Се прашував каде да ја ставам темава па решив овде, ако не е ок , слободно во канта . Еве го мојот проблем се надевам дека некој ке ми помогне !! Се работи за моја најдобра другарка и колешка , таа пред 4години ја изгуби нејзината мајка, а сега пред 4 месеци нејзиниот татко, останаа сираци, таа има две сестри една 2 година средно, друга на факултет 2 година, и таа самата 22 години . Тие живеат на село работат колку сто можат но останаа сега сосем сами, и државата не рпеземам ништо за да им помогне, и да ги заштити некако. Сега се во положба каде што незнаат што да прават , инаку имат баба и дедо по 80 и повеке години , живеат со нив, но немаат никаква пензија или слично . Ве молам упатете ме да и помогнам некако навистина ми е жал за неа, инаку нејзиниот татко ( бог да го прости ) работеше во рудник и секако има стаж над 25 години , па дали некако од таму може да им помогнат ?! Навистина и тие самите незнаат каде да се обратат и кој да им помогне, па ве молам за мислење . Убав ден
Децата кои студираат имаат право на користење на семејна пензија , мислам до 27 години, ако не се лажам. А и другата сестра која е втора година средно има право на некаков паричен надомест, мислам социјален, а воедно може да аплицира и за стипендија за средношколци . Мислам дека треба да се обратите во социјално и во министерство за образование. Штом таткото имал стаж, мора да им следува семејна пензија на децата.
Кој ќе ми помогни,сам си се издржувам,сам си работам,имам нешто што ми оставија мојте и то е се.Не знам шо ќе се прај од септември за факултет,дали ќе продолжам.
Имам еден другаар има родители ама проблемот е што тие живеат во друга држава и доаѓаат само за празници кога е лето и тн..проблемот е што на детето му фалат многу и неможам така да го гледампомошш што да прави ја му кажав да разговара ама тој викаа што да разговарал машко е па може не е многу отворено незз
Mora da razgovara so niv.Razdelenosta od roditelite ne e vo moznost da ja sovlada.Toj mora da kaze sto mu fali na niv. Drugo chare jas ne gledam.