Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. anu6kaa

anu6kaa Популарен член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    430
    Женски ајде споделете со мене ваше искуство...
    Пред да ги затворат градинките поради ковид 19 син ми одеше веќе две години. Сега кога ги отворија повторно само 5 пати е појден.. Не ми дозволува ни да го облечам, ни во кола да го качам.. само што ќе ме види дека се спремам за на работа и одма бега, плачи како да го тепа некој...
    во последно дури и за коса ме трга само за да спречи да го спремам за во градинка..
    некој ваш совет?

2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Пред два дена детето си го земав изгризано од градинка.
    Имаат ново проблематично детенце кое касало и тепало.
    Родителите пријавиле уште на упис дека детето било темпераментно ама ова нее тоа.
    Кога им кажале дека каснало дете не верувале дека дома само мајката ја касал.
    Вчера кога го земав супер си беше, биле исплашени од претходниот ден и многу го пазеле.
    Малиот ми кажува дека многу го болело па изгледа многу плачел.
    Иначе е многу смирен не се кажува веќе на столчиња е арно ама сабајле му кажале на маж ми дека пак почнал да се качува.
    А вчера ништо не ми кажа.
    Денес ми кажаа дека многу плукал а он никогаш не плукнал и еве сега дома ни еднаш не плукна.
    Дали си прават алиби да префрлат вина за недај боже пак да го искаса детево незнам.
    Јас има кажав да внимаваат и дека уште еднаш ако се случи ќе ги побарам родителите.

Иначе си оди без проблем нема веќе плачки си ги сака сите другарчиња и по име ми ги кажува дома.
    Уште со јадењето имаме мака па само бисквити леб и млеко јаде.
    А кога ќе го земам како торнадо јаде дома.

На mal.ecka, fana и FreeMind им се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Им облекувате ѕиври/хулахопки на децата?
    Камен ладно денеска,отидов на работа ќе го мислам сега голо:(
    Ако му облечам во градинка ќе му ги соблечат да не се свари?

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Таму е топло како дома. Не се грижи.

5. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    17.650
    Никогаш до сега не носеле моиве хулахопки.

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.373
    Допаѓања:
    119.548
    Не носи хулахопки. Само 5 мин дур го однесиш ќе му е ладно, а таму цел ден ќе се поти. Тоа е полошо.

На mal.ecka и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Знам дека е топло,на мисла ми е да не му студи додека влезе во градинка.
    Ама ако таму не го пресоблечат,подобро да не му облекувам.

7ми ден во градинка денес:wasntme:

8. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Облекувај му вакви панталони до градинка па потоа ќе му ги соблечат таму. И јас го мислам истото да го правам.
    Ние одиме 10 мин пеш до градинка и сега заладува се повеќе на сабајле па вакви ќе му облекувам.
    За хулахопки ќе му биде жешко во градинка.

Прикачени фајлови:

На Biljarkata, Sofi.ja и fana им се допаѓа ова.
  9. EVlala

EVlala Нов член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Здраво. Какви искуства имате со градинките Green house и Светот на колорес во Аеродром, се мислиме меѓу тие две градинки. Ви благодарам

10. martina30

martina30 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    16
    Jas imam iskustvo od Svetot na Kolores i sum prezadobolna vo sekoj pogled. Gradinkata e ubava cista dezinfekcija pravat sekoj den, mali se grupite, hranata im e ubava i zdrava, personalot mnogu prijaren. Nadvor se izneseni decata. Pozitivni komenatri

На Cka и EVlala им се допаѓа ова.
  11. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Колку плаќате по приватноте градинки и по колку саати можат да седат децата?
    До колку најкасно треба да се земе детето?

12. EVlala

EVlala Нов член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Slushnav deka cesto se menuval personal, deka mesto dve negovatel i vospituvac e samo edna. Imate li so toa nekako iskustvo ? Vi blagodaram

13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.373
    Допаѓања:
    119.548
    Има тема за приватни градинки, таму пишуваат членките кои ги носат децата во приватни градинки, може да си прочиташ искуства.
    Повели линк https://forum.femina.mk/threads/Приватни-градинки.28501/

Инаку колку што знам, се зависи од градинка до градинка за цената. Седат таму колку што сакаш ти, го земаш кога сакаш ти.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. martina30

martina30 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    16
    Moeto dete e tamu i personalot e veke godina ipol toj osven sto se dopolnuva so nov koga ima potreba. Imase promeni za porodilno na ucitelki dve ama se vratija, i edna vo golemata grupa se smeni posle koronava. Inaku se si e po staro.
    Kaj nas se dve ucitelki, vospituvackata e celo vreme so decata, negovatelkata e samo okolu pomos so niv

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ќерката оваа година не беше подолго време во градинка. Ем ситуација, после одмор на маж ми, ем ни се погоди породилното и решивме да поминеме повеќе време заедно фамилијарно, па патувавме. Нејсе. После патот се разболевме од корона, па откако помина, полека се врати во градинка.

И кога ја прашале децата кај беше толку време - си кажала дека била дома, па на патување, па после дека била болна од корона. Сето тоа е ок, со оглед на фактот што ние никогаш не ни криевме - имавме и во градинката кажано, и секаде.

Е сега. Едно од тие децата почнало да ѝ пее "****** има корона, ****** има корона...". И нејзе ѝ паднало глупаво и безвезе, особено што не сфатила зошто така ѝ вика и зошто на некој начин ја зафркава.

Мене малку ме нервира моментот, затоа што баш тоа дете и претходно ми има одено на нерви (се турка по скали кога одат децата, нарекува други деца повраќаници, плукало по деца). Само за ова не би реагирала, ама маж ми вика дека можеби треба да напоменеме во градинка - трагајќи од тоа дека ако нашето дете е некултурно према други деца, и те како би сакале да знаеме. Што и е во право.

И не знам дали во градинка само ги чуваат децата или има и до одреден дел воспитување како фидбек од воспитувачките. Ние сме во Германија, па може има разлика од очекувањата и сл. Но, се мислам како на најфин начин да споделам во градинка, бидејќи сепак, детето е дете, ама родителите сметам дека треба да се известени. Барем јас стварно би сакала да знам ако моето дете е безобразно према други дечиња.

На azelea, LiliBoz, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.373
    Допаѓања:
    119.548
    @Kaetana ќерче има такво другарче од градинка. Сметам дека е правилно прво да реагираш кај воспитувачот, па ако тоа продолжува директно да се обратиш на родителите.
    Сепак се ова се случува во градинка и тоа го гледаат воспитувачките, а не родителите и прво тие треба да реагираат.

Јас имам слична ситуација.
    Ќерче цело време се жали за едно другарче дека ги турка (значи не само ќерка ми туку и другите деца) им граба играчки и им фрла со играчки по нив. Реагирав јас кај воспитувачките прво. Па ќе видиме, ќерче има пауза од месец и нешто, ќе видиме како ќе биде кога ќе се вратиме.

На azelea, Sexybaby86, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.510
    Допаѓања:
    191.354
    Зборувајте со воспитачките.
    Сега, зависи до пристапот нивни, јас очекував после секој ден да ми даваат извештај, како било, што било, дека во јасли така беше, ама во градинката ниеднаш никаков извештај не добив. После сфатив дека е тоа уствари ок, пошто ако е се без проблеми, нема зошто да трошат муабет. Ама чув како на некои родители им кажуваат дека детето направило ова, или не направило она, да работат со него и слично.
    Инаку воспитна функција, според моето искуство има, деца се учат да бидат добри другари, дека сите се другарчиња, да не бидат себични и слично. Ова за коронава посебно би го нагласила, пошто навистина не смее да се стигматизираат деца/луѓе по таков божесачувај глуп критериум. Како малку да е сиот циркуз низ кој поминуваат најмногу децата со глупата корона и ограничувања, па уште и виновни ако прележале(facepalm). Ќе треба да им ја повторат лекцијата изгледа, што е корона а што не е, што е правилно и што е погрешно однесување.
    Зборувајте со воспитачките, сигурно ќе има ефект и родителите на детето ќе бидат известени.

На Kaetana, redhead, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.222
    Допаѓања:
    111.459
    Јас моето дете не го оптоварувам со корона, доволно јас забегав, ама во градинка има едно дете опседнато е и песни смислува и ги малтретира и само за тоа збори. Истото дете им кажува и песни со газиња и дијаманти. Детето нормално дека тоа дома го научило, ама искрено треба и воспитачката да прати што зборуваат, да ги прекине тие муабети. Особено сега кога се по 5-6 деца. Од оваа група не сум задоволна, од ланската група бев супер задоволна. Ама немаме избор искрено. Мое мислење е дека треба да разговарате со градинката, тоа е дискриминација и не смее да се дозволува.

На Kaetana и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    јас не му облекувам ништо под тренерки. всушност, баш за да циркулира е битно. нема органи таму, вратот и стапалца се заштитени... нема гајле.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    5.116
    Мајки совет (поготово од оние што се фриленсери), сопругот е фриленсер како да докажам дека работи? Во градинка за да тргне ми бараат две потврди, ај за мене ок ама за него како да извадам? Тие што сте во ваква ситуација како да постапам, треба да тргне ама еве ова не кочи... @An-na извини што те тагнувам, мислам те имам читано дека си фриленсер, извини ако грешам :)