1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дискус хернија

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од maia, 21 јануари 2010.

1. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    382
    Препорака за добар центар за физикална терапија во Скопје?

2. Deni87

Deni87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2018
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    485
    Воена болница.
    Физикална, вежби, базен...

*Работат со Фонд за здравствено осигурување на Р.Македонија.

3. joni18

joni18 Нов член

Се зачлени на:
    3 април 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Dali dr Turan raboti sega za vreme na ova pandemia

4. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    645
    Ako imash br zvoni kako shto znaam bese prekinat so rabota( ova se muabeti shto gi slusnav 100% tocno ne znaam )
    Edit: Ako e vo vrska so diskus hernija bi ti go preporacala doktorot Micho Michunovich(prezimevo vaka nekako bese) mislam hrvat po poteklo raboti vo sv Erazmo Ohrid

На joni18 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joni18

joni18 Нов член

Се зачлени на:
    3 април 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Fala mnogu gospod zdravje da ti dade

На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    645
    Isto i na vas :hug::hug:

На joni18 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Мајка ми е со овој проблем, е сега овие два дена плус на маката има поголема мака, од ништо си повредила грбот, доктор и кажал стара повреда и затоа од малку и е голема болката.
    Кај нас буквално нема ни ренген ни ништо, не знам како ама матичната кажа дури после месец ако и најдат термин.
    На нас ни е многу итно, значи од вчера сабајле мајка ми едвај се движи, болки ужасни. Вчера вртев кај Видоевски да прашам дали со возрасни работи и дали има ренген ама никој не се јави.
    Дали знаете дали работи со возрасни и дали има ренген?
    Имате ли позитивни искуства со некој ортопед, приватен по можност, на државно не може да чека мајка ми, болките не се трпат, дури ни апчињата не и намалија, за болка пиеше наклофен, дијазепам, магнезиум ама ништо :(
    Барем од Систина некој добар да препорачате, таму барем на едно место е се, ако има потреба за испитување одма се завршува.

8. Muro

Muro Нов член

Се зачлени на:
    10 октомври 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo noa sum na forumot i jas go imam istiot problem diskus hernija na L4L5 so L5 s1 i nikako da ja saniram veke 9 meseci sum so bolki nemozam da funkcioniram normalno a imam 33 godini bev i kaj bkagoja sizikot vo prijep dve nedeli bev ok i pak sum isto sega nesto da mi preporaca nekoj

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    На мажот ми исто му дијагностицираа дискусхернија беше сегде на физикална само во моментот се оправаше.Еве веќе две години е супер беше кај Давор Масажа во Скопје спроти дирекцијата на Зегин малце е скап и он е киропрактичар и масажи прави.Али фала богу еве го сега е добар иначе предходно беше и некои денови врзан за кревет не се ни поместуваше

10. Muro

Muro Нов член

Се зачлени на:
    10 октомври 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Дали имате контакче од човекот

Последна измена од модератор: 27 март 2021
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    070550577 Давор

12. Кора

Кора Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    20
    Мајка ми има одено кај Давор пред 15тина години, имала проблеми со дисковите меѓутоа мислам дека биле минимални портрузии или надув, и до ден денес тврди дека он и помогнал најмногу. Мислам дека одеше на екстензии и масажи ама не сум сигурна. Ме тера и мене да одам кај него ама јас сум скептична и прво ќе се консултирам со специјалисти.

Се малтретирам со истото, имам портрузија на l5/S1 и надув на дискови l5/l4 и l4/l3. Кај мене има и лесна компресија на нерви дорзален сакус и многу блага компресија на кауда, и по посета на невролог/ортопед ми препорачаа консултации со неврохирург иако ортопедов рече дека има надеж да се среди со неивазивни третмани но пред се да посетам барем неколку неврохирурзи да соберам мислења од консултации па ќе процениме опции. Неинвазивните третмани се најчесто добра опција доколку мембраната на дискот нема напукнато и внатрешноста истечено надвор од дискот (екструзија на диск) за второво обично почеста опција е операција (нормално се зависи до степенот, притисок врз нерви и слично).

Најчесто овие работи се генетски, и ве молам доколку вашите родители или блиски роднини како на пр. баби дедовци имале вакви проблеми уште во младост сватете си ја сериозно работата и работете на превенција цело време. Ако сте вие родители кои имате вакви проблеми (дехидратација/дегенарција на дискови, хернии и калцификации/шилци) на млади години (средина на 20ти до доцни 30ти) бидете ажурни со вашите деца поготово кога ќе влезат во доцна адолесценција, бидејки дегенерација на дисковите во овие случаи најчесто почнува тогаш.Како народ навистина не сме доволно свесни дека треба цел живот да се работи на превенција а не да се лечиме коа ќе дојде до точка на вриење. Јас тек сега дознав дека и мајка ми и баба ми имале проблеми со дегенерација и дехидратација на дискови во младоста и урлав зашто не ми се кажало порано, ама неедуцираност што на народов, што на докториве кои исто така не си ги едуцираат пациентите, никој не прашува за историјат на фамлијарни болести, пола од матичниве мува не ги лази за превенција на болести и на крај незнаеш од што да се пазиш. Родителите најчесто ненамерно несакаат да ги оптеретуваат децата со нивни здравствени проблеми и не ги информираат на време и сите овие работи си се пренесуваат од колено на колено.

Да сум знаела на време дека сум склона на ова, ќе сум работела на суплементација, ќе сум пазела повеќе на килажа, ќе сум внимавала повеќе на физичка активност (се утепав од трчање последниве две години и мислам дека можно е да сум си ја влошила состојбата со тоа) и така натаму. Ама сега е малце доцна за овие муабети.

Во секој случај, доколку по некое чудо успеам да се средам и иам успешни третмани (било какви), ќе споделам со надеж дека на било кого можеби некогаш би му било од помош.

Поздрав, и посакувам оздравување на сите кои се соочуват со слични ситуации.

На Lost angel и Mami3 им се допаѓа ова.
  13. Kosta11

Kosta11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    9
    Dali moze da se vrati istecen disk so dekompresija prostruzija l5 s1

14. meri11

meri11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    53
    Ima li nekoj iskustvo so isteki?
    Naprava za vakvi I slicni problemi

15. MaxMara

MaxMara Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    тоа е тоа, баш така.
    препорачувам да се пази на килажата и задолжително да се јачаат стомачни грбни мускули за црвстто да ја држат половината.

планинарење е одлично односно искачување на водно а симнување никако по стаза (кола или по асвалт)

16. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    928
    Првпат во живот се соочувам со дискус хернија. На почеток не ни сфатив сериозно, мислев нога дека шинав, за набрзо да се покаже нешто покомплицирано. На физикална ми препорачаа екстензии. Правел ли некој, колку помага? На надри лекари немам намера да одам.

17. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    928
    Да си се цитирам, може не објаснив убаво, мислев на екстензии со апарат за декомпресија-екстензија. Имам страшни болки во ногата, посебно ноќе, спиењето ми е хорор. Или таман ќе се осетам подобро, одеднаш удар од болки, влечње нога и сл., а дисциплинирана сум, сериозно сфатив. Е сега многу луѓе ми го испофалија Давор, во Капиштец што има ординација, ама тој работи со масажа и киропрактика. Ептен се мислам што да правам, ова и вртиглавици ми предизвикува

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Мажот ми беше кај него пред 3 години со исти проблем и го оправи еве го до ден денес е супер. Знае на промена на време да го фати 2-3 дена али го средува со аналгин и диазепам сабајле и навечер. Али во глобала преку цела година е супер. Предходно идеше по масажи, со струја али нишѕо не му помогна само Давор. Го имаше земено пакетот од 10 масажи така и поефтино доаѓа.

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    928
    @Brpbrp, да си допрашам, а колку време имаше болки? Јас веќе 3 месеци, со тоа што на почетокот немав поим што е, не реагирав на време.

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    4 години имаше проблеми