Секакви негативни ефекти кои траат над адаптивен прозорец, МОРА да се разговараат со психијатарот кој ги препиша.
Јас додека ја најдам правата терапија што психијатри сменив и на крај едното од апчињата на мое не знаење а без предупредување од докророт ми набаци 20 кг плус
Zdravo devojki, sakam da spodelam moe iskustvo za prv pat posle celi 7 godini. Vaka, pred 12 godini od normalna i srekjna devojka, koja uzivase vo drustvo so drugarkite, semejstvoto i se sto me opkruzuvase, stanav tazna i povlecena licnost koja ne znese kako da se izvlece od edna mnogu teska situacija. Zapocnav vrska so decko koj bukvalno mi go urna celio svet. Na pocetok prvite 3 meseci bese bajka, no otposle go pokaza svoeto vistinsko lice. Trpev fizicko i psihicko nasilstvo, bukvalno me udirase za nisto. Primer pravam kafe i ako nema kajmak na kafeto toj me udira. Nemav podrska nikakva da izlezam od taa vrska, se zapisav na praven fakultet,ne mi dozvoluvase da odam, me zaklucuvase, mi gi zemase parite i taka celi 2 godini. Doma ne smeev da kazam za situacijata bidejki pretese deka ke im nasteti i na niv, taka da gi zastitam kjutev so igled deka imav i pomlada sestra. Tatko mi povekje vreme pominuvase na selo i taka bevme razdeleniv, jas i sestra mi so majka ni ziveevme zaedno sami, nemav nikakva podrska. Taka vlegov vo depresija i postojano imav suividni misli, duri probav da se ubijam dva pati no godpod kako e nikoj ne e, sekojpat bese do mene i me cuvase. Taka eden den casata se preli, resiv samata da go otrgnam od mene. Se vrabotiv vo eden kafikj da mijam casi, toa bese mnogu ponizuvacko za nego, devojka mu da mie sadovi e ponizuvacko nesto za nego, poleka pocna da se otrgnuva, no povtorno ponizuvanje trpev. Se bev otrgnala od site za i tie da ne vidat vo kakva sostojba bev, no poleka pocnav da se druzam so moite bliski drugarki so semejstvoto i taka go otrgnav od mene i za srekja poleka izlegov od depresija. Voljata za podobar zivot, nostalgijata za minatoto ubavo vreme, za se sto nekogas imav a sega nemav i verbata vo Gospod me vrati na prav pat. Zatoa veruvajte vo samite sebe, trgnete gi losite misli od glava, vie ste pojaki od losite misli, mozete sami da ja pobedite depresijata. Samoubistvoto ne e resenie, resenieto e okolu vas, srekjata zavisi samo od vas. Sekogas gledajte ja svetlata strana i trgnete gi losite nesta koi ve opkruzuvaat, bidete so onie koi ve pravat srekni i nasmejani.
Јас имам депресија скоро 6-7 години, причините се што немам како да сменам работи што ги преживеав, но немам никаква желба за живот. И да сакам нема да можам да сменам, но ситуацијава во која што сум најдоброто што можам да го направам е самоубиство, колку лошо и да звучи. Опседната сум со тоа, го посакувам но не знам како, знам дека мора и тоа што поскоро, единствената надеж што ја имав ја снема, многу луѓе, места, работи никогаш веќе нема да ги видам и да ги има, едино ме држеше во живот едно ветување што си го дадов-да не умрам додека не го гушнам XX за последно. Па после што биде нека биде.
@wildpunk pobaraj pomos od psihijatar ili ako si pobozna odi na crkva razhovaraj so svesteno lice..zivotot e more nekogas e so bura nekogas e mirno..nauci da igras i na dozdot ne se otkazuvaj na burata..sto i da se slucilo sto i da si preziveala se e minlivo,baraj troska nadez vo bilo sto..postavi si cel..te molam misli na zivotot na svetliot den moli se na bog..nemisli na smrt..site nie cel covecki rod dozivuva podemi i padovi nekoj polesno gi pominuva neko paga vo depresija ..bori se ne se predavaj guskaa do tebe
:о Дијазепамот секогаш бил на рецепта, како и шо треба да биди. И колку шо знам никогаш немало преќин да го дават така али еве ќе прашам другарка ми со короната нешто да не се смена ама се сомневам пошто лесно се злоупотребува.
Кога бев средно пред добри 20 години ги даваа без рецепта и после воведоа закон памтам и веќе не можев на своја рака да ги зиам
Абе нормално, јас тој период не го ни памтам. Пред 20 години. Зборам за период од ко сум почнала средно и кога сум почнала да одам во аптека/ работам во аптека. Другарка ми уште е таму па си реков еве да прашам последнава година да не се сменало нешто.
Сега ќе ме пукне депресија дека сум стар, а тоа е и темата на подфорумов. Еве зашто драги форумџии имам депресија...одма ме направија стар
@Компир Манџа за да ти даде без рецепт, тоа може единствено ако те знае. Нигде не даваат без рецепта, што е и во ред.
Никаде не се дава без рецепта, дури и матичниот не смее да ти го препише на своја рака ако не е предходно даден од специјалист, интернист, психијатар.
Не кажувај кај ти го давале ќе им репнат казна ќе ги одерат. Јас на коленици сум молел за диазепам кога бев навлечен и за жива глава не ми даваа
И јас од лично искуство ти кажвам. Како вработен до пред една година во аптека. До тогаш работев, пред корона. Пред да работам бев во аптека од 15-6 години со пракси, а од после и со работа. Можи ти ги шиткале, ама не е законски то. Имам другарка шо остана, неа ја прашав. Уште не е законски. Дека ќе најдиш некој шо ќе ти ги шитни за така - ќе најдиш. Ама не значи дека е исправно или дека така треба зошто тој шо ти ги дава се клава во ризик и аптеката во која работи ако ги откријат. Сама знам колку ме молеле да му напишам јас розе рецепта му требало итно. Јас гла спремна за сечење не си ја давам. Или ко ќе ми речат, после ќе ти донесам рецепта еве одам кај доктор. Имав именик со доктори со кои зборав дали ќе ми донесат рецепта. И то и ова е stretch шо не треба да се прај. едит.