Depresivna sum veke podolg period, apsolutno ima pricina i e poveke morbidna otkolku tazna. Imeno, sum bila hipnotizirana za da ne se sekavam, kako i domasnite. No, uste vo toa vreme sum sakala da se setam eden den i mi bilo ovozmozeno da se setam. Poveke zlodela mi se napraeno, zaradi koi imam psihicko rastrojstvo i debelina. I toa na mn mala vozrast okolu 7 godini. Znaci, nemam sansi da dokazam, roditelite ne mi se bioloski, a za drugite raboti moram da molcam. Normalno, i nivnite mozoci se izbrisa i, taka da bi me zatvorile vo ludnica kako nelecliv slucaj ako nesto spomnam. Kazete mi isto i predlog za psiholog vo skopje, nekoj na koj bi mu kazala se, za terapija sekako primam. Pisete mi vo lp
Здр ме интересира што се работи, братучед ми има некакви симптоми, скоро 2 недели..Не може да спие навечер станува, се скубе за косата и плаче, и вика ќе умрам, ќе умрам.. Бил на Психијатар му рекле, психичко растројство, ќе му поминело за 1 нед ако пие апчиња, сепак дали е лошо многу ова по здравјето? многу се плашиме да не му се случи нешто? И како треба да се реагира на личност со ваков случај фала однапред
Сумирано во една кратка поема -- It's not that I don't want to be happy It's that despite, how hard I try I can't bring myself to be happy. I feel Suffocated, embarrassed, ashamed, Why did I have to be this way? I have a great friends good academic results, on paper everything is okay. Yet all I ever seem to see is sadness and grey It's like there's this burden on me pulling me to the ground and however hard you try you can't bring yourself out I can't bring myself to care. About anything Not me, not him, not her. Living has become this constant nightmare. And it's just not fair Society will tell me to try yoga, go for a walk, listen to meditation. I tell them that this cannot be solved by exercise or medication. It's a disease that affects every aspect of my life, my work, my relationships, my education And to this day despite my best efforts to explain I am always met with blind hesitation People ask me "Why are you always so sad?" I tell them I don't know... I don't know. What I do know is that I wake up everyday feeling like absolute shit and now that's become my norm. I'm afraid of the world, I am afraid of putting my guard down in the fear that I will be judged for something, I cannot control. Wheres the fairness of it all? Do you think I like to watch myself fall? Into this hole of self-hate, shame, and loathe So I hide them and I put up a wall That's so high, You will never see my pain or any of my flaws. I create this character and she is perfect, she's invincible, And so I carry on, live these two lives. One for the public and one just for me late at night. Cause that's easier than admitting I have a problem. And that's the problem. The stigma is real people, And it will not go away until we realize that mental health IS a big deal. It's a hidden disease that's affecting so many lives, wake up and listen to the silent cries. It's a kid that never speaks Or the guy who's always tired, The woman who's too emotional the guy who just got fired. Because he was absent a lot He couldn't get out of bed due to his mental health. But do you think any of his colleagues knew that? Course not. Depression is the hell inside of me and it eats me up daily.
Можеби и јас сум во депресија...26год имам 5годни сама немам почнато врска од кога завршив со тој што бев..Станувам одам на работа,се враќам и се ми е онака безвеза..Ништо не ме радува не ми ја исполнува душата.Убава,згодна,паметна,секогаш.средена работам како мед сестра и сите другарки ми се чудат зошто неможам да си најдам некој,а наводно ништо не ми фали..Некогаш ми иидат и црни мисли како да го завршам животот....Токку ми е тешко уморна сум од се и ми иди да кренам раце од себеси..За што работам за што живеам кога не сум среќна..И ништо не ме радува
Зошто не си земеш упат за психолог да поразговараш малку или за психијатар. Верувај од некој што поминал низ истото ќе ти биде мн подобро. Јас сега си велам зошто со години сум се мачела кога можело да ми биде многу подобро само ако сум побарала стручна помош порано.
Мајка ми само ми вели..Зошто.вака седиш не си среќна се имаш ништо не ти фали.Сакаше факултет доби,возачка,кола уба работа има..Преуба човек да се загледа во тебе секогаш средена тип топ .Зошто ваака венееш не се радваш на ништо.И викам не сум среќна ништо не.ми значи душата ми е празна само ми се лежи и ми се плачи и ништо не ми се прави..Уморна сум многу сум уморна од се. ..
Те разбирам, минував и јас низ истото. Сега сум супер. Нема врска тоа што како имаш и дали си убав или не , депресијата е болест како што е дијабетес или хипертензија, не бира. Еве последно по фб ми излегува интервју со Бела Хадид дека страда од депресија, и она исто модел, позната али тоа нема врска.
Ми идат не убави мисли се плашам дека некој ден и ќе си направам нешто..За џабе ми е ее цел живот се мачам само..
може ли некој да ми помогне со лично искуство, внукот мој е тинејџер, и во последните 2 месеци не разговара со никој, не излегува, постојано отсутен, од одличен ученик сега не може ништо да учи, нема другари, оди на психолог но без некој успех до сега, слабо јаде, престана да вежба како што вежбаше порано, без волја за ништо е. Како да му помогнеме и како да си помогне? некој совет, искуства.Благодарам!
Што вели психологот? Може треба да појде кај психијатар, да види и тој дали е депресија, дали од пубертетот, дали нешто од школо.
да, кај него се се собра, во основно беше жртва на булинг, па во средно имаше една девојка од одделението што постојано лажеше, мавташе и навредуваше и откако прекина со неа, скроз се затвори.Најстрашно е што нема друштво..и не знам ни каде да го најде и како да излезе од ова.
Да, значи сигурно има нешто, може треба да се проба и со психијатар паралелно со психологот. Сигурно ќе му даде соодветна терапија, за да може да го поттикне да сака да излегува и да се дружи. Доколку се врати вољата ќе се најде и друштво.
Зуси, човек кој има изградено идентитет и има високи вредности, нормално е да не го исполнуваат материјалните работи. Нормално е и да имаш потреба од некој близок со кој ќе можеш да споделуваш љубов, без разлика колку и да си самореализирана на другите полиња во животот. Само немој да го поистоветуваш тоа со смислата на животот, зошто смислата и поентата на животот никогаш не е само во една работа, една емоција, една врска. Тоа што немаш некој во животот веќе неколку години не значи дека така и ќе остане во иднина. А еден животен период не го дефинира целиот наш живот и целата негова вредност. Остани отворена за нови искуства. Не се повлекувај од социјални средби, не се изолирај сама. Комуницирај, шетај, патувај. Иницирај средби. Ќе си се наредат работите. Подобро е да си сама него со некој кој не си одговарате, само за да се рече дека ете имаш врска. И тоа што си сингл, не значи дека не заслужуваш некој да те сака, само значи дека не си го нашла некој кој е доволно добар. Не се препуштај на црните мисли и негативните емоции. Вежбај позитивни, афирмативни мисли за себе. Ако треба застани пред огледало и зборувај во себе комплименти за себе. Се најдобро за себе кажувај си. Еден ден ќе налета некој кој истото тоа ќе го мисли за тебе, сигурна сум.
Ти благодарам од срце за секој напишан збор..Ти посакувам и на тебе само убавини и радост во срцето да ти дава Бог.
Мислам дека сум во депресија, а може и нешто друго да е.Кај прават во Скопје тестови за психа?Т.е не знам што треба да ми се направи, ама сакам да кажам прво сѐ што ми се случува во мозоков, што ми се дешава во животот па да ми дадат дијагноза. Ќе ми експлодира мислам.Ќе зеам ќе се убијам на крај, чиста работс
Ke odis na psihijatar ,privaten sekako ,ke te islusa dali si za lekovi ili za psiholog.Na psiholog pravat i testovi i odgovaras na mnogu prasanja.So SREKA.
Probaj na sajtot - be brain fit - artiklite za kako da gi zgolemis prirodno nevrotransmiterite dopamin i serotonin. Preku ishrana. Nekoi se: zelen caj, temno cokolado (dark chocolate). Moze i toa da ti posluze kako nekoja osnovica, ako psihijatorot ti prepisi antidepresivi. Znaci, depresijata e psihijatarski slucaj. Psihijatarot lekuva so lekovi, dodeka psihologot preku razgovor. Problemot e vo mozokot. Problemot so depresijata e i toa sto od nea izumiraat mnogu mozocni kelii i dovagja do namaluvanje na kognitivnite sposobnosti i opagjanje na motivacijata. Zatoa mnogu studenti ne gi zavrsuvaat studiite. Dobri psihijatri od Skopje se pr. D-r Marija Raleva (taa e na adolescenti do 25 god). D-r Stojan Bajraktarov. So srekja!
Здраво, прво браво што си свесна за проблемот и бараш помош, тоа кажува дека сакаш да најдеш решение, не ја знам твојата возраст, но надобро би било да се обратиш на психолог, некогаш работите ни изгледаат полоши од што навистина се и добро ни доаѓа совет/мислење од трета неповрзана перспектива.