^За локални избори за да бидат успешни треба 35 % излезност ( или 33 % ама не е повеќе од 50 %). А ова не е тешко да се постигне , така да затоа немаат страв од тоа што опозцијата си ги седи изборите
Тие од опозицијата не треба да излезат на гласање воопшто, оти ако излезат ќе бидат само бројна состојба и ќе го имаат потребниот процент и ќе победи пак ВМРО. Оти од СДСМ нема кандидати
30% излезност е потребна, не педесет. И со неизлегување на опзицијата тој процент многу лесно ќе се оствари, но од друга страна помалата излезност го доведува во прашање легитимитетот на тие што се избрани, иако легитимитетот и вака е доведен во прашање, со самиот факт што нема реална опозиција односно кандидати на опозицијата, туку некоја фингирана и вештачки создадена опозиција. Туку мене не ми е јасно што ќе се случи доколку членовите на ДИК кои се од редовите на СДСМ си дадат неотповикливи оставки? Претседателот на ДИК по закон мора да е од опозицијата(во моментот е Кондарко мислам). Ајде еве да претпоставиме дека ВМРО ќе стави за претседател некој од ДПА зошто единствено тие и Руфи Османи се опозиција која ќе оди на изборите, но и тогаш не се решава проблемот бидејќи за да се изберат членовите на ДИК потребно е 2/3 мнозинство односно 82 пратеника, а ВМРО толку нема. Нема да има ни заедно со ДУИ и ДПА(мада ДПА тешко дека ќе даде подршка за нешто). И што тогаш? КАко ќе има избори без ДИК?
Боа, а ти да не заборави дека Грујо ако сака и без ДИК ќе оди на избори Он што сака тоа ќе прави, оти нели дедо му му ја остави Македонија наследство Јас нема да одам да гласам, затоа што без Аце Коцевски немам за кој да гласам.
Требаше себе си да се кандидирам, иако искрено мислам дека откако ќе ми ја слушнат програмата скоро никој нема да ме гласа
А кој гарантирал на претходните избори,или на тие пред нив?Тешко да најдеш одговор на ова прашање,никој никому не гарантира. Како и да е никој не треба да му кажува(наредува) некому да оди или пак не на избори. Основно демократско право е секој сам да одлучи за тоа,па макар го направил и неважечко ливчето.Пропагирање демократија а притисок за неизлезност на избори не оди рака под рака,секој сам нека си одлучи,негово право е.И да, потребно е 33% излезност,од сите над 50 % гласови за победа во прв круг,ако нема толку оние двајца со најмногу гласови одат во втор и подобриот победува(нели доколку во овие услови има).
Гласајте, дали за овој или за оној или пак ќе го поништите ливчето со допишување име на ваш омилен писател или пејач/пејачка - небитно... Само направете го тоа и гласајте.
Бидејќи истиот месец ќе станам полнолетна, мојот глас ќе оди за соодветниот кандидат од коалицијата на ВМРО
И јас не гласам, тамн дочекав избори да гласам по прв пат, и за кој да гласам, се испотепаа, се испоубија за пари.
Гласајте не се играјте, не ја коцкајте судбината на Македонија. Посебно таму каде што има исламски екстремисти ака албанци. Реално има опасност и Кичево да го “изгубиме“ како град, па затоа да го спасиме. Струга е 50:50, но мислам дека е добро што има единство помеѓу ВМРО и СДСМ, фала курцу да направат еден потег како што треба. Можеби ова делува смешно, ама еден ден ќе биде плачка. Кога мултикултурализмот и мултиетичноста не успеаја во западноевропските земји, нема што да ни продаваат муда за бубрези да се грижиме за меѓуетничкиот живот. Самата шајзе Меркел си призна дека во Германија не успеа мултикултурализмот. Реално никогаш нема да има соживот со другата страна. И да ги надминеме етничките предрасуди, тука се верските разлики, имаме тотално различни уверувања, различни празници, различни ритуали, различни “богови“, се е различно, нема шанси сето тоа да се скрои под една капа. Прифаќале или не, тоа е реалноста.
Решив да не гласам. Не за друго, полагам два дена по изборите, не ми се исплаќа да си одам дома, а ни Грујо ни Бранко нема да полагаат за мене.
Нема да можам и јас да гласам, полагам на 25ти. Инаку, кога би гласала би гласала за Дејмон Салватор најверојатно.
Луѓее...немојте да бидите толку наивни.Подобро е да одиш и да чкртниш нешто на лифчето отколку да не одиш или пак да одиш и да го ставиш празно....ВО ОВАЈ СЛУЧАЈ СЕ МАНИПУЛИРА СО ВАШИТЕ ГЛАСОВИ!
Гласањето е право, не е обврска, освен во помалку од 2 милиони случаи во Македонија. 1 состојба: обврска на националистичка база; 2 состојба: обврска на партиска база; 3 состојба: обврска на ветувачка база; 4 состојба: обврска на стресна база; ... И зашто темелно пропишаните идеали на партиските интереси од страна на тумачите на политичкиот систем, не се задржани во нашите левица, центар и десница, нема ни да размислувам да го согледам ликот (и делото) на кандидатот, јас ќе си го трансформирам гласачкото право во обврска земајќи предвид каде живеам. Понатаму ви е јасно.
Јас ќе гласам. Не за друго, татко ми ќе биде на гласачките кутии и кој ќе го слуша - зошто не дојде да гласаш?
Секој по свое убедување, дали да гласа или не? Јас искрено незнам дали вреди да одам да гласам? Ова стана трка за гласови и фотељи, кои носат привилегии и огромни суми на пари. Никој не се грижи за праведно спроведување на законите и за начелото дека сите граѓани се еднакви пред законот. Некои добоваат повеќе од другите. Тука настанува најголемата неправда, која води кон голема нееднаквост во државата.