јас ја користев столицата од медикус хелп со пилатес топка, добра е, плус се вади топката можеш да вежбаш со неа,
Морам да пишам во темава бидејќи е активна. На татко ми му кажаа денес дека има дискус хернија. И препорачаа физикална терапија. Дали некоја од вас имала предходно искуство? Или на некој близок? И доколку имате препорака за место во Скопје би била благодарна.
Devojki dali ste slusnale za SES masqza za diskus hernia ? Vo sj ja pravat citam mn zadovolni klienti imqlo Inaku se lram vezbi plivanje fizikalna ekstenzii...
Здраво, по долги болки во кичмата, вчера правев ренген ми најдоа дискусхернија од 1 до 5 пршлен, болките се неподносливи, чекам термин за физикална, но дур да почнам ве молам кажете ми нешто за ублажување на болките, ставам лепенка и појас но буквално никаков ефект.
Apcinja za bolka. Ibuprofen, rapidol, ketonal, so golemi bolki ne se preporacuva fizikalna ko so znam. Izguglaj.
На рентген не се гледа ниту се дијагностицира дискус хернија тоа само со магнетна резонанца. Можеби дископатија која се покажува со стеснетиот меѓу пршленски простор меѓутоа меките ткива не се гледаат. Физикална зависи дали има ишијадична болка во нозете или само да се третира долниот грб и домашни вежби.
Пливање, и јас го имам нештото. Внимавај на подлогата што спиеш, не кревај никако тешко, пешачи. Обавезно појди на ортопед и за физикална внимавај пошо мене ми згрешија терапија и побарај си второ мислење.
Сега додека е акутно никако физикална и вежби само одмор. Лежи доле на под и апчиња за болка. Болките се страшни ама треба само време.
Здраво! Бев на магнет и дијагноза е дискус хернија во некоја почетна фаза на Л5 и лесни дегенеративни промени од Л5-С1. Болката е сеуште присутна и оди од десна страна на половина долж цела нога, колкот, ципата. Имам 2 мали дечиња, едното бебче од 8 месеци. Чекам да почнам на физикална за неколку дена ама очајот ме преовладува некогаш.. Се плашам дека ова никогаш нема да помине, си ја изгубив некако слободата и безгрижноста, нонстоп се плашам дека ќе се наведнам и така ќе останам, со деца не можам да се штедам,чекаат на мене.. Повеќе сакав да пишам за некоја утеха за некако психички да успеам да се изборам.. Нонстоп само читам и си плачам, фамилија си запоставив.. Освен витамини пијам само ибупрофен некогаш кога стварно не можам веќе да издржам бидеќи дојам..
Физикалната е најдобро решение почетна фаза не се третира на друг начин што значи ако почнеш на физикална сигурно ќе се подобри. Таму ќе ти кажат и домашни вежби. Ако имаш килажа и тоа најдобро да намалиш инаку лекови против болки не ја подобруваат ситуацијата само го одложуваат решението. Оди на физикална по можност на приватни третмани. Во некои случај дискусот самиот од себе се повлекува но генерално нема што да се грижиш за почетна фаза
Да, килажа си имам вишок па работам и на тоа, овој месец и пол имам слезено 4 5 кила остануваат уште 10кг што треба да ги симнам. Пијам неуровит бидеќи имав трпки на цела десна страна после таква посета на приватни третмани и затоа сум скептик дека ќе отидам пак.. Јас мислам дека после акупресура ми се влоши ситуацијата со нервот, пошто мака претходно со ногата немав.. Преплашена сум дека еден грешен потег ќе ме врзи на постела и нема да можам да се грижам за дечињата.. На физикална ќе почнам здравје на 15ти овој месец.