Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дилема: Да се гласа или не?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од DivineChaos, 9 мај 2011.

1. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Улициве низ градот ми ги средија. Центарот ми го разувавеа. Ставија некои закони кои позитивно влијаат на мене. И до сега живеам мирен живот во мојава земја. Јас ќе си гласам.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.045
    Допаѓања:
    12.774
    Така е. Има и нешто убаво не е се така црно. Секоја гарнитура владејачка имала и добри страни и пропусти. Е сега не се гласа само за да ми најдат работа преку партија. Многу невработени зимаат социјално, сега и го покачија, или имаат здравствено осигурување на трошок на државата, и сега не може да нема ниту една работа која ќе ме натера да одам на гласачко место и да шкртам ливче. Што ако го шкртнам?Значи статус кво, не помагам ни на едните ни на другите, ни на самиот себе. На избори вреднуваме до кај сме стигнале, и го казнуваме тој што не направил ништо.

Последна измена: 28 јули 2015
    На Marick14 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Симона -

Симона - Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    25
    Не планирам да земам учество во таа шарада.
    Ниту кога ќе дојде денот да влегувам на такви... места.

4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.045
    Допаѓања:
    12.774
    Ако не е важно масовното гласање, зошто сега во Черкезе и Тоде Мендол се градат улици, а во македонските населби во Куманово се стагнира?Тој што гласа, тој добива, тој поставува барања. Од таквото македонско негласање, оти нас не не интересира политика, модерни сме, една шајка нема да се закове во македонските населби за 4 години. Албанскиот блок освои 7 советници и како такви имаат коалиција со СДСМ(да победеше на локално ниво ВМРО со нив ќе беа) и затоа во Домот за стари “Зафир Сајто“ ја сменија директорката Македонка и дојде Албанец. Затоа пред домот стои двојазична табла која до локалните ја немаше. Затоа при секој јавен настап директорот зборува албански, па после чита говор на македонски. Цел им е да сменат имиња на улици во градот каде се мнозинство и “Панче Пешев“ да биде двојаизчно училиште, односно колку Македонци, за сите инструменти да има и професори Албанци иако немаат доволно деца во музичкото. По избори се знае колачот како се дели, кој колку гласови, толку функции. Колку помалку гласаме, толку помалку Македонци на функции ќе имаме.

5. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Мислам дека не требаше да им се дозволи на Македонците иселеници што живеат во странство да гласаат, бидејќи со кое право тие што не живеат во Македонија да гласаат и да имаат влијание врз животот на оние Македонци кои живеат во Македонија. Ако мислат дека животот во Македонија е мед и млеко што не се вратат тука да живеат, па нека имаат право да гласаат, туку избегале во странство за подобар живот. :!:

Инаку за прв пат сега на овие избори ќе имам право да гласам и сеуште не сум одлучила дали ќе излезам да гласам на денот на изборите. Но, доколку би гласала би го избрала секако помалото зло. :)

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.045
    Допаѓања:
    12.774
    Така де. Моја другарка отишла да бара работа во партија за во образование, нели тоа сега оди преку општините. Се фино и објансиле, што, како, дека има многу без работа што исто бараат, но ќе видат што можат. На крај ја прашале дали гласа. Не знаела што да им каже. Не гласа никогаш, ниту знае кој е лидер на која партија. И што очекува?Работа?Па таа не само што не е член кај нив (тоа не и спомнале што е чудно)туку не гласа воопшто. Во партиите си знаат во кое избирачко место,во која населба колку гласачи имаат, како поминале на избори. Колешка аплицираше за вработување по рамковен оти е од помала етничка заедница, арно ама не гласала на последните избори. И лидерот на таа партија и кажал “Ние знаеме ти не си излегла на избори“, и ништо сега рмба во приватен сектор за малку пари. Јас не знам што е толку тешко да се гласа , 10 минути работа е, и не се фраери тие кои цртаат полови органи на ливчиња. На избори се бира кандидат, не е тоа час по ликовно.

При последната посета на Крушево, крушевчани се пожалија дека во полиција повеќе од пола од вработените се шиптари. И сега кај е проблемот?Имаат 3-4 села шиптарски во околината и тие масовно гласат како по обичај, и потоа добиваат работа. И сега кој е тука оштетен?Кој ако не Македонецот, кој е пасивен и вика абе се ќе биде исто.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  7. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    @Tanjamm Се што си напишала е добро, но има и многу случаеви кога тие што трчаат за партијата и одат редовно на гласање се невработени, а членови на истата партија, иако не одат редовно на гласање кога има избори, после изборите партијата ги има вработено.

8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.045
    Допаѓања:
    12.774
    Така е, ама ако улицата не ми е направена и не гласаме, нема ни да се направи. Ако не гласаме, политичарите нема што да ни исполнуваат барања. Тие и вака не исполнуваат, ама ако не гласаш не те регистрираат. Таму кај што има население и има гласачи, таму ќе инвестираат. Таму ќе се гради.

9. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Iselenicite ke glasaat na ovie izbori? Prashuvam za verojatnosta dali ke doagaat pasoshi i lichni karti da ni pravat pa da iskoristime guzva.

На butterfly4 и tessie им се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.045
    Допаѓања:
    12.774
    Неизвесно е уште.

11. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    Па сега мислам дека на следниве избори треба сите да гласаат

Без разлика за кого ќе гласате , али ако не гласате има голема шанса некој таму да гласа наместо вас.....

12. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    Да гласам значи да учествувам во целово фијаско кое ми ја навредува интелигенцијата.
    Можеби само ќе отидам и ќе нацртам еден здрав курац (ве молам да не ми го цензурирате курацот, мој е и искрен е!)

Сепак, на крајот морам да се убедам да гласам за помалото зло, па потоа мирно да чекам да прерасне во поголемо.Тоа е тоа.

На anakonda88 и ninja35 им се допаѓа ова.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.677
    Допаѓања:
    79.747
    Јас планирам да гласам за Бетмен.

На Priroden и kLem23 им се допаѓа ова.
  14. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Edno e sigurno, jas nema da glasam. I neka mi go zloupotrebat livcheto i neka glasaat namesto mene, ich ne me interesira.
    Namesto toa rado bi se otkazhala od mkd drzhavjanstvo, nikakvi pridobivki ne mi nosi osven "privilegijata" da odam da glasam koga kje mu tekne na nekoj.

На Priroden и oblando им се допаѓа ова.
  15. Симона -

Симона - Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    25
    Јас по прв пат ќе излезам да гласам за опозицијата, само затоа што власта ме удри по џеб со еден глупав лоповски закон. Нека продолжат така, нека видат уште колку вакви како мене ќе се појават. Не очекувам од ниту една друга партија ништо подобро, но ќе гласам против од инает. Оти ако се менуваат на секои избори можеби ќе се свестат и ќе работат подобро. Само за тоа прво народот треба да се свести.

16. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    :mm: ;) strip-16.jpg

На Priroden, eliesaab, Abrakadabra и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Мој предлог, ако не си задоволна од ниедна политичка партија, оди на гласање и стави еден голем X преку листот. Јас обично така правам, а некогаш си го цртам симболот

28643989-Anarchy-symbol-painted-on-wall-Stock-Vector.jpg
    Или пак нешто друго што ќе ми падне на ум во тој момент.
    Тоа го правам за да не ми го искористи некој моето ливче. Ако го оставиш празно со своето неизлегување на гласачкото место, пак некоја од партиите кои ги презираш, ќе ти го искористи и злоупотреби за своите цели.
    Сепак, твоја е одлуката што да правиш со своето право на глас. (highfive)

На Someonespecial, eloves, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    Se slozuvam kompletno.
    Da ne dozvolime da manipulira nikjOj so nasiot glas.

На Abrakadabra му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    100.519
    Јас знам и смајли да си нацртам и ѕвездички и цвеќенца...
    И гледам набрзина да бидам креативна ,да не испаднам сомнителна позади картоните...

На eliesaab, Someonespecial, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  20. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Обавезно гласам,не го давам моето ливче на никого:)

На eliesaab, referentka и blueberry93 им се допаѓа ова.