Постов не е за нејзе темава ја чита целиот интернет и апчиња може да се кршат за да се заштеди дозата со специјален и воедно ефтин уред.
@Flier Ајде вака, прочитај си два извори кои што велат зошто одредени лекови НЕ треба да се делат на пола или кршат. Се делат само оние што имаат линија и е специфично напишано дека може да се делат во упатството. А кој го пишувал упатството? Стручно лице, а не Флиер од Фемина форум што вика дека другите се неуки, ама само он е учен. Исто ко што тврдеше дека ADHD не е психијатриска проблематика. Следи цитат и за тоа подолу. Едноставно не си сезнајко, и престани да шириш ти дезинформации на форум што сите го читаат. Признај си ја грешката, зошто те имам приметено дека само во медицински теми коментираш, ко да пратиш членови за да исконтрираш нешто, да се надмудруваш, мислиш за се имаш специјализирано, па знаеш се околу психијатрија, радиологија, неврологија, сега еве гледам и фармација знаеш. И ова ми е последно оф топик мислење, повели, прочитај си подолу и за делење на апчиња и за ADHD: "Each medication is different, and while some may look the same, certain medications have distinct coatings, bulking agents, or other characteristics that allow for them to be effective. These characteristics also determine if they can be cut or split in half. Here are the types of medications that should NOT be split in half: Extended release or controlled release medications Medications such as Tylenol, Lyrica, and Tramadol are extended release medications, meaning they are formulated to be slowly released into the blood stream. When these types of medications are split in half, the formula of the medication is altered, causing the medication to not be properly released and potentially causing unwanted side effects. Enteric or protective coated medications Common medications that are enteric or protectively coated are Asprin, Advil, Bisacodyl, and Diclofenac. The coating in these medications provides a protective barrier for the stomach lining. If a medication of this classification gets cut in half or broken, the coating which protects the stomach lining is also broken, causing the medication to irritate the stomach. Medications formulated for oral use such a lozenge If medications such as Zofran, Clonazepam, or vitamin b12 supplements are split, they will not be absorbed correctly under the tongue, causing the individual taking the medication to not receive the appropriate dose. Common pain management medications that are formulated with a specific technology to discourage misuse and abuse Embeda – If this medication is cut or split in half, it will release naltrexone OxyContin – This medication is resistant to cutting, crushing and breaking Xytampza/Hysingla: This medication is resistant to crushing and breaking." "Most pills are designed to be taken whole and dividing them could mean you don't get the right dose or effect." И повели едно линкче од American Psychiatric Association за ADHD: https://www.psychiatry.org/patients-families/adhd/what-is-adhd Се надевам дека сега ќе сфатиш дека не си во право за се и ќе прекинеш да бидеш Миле контраш. И од сега па натаму темава да ја оставиме за она што си беше наменета.
Во врска со делењето на апчиња да искоментирам нешто. Не би да изигравам паметњакович тука, ко бев мала и болна и ми пишаа капсули и ги немаше во таа грамажа. И мајка ми ( која патем е медицинско лице) ја отвори капсулата и правот го подели на пола. Не викам дека е правилнао ова и она се сложува ама кога нема се снаоѓаш. Јас за мигрена пиев Суметрин, но бидејќи се дефицитарни со исто генеричко име ги зимам од Грција Имигран 100 мг. Нема линија но јас ги делам бидејќи пијам пола апче на 12 часа. Препорака беше да го пијам цел 1 на ден кога имам болки но мене ми се многу јаки и пак на лекар ми рекоа дели го на пола. Ко се мора се мора.
А бе ко се мора се мора... Ама глеаш, не е ефективно! Како да се објасни... Едноставно, нема ефект ако се скрши, губи од дејството, само штета може да направи. Точно, некад ептен критичен момент, ноќе, доцна, на одмор... Инаку, и јас сега приметив од темава дека правам грешка со едни апчиња што ги пијам чат-пат. Немаат линија, огромни се, аптекарката ми рече да кршам. Ноу ноу ноу! Од утре цело ќе шибам, не смета.