Дискус хернија

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by maia, Jan 21, 2010.

1. macalavica

macalavica Популарен член

јас ја користев столицата од медикус хелп со пилатес топка, добра е, плус се вади топката можеш да вежбаш со неа,

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Би сакала да те прашам со кој се изконсултира од Систина?

3. Selena01

Selena01 Популарен член

Морам да пишам во темава бидејќи е активна. На татко ми му кажаа денес дека има дискус хернија. И препорачаа физикална терапија. Дали некоја од вас имала предходно искуство? Или на некој близок? И доколку имате препорака за место во Скопје би била благодарна.

4. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Devojki dali ste slusnale za SES masqza za diskus hernia ? Vo sj ja pravat citam mn zadovolni klienti imqlo
    Inaku se lram vezbi plivanje fizikalna ekstenzii...

5. Its_me

Its_me Активен член

Мене само што ми дијагностицираа и ако имате некој совет околу тоа пишете.

6. Inamya

Inamya Популарен член

Здраво, по долги болки во кичмата, вчера правев ренген ми најдоа дискусхернија од 1 до 5 пршлен, болките се неподносливи, чекам термин за физикална, но дур да почнам ве молам кажете ми нешто за ублажување на болките, ставам лепенка и појас но буквално никаков ефект.

7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Apcinja za bolka.
    Ibuprofen, rapidol, ketonal, so golemi bolki ne se preporacuva fizikalna ko so znam. Izguglaj.

dromka and Inamya like this.
  8. Flier

Flier Истакнат член

На рентген не се гледа ниту се дијагностицира дискус хернија тоа само со магнетна резонанца. Можеби дископатија која се покажува со стеснетиот меѓу пршленски простор меѓутоа меките ткива не се гледаат. Физикална зависи дали има ишијадична болка во нозете или само да се третира долниот грб и домашни вежби.

Inamya and Elenpelen like this.
  9. Its_me

Its_me Активен член

Пливање, и јас го имам нештото. Внимавај на подлогата што спиеш, не кревај никако тешко, пешачи. Обавезно појди на ортопед и за физикална внимавај пошо мене ми згрешија терапија и побарај си второ мислење.

dromka and Inamya like this.
  10. sweetdesires7xo

sweetdesires7xo Истакнат член

Сега додека е акутно никако физикална и вежби само одмор. Лежи доле на под и апчиња за болка. Болките се страшни ама треба само време.

dromka, Inamya and Elenpelen like this.
  11. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Здраво! Бев на магнет и дијагноза е дискус хернија во некоја почетна фаза на Л5 и лесни дегенеративни промени од Л5-С1.
    Болката е сеуште присутна и оди од десна страна на половина долж цела нога, колкот, ципата.
    Имам 2 мали дечиња, едното бебче од 8 месеци. Чекам да почнам на физикална за неколку дена ама очајот ме преовладува некогаш.. Се плашам дека ова никогаш нема да помине, си ја изгубив некако слободата и безгрижноста, нонстоп се плашам дека ќе се наведнам и така ќе останам, со деца не можам да се штедам,чекаат на мене..
    Повеќе сакав да пишам за некоја утеха за некако психички да успеам да се изборам.. Нонстоп само читам и си плачам, фамилија си запоставив..
    Освен витамини пијам само ибупрофен некогаш кога стварно не можам веќе да издржам бидеќи дојам..

12. Flier

Flier Истакнат член

Физикалната е најдобро решение почетна фаза не се третира на друг начин што значи ако почнеш на физикална сигурно ќе се подобри. Таму ќе ти кажат и домашни вежби. Ако имаш килажа и тоа најдобро да намалиш инаку лекови против болки не ја подобруваат ситуацијата само го одложуваат решението. Оди на физикална по можност на приватни третмани. Во некои случај дискусот самиот од себе се повлекува но генерално нема што да се грижиш за почетна фаза

13. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Да, килажа си имам вишок па работам и на тоа, овој месец и пол имам слезено 4 5 кила остануваат уште 10кг што треба да ги симнам. Пијам неуровит бидеќи имав трпки на цела десна страна после таква посета на приватни третмани и затоа сум скептик дека ќе отидам пак..
    Јас мислам дека после акупресура ми се влоши ситуацијата со нервот, пошто мака претходно со ногата немав..
    Преплашена сум дека еден грешен потег ќе ме врзи на постела и нема да можам да се грижам за дечињата.. На физикална ќе почнам здравје на 15ти овој месец.

14. anggell

anggell Форумски идол

Може ли некој да ми пише околу операцијата кој има правено поради оштетен и пукнат диск?
    Каква операција е, како после неа, дали се функционира нормално?
    Кај нас кој е најдобар доктор за операција, не ми е битно ако е приватно само најдобар да е.

Дали некој со пукнат, поминал без операција и да има подобрување?

Lina0210 likes this.
  15. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Има ли некој што се изборил без операција или што моментално е со болки да се изконсултираме?

16. Marija$$$$

Marija$$$$ Истакнат член

Јас

17. Marija$$$$

Marija$$$$ Истакнат член

Како си сега, дали имаш подобрување?

18. Bleki123

Bleki123 Активен член

Zdravo veke 3 meseci imam bolka vo polovinata koja se siri napred vo preponite i stomakot i poveke vo desnata noga i koga pesacam dvete noze me bolet vo dvizenje mnogu bolki imam ginekoloski provereni sve e ok nefroloski sve uredno krvni sliki 3 imam napraveno i tumur markeri sve e vo red

19. Marija$$$$

Marija$$$$ Истакнат член

Провери сакроилијачни зглобови, по народски крстот. Особено ако имаш родено

20. Bleki123

Bleki123 Активен член

Da dve deca imam..dosega nemav vakov problem pred 3 meseci promaja me fati vbalkon i od togas so bolki sum ne znam dali e od to ili imam drug problem