Не сакам да ме клукаат со апчиња, антидепресиви, сакам да сум среќна, сакам некој да го поправи она што не чини во мојот живот, јас не можам пошто не знам кај грешам.Цел ден се преиспитувам себеси, и физички и психички, си ги набројав сите маани и доблести и не ја наоѓам гршеката. Ја во принцип сум мноогу весела и расположена и хиперактивна како црви да имам во газот, ама на моменти не ми се ни студира, ни искача, ни живее, буквално си викам доста живееше не мораш више. Мене ми треба емоционална поддршка и среќа, не сакам апчиња.Сакам некој да го поправи тоа што е во мојот мозок
Ама дали имаш нешто за поправање? Што е тоа што мислиш дека треба да го поправиш? Како и да е, не можеш да бидеш 24/7 среќна и весела и мотивираана, тоа треба во секој случај да си го знаеш.
Пропаднати другарства, врски што не постоеле, не можам да создадам ништо, ја не знам што е тоа што им вика на луѓето за мене ,,заеби ја" Зборев со најдобра другарка, ми рече дека имам лош вкус за другарки и за дечковци, она не е од овде и знае се` што ми се случува
Devojko ,tebe mislam ti fali psiholog,od koren ke ti smeni svetot i pogledot na stavrite ,ako sakas da probas,ama toa e proces na promena na koj malku se spremni.I moze da sfatis deka NE MORA ,ni da studiras,ni da iskacas ako ti se nejke,i da pravas samo ona sto si TI,i nema isposnuvanje nicii zelbi. p.s.PROBANO.
Ама не може друга личност да не ,,поправи,, тогаш ќе бидеме зависни од неа, а и тоа е лошо. Можеби ете на среќата и е потребно одредено поттурнување со антидепресиви. Зошто на земањето на таблети за психичко здравје се гледа како нешто лошо и непотребно? Многу пати сум го кажала и пишала исто е ако мора да земате терапија за хипертензија или дијабетес или за тироидна. Земам антидепресиви скоро 7 год.и не планирам да престанам. Ако цената да бидам среќна и во ред е пиењето терапија тогаш јас радо би ги пиела цел живот ако е потребно.
ja na primer imam kon nesto odredeni stravovi osekam kon nesto gadenje ..dali e depresija ili ne neznam ama mislam imam simptomi
Повеќе делува ко генерална анксиозност. Најдобро е да појдеш да поразговараш со психолог ако осеќаш дека толку те кочи да функционираш.
Затоа што не сакам, што ако станам зависна? Што ако ме успиваат, ми ги успорат моторните способности? Плус ова ми е периодично, кога ме префаќаат буби Треба да размислам, али сега морам да учам..
kako se dvizat cenite niz sk so psiholog , mn bash ne sum u finansiska sostojba da kesiram mnogu ne su m vrabotena i taka natamu da ne siram ovde depresija i negativnost
Mene sledniov artikal mnogu mi pomogna. Koga mi bese najtesko "igrav" kako teniser koj gubi dva seta, od tri, pa igrav onaka kako gentlamen da odigram do kraj mecot. Podocna mnogu raboti se promenija, megju i koi, bev izvlecen na lotarijata za zelena karta, za SAD, so koja mi se ispolni sonot da odam i ziveam vo Amerika. https://www.cracked.com/article_15658_the-ten-minute-suicide-guide.html
Може да посетиш прво психолог па да видиш. Инаку антидепресивите не успиваат и не забавуваат напротив. За зависност е дискутабилно, ама не ствараат психичка зависност, физичката се надминува со постепено намалување на дозата, а не наеднаш. Оние што успоруваат и ствараат зависности се од типот на дијазапам, хелекс, демитрин кои за жал се употребуваат премногу.
Како успоруваат луѓе? Никогаш ниту сум пиела, ниту мислам дека ќе ми треба да пијам, ама да не беше форумов, немаше да знам дека толку луѓе пијат антидепресиви.
Па поспан си.Ја сум пиела дијазепами кога сум била ептен растроена и бев како надувана.И боље еден џоинт ќе испушам него да пијам тоа.
Значи ем ти помага, те смирува, ама од друга страна те успорува, и на некој начин те попречува нормално да си фунционираш? Од ова што читам тука, навистина создава проблеми. Инаку, знам за едни постари жени, кои откако останаа беа работа во поодминати години, од самиот шок, од лагоден живот, паднаа ниско, а живеат во мало гратче ( можности скоро и да нема), си пиеја антидепресиви. Ова е инаку пример од странство, не од Македонија. Смрт на близок, ок, може да погоди, ама здрави, прави, без проблеми да пијат таблети, чудно ми е. Можеби има начин поинаку да се реши.
Antidepresivi ne usporuvaat i zaspivaat,tuku te digaat da bides aktiven i svez,a benzodizapeni kako ,helekes,dijazepam,leksilium i ostali smiruvaat i uspivaat bidejki se za panicni napadi i anksioznost. Drugo nikoj od ubavina ne pie,poplukaj si pod pazuvi,,mlada si ,zivotot se nosi.,a nikoj ne znae sto.
Кога ќе ти дојде мислата во мозокот прво прифати ја и анализирај ја најмногу две минути додека не заклучиш буквално дека е измислена. Повеќето мисли сами си ги ствараме. Минатото остави го зад себе. Кога ќе ја прифатиш мислата дозволи да помине и да биде минлива едноставно, не анализирај и не го преоптоварувај мозокот со тоа, стани веднаш и почни да правиш некоја обврска што ќе ти помогне да биде минлива мислата, а исто и чувствата. Пример, ако сеуште размислуваш за минатото и во моментот кога ти се јавуваат тие мисли ги прифаќаш и велиш добро па стануваш од местото и одиш нешто друго да правиш и кажуваш на глас, пример, сега ја земам книгата ја отворам, или отворам фиока земам кафе да пијам, и така поминува. Не се врзувај за нив и не дозволувај да ти го контролираат денот, остави ги нека поминат.
@Feminka22 полека малку, успори. Прво прашање е дали имаш депресија воопшто. Не брзајте да си давате дијагнози. За депресија да се дијагностицира треба да се исполнети одредени критериуми. И дијагнозата треба да ја даде стручно лице. Дури кога ќе се дојде до точната дијагноза, се одредува терапијата за неа. Ако е потребно лекови, тогаш само се почнува со лекови.