, се пожалив на мачнини и гадење, ми рекоа, цитирам: Ова ти е психички.......не разбирам што сакаа да кажат.
    инаку само несоницата ми трае малку подолго, може неколку недели.

17. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    Изгледа дојде време и јас да се искажам на темава :(

Две три години е веќе вака, буквално пропаѓам, проблем врз проблем.
    Осамена сум премногу, немам со кој да излезам да прошетам, кафе да се напијам.
    затворена сум дома постојано, другарките која со дечкото, која се спремна ќе заминува надвор од државата, две мажени во друг град ги немам видено скоро 2 години.
    Порано бев волонтер, се дружев со другите волонтери ама и тие заминаа која на студии, која по работа и од тоа ништо не остана.
    Активно барам работа веќе 2-3 години ама и тоа претешко оди.
    Пробав да заминам надвор од државата и тоа не ми успеа.
    Здраствените проблеми не сакам ни да ги спомнам, тие ме докрајчуваат.
    За 1 месец ослабната сум 5 кг. :( скоро и да не јадам ништо
    постојано имам црни мисли во главата, како ништо не ми од рака, како секој план ми пропаѓа.
    Едноствано изгубена сум, немам воља а ниту сила за ништо.
    Премногу сум нервозна, се ми смета, вријам од внатре, само сакам да сум во тишина.

Единствено нешто што ме расположува, што ме размрдува, што ме смирува, што прави да се смеам од срце, што ми внесува позитива е дечко ми, ама и тој е далеку :(
    со него сум потполно друга личност, нема место за црни мисли, немам време за плачење, немам време да размислувам за ништо.

Ми треба промена, размислувам од каде да почнам, ама не наоѓам решение, сите врати се затворени
    Не можам веќе вака. :doh:

На monikamonii му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    2.265
    Епа вака цела година сум на некоја диета последни 2 месеци само на сирова исхрана ии си постигнав килажа што си ја сакам но последен месец сум само на сокови за да сум во форма секогаш иако и пред тоа не бев дебела ...ии сега поради некои женски проблеми бев на др и ми рекоа дека ќе морам д апочнам со јадење иии сега јадааам и после секое јадење се нервираам плачаам незнаам што д аправам мислам дека во рок од месец дена качив 5кг и покрај тоа што не јадам толку само сирење вклучив повеќе и месо по малку пилешко нооо мн ми влијае на психа се сум под стрес оваа на анорексија подсеќа но неможам повеќе некоој совет ? фала ви однапред

19. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    22.600
    А ти знаеш ли дека со таа сирова исхрана како што ја нарекуваш може само да си го разболиш организмот и после џабе ти е се. Како што велиш и самата не си дебела, не се опседнувај пилешко месо е убаво да се јаде, немораш да јадиш леб и благо ама можеш да јадиш од се друго во умерени количини.
    Почни да вежбаш нешто, кога тренираш ем јадеш ем трошиш а организмот задоволен а ти ќе се чуствуваш поисполнета и посреќна. И на крај да ти кажам лично мене девојки слаби како даска ич не ми се допаѓаат.
    Уживај и не се замарај.

На tubus и Anaouou им се допаѓа ова.
  20. tubus

tubus Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    30
    Pocni so novo i ubavo utro,za pocetok so nasmevka na lice i edno ubavo utrinsko kafe so domasnite.nikoj nisto nema da te prasa bidejci i tie se zagrizeni.ubav ZBOR i SRDECNA NASMEVKA I ZELEZNI VRATI OTVARA!SRECNO

На Avokado му/ѝ се допаѓа ова.