1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дискус хернија

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од maia, 21 јануари 2010.

1. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.848
    Допаѓања:
    6.880
    Само мирување и ништо друго.
    Перничињата се истрошени со гел и нема подмачкувања и при мали движења до принесува триење а нема што да подмачка и тогаш настанувата болки.
    Татко ми лежеше пред 7-8 години на болница 25 дена, башка претходно дома уште 15 дена и после болница уште еден месец дома мирување, можеше да оди ама онака. На болница само мирување, нежни масажи, физикална, зрачење итн.. После излегување од болница никако тешко да не крева, кога станува од кревет или други слична положба нека станува пополека и на двете нозе, без големи движења. После ако крева макар и мала тежина, само со чуллеви наведнат да крева, исправен никако. Пливањето помага многу и лесни вежби за грб кога ќе се опорави. Ќе помине, со помин да е. Само нека внимава и нека мирува. Татко ми од тогаш фала му на господ не се пожалил ама пак си крева тешко иако го предупредуваме. Со помин уште еднаш!

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kasiopea

Kasiopea Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    34
    Zdravo decki, da spodelam moe iskustvo, jas denes se vrativ od nish, bev vo Neuromedic klinika na dekompresija na vrat i kicma 12 dena, imam diskus hernia na C3C4 C5-C6 i L5S1 , bolki sekoj den 24/7 i ne se trpese, se probav kaj nas i fizikakalni i dekompresija i po ovie kiripraktori dzabe, na kjoro mevlecea bez magnetna. Tamu mi napraja sve i na vrat i kicma, pet dena primav po 4 inekcii ednas sabajle ednas navecer plus dekompresija plus fizikalna. Od inekcii primav kortiko dexason, diklofen, milgama i bensedin. Plus sekoj den po 1 neuronal. Morase inekcii za da se smirat nervite bidejki bea mnogu vospaleni. Posle vtor den nemav bolki do 7mi den, posle pak se javija ama ne kako prethodno, sho e i normalno, nemoze nesto so me bolit 4 godini da go resam za 12 dena. Sega sum podobra imat mala bolka ama se trpit, ke pijam samo neurobin i lirika (3 meseci) za da mi se smirat nervive so mi se osteteni. Trebit da pram lesni vezbi sekoj den, i posle tri nedeli pak da se vratam nish na uste 6 dena terapija. Ke vidime za ovie naredni tri nedeli kako ke se osekjam. Long story short mnogu sum poarna od sho bev. Terapijata za dve regii i na vrat i kicma me kostase po 70 evra na den, plus 200 evra magnet na vrat i kicma. Smestena bev vo super apartman na 10 minuti peski kaj super lugje mnogu mi pomognaa, kostase 20 evra na den i to e pre eftino. Ako na nekoj vi trebit pojke info pisete mi slobodno. Poz

На Tonija, LiquidLuna, riba79 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Nina_Wells

Nina_Wells Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    22
    Поздрав друштво. Вака значи, во кревет сум веќе 2 недели со страшни неиздржливи болки во десната нога и колкот. На грб и на десна страна нема шанси да лежам или спијам. Примав 5 дена тродон 100, мовалис, дексазон и диазепам. Ни најмалку подобрување немав. Примав во кичмата блокада пак никаков резултат. Болки до паѓање у несвест. Правена МР пред 2 години и сега пред 5 дена, Л4иЛ5, дискус хернија, сколиоза и нешто С1. Е сеа, ортопедот што ми ги гледаше снимките од пред 2 год и сеа кога ги спореди рече за 2 години ситуацијата многу е променета и тоа на полошо. Пијам Магнезиум, диазепам,аланерв, андол и имам за 2 недели закажано кај неурохирург Роберт Ш. на клиника за второ мислење. Рече не сум за операција ама јас умирам веќе од болки, се губам на моменти колку ме боли. Физикална правам со години 1-2х годишно, и сеа на 28 треба да одам ама бидејќи сум во акутна состојба ортопедот рече да почекам кога ќе се смират болките. Што да правам веќе, ги оробав сите масери, киропрактичари. Бев кај Туран, буквално човекот ме избрка, рече за операција си и толку. Дали некој бил во Павел Бања Бугарија, слушнав имало подобрување од таму. Што да правам врќе, ногата десна и колкот ко некој да ми ги боде со нож цел ден. Десната нога ми е ладна и вкочанета, левата не. Болките се веќе неиздржливи

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.153
    Допаѓања:
    169.406
    Можеш да ми пишеш лп и д ами го сликаш извештајот од магнетот
    Ако си финансиски спремна ке ти дадам препорака да отидеш кај мојот неврохирург пошто работи приватно

5. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Ако се работи за екструзија на дискот значи напредната дискус хернија мора да се консултираш со невеохирург не со ортопед и снимка од 2 години може да ти е стара.
    Екструзијата хируршки се решава нема друг начин инаку бањите се за полесни случаеви и од после операција можеш да правиш меѓутоа прво види со неврохирург. Ако немаш екструзија оди на бања ќе ти каже хирургот.

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.153
    Допаѓања:
    169.406
    еве ја имам екструзија на ц6 ц7
    имав на три пати како напади со јаки болки од по два три дена
    одма направив магнет се виде шо е и се почна со
    -ласер прво многу јак и скап и многу добар во смирување воспаление,носи крв со нови крви садови до самиот диск и го храни со колаген
    после одма на ламба 20мин па на декомпресија на вратот па на магнет
    изтерав 15 третмани и сеа сум на пауза
    измегу пешачам и правам вежби наутро и навечер
    др изричито беше против опп а замисли неврохирург е и веке го има оперирано маж ми лумбално
    значи не е се за опп сеа зависи и колкава е хернијата кај мене е некои 2 до 3мм испаднато парчето од дискот и само малце го чепкало нервот па затоа со декопресија почнавме
    најверојатно ке имам уште една рунда со 15 декомпресии после паузата
    Инаку за магнетот 2 години стар е стварно стар мора да се снима пак најефтино а со дробра снимк ае еуроиталија петровец 9200 кошта

Последна измена: 24 февруари 2024
    На LiquidLuna, Elenpelen и Flier им се допаѓа ова.
  7. Nina_Wells

Nina_Wells Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    22
    Пишав дека пред 2 години правев МР и сега пред 5 дена уште една МР за споредба му требаше на докторот. Разликата за 2 години е голема, оди на полошо, сега повеќе е излезен дискот

8. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Најдобра не оперативна техника е спинална декомпресија како што кажа членката горе значи се прави на физикална со апарат за растегање така да се каже. Тоа велат е крајна опција пред операција како и да е и по физикалните ги гледаат прво снимките за оваа работа меѓутоа ако сум на твое место ќе прашам прво неврохирург.

9. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.153
    Допаѓања:
    169.406
    Да се надоврзам
    Јас се ова го правам со неврохирург и физијатар заедно
    Завршив со третманите ,месец време сум на пауза па ке правам контролен магнет
    Се надевам на малце подобар магнет бидејки и болки нема по логика на нештата не е веќе притиснат нервот

10. Bkalco

Bkalco Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2019
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    37
    Имам слушнато дека на многу луѓе им помогнал во Прилеп, може да се јавиш и да му пратиш снимки, ништо не губиш.

Прикачени фајлови:

11. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    каде ги правиш овие третмани?

12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.153
    Допаѓања:
    169.406
    ПзуДр Лидија Арсовска кај Шампионче
    И да не ве излаже ѓаволот да правите
    Кај мене ми влоши состојба

13. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Јас разбрав подобро ти е?!

14. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Мислам дека е малограѓански да се зборува кај кого чини или не истото денес е со многу доктори на крајот пак пациентот си ја плаќа и услугата и болката ама друга тема...

15. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    307
    не знам дали сте го гледале клипчево на темата дискус хернија е

16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.153
    Допаѓања:
    169.406
    И јас мислев
    Ги завршив и за 9 дена ме фукнаа страшни болки
    Правев магнет -полош

17. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Мене лично не ми се нафатија за декомпресија. Кај екструзија, докторката рече дека е многу ризик зашто може скроз да се оддели веќе истечениот дел. Така да, не се осмелив. А и ортопедот ми рече никако декомпресија. Еве година и три месеци се мачам. У ноември скроз се укочив, вака така сега попушти болката.

18. Nina_Wells

Nina_Wells Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    22
    Imam zakazano denes na neurohirurgija na Klinika, ama bidejki sum od vnatresnosta ke Ve molam ako znae nekoj od vas da mi kaze kade e neurohirurgija, vo koja zgrada. Nemozam da odam, nogata mi e skroz fatena pa da ne talkame mnogu.

19. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Одма после тинексот лево. Не лутај многу, прашај одма на почетокот некој да ти ја посочи зградата.

20. Nina_Wells

Nina_Wells Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    22
    Neurohirurgija mi treba, ne neurologija. Levo od Tinex e mislam neurologija...