Здраво Јас сум нов во форумов и сакам да го споделам моето искуство . Имам 42 год. и имав дискус хернија повеќе од 20год. но сега се оперирав пред 4 дена бидејќи мојата болка не се издржуваше повеќе. Хернијата ми беше на Л3, Л4 и Л5 но со многу вежби и ослабев 30 кг. ми се повлече хернијата на Л3 но ми се зголеми на Л4 и Л5. Значи пробав се, буквално се но хернијата не исчезна, болките само се зголемуваа и затоа се решив на овој чекор... Уствари и немав друг избор... Бев на јаки лекарста, на база на морфиум но за џабе .. Ништо не помагаше. Сега сум опериран и ми отстранаја хернија од 20мм и сум во процес на рехабилитација и секој совет би ми бил од корист.
Jas sum cekal 20 god. A za sto cekav??? I koja e logikata sto sum barav pomos na drugi mesta i Jas ne znam ama pusti strav, najvejojatno ... koga vidov posle operacija sto znaci diskus hernija. Otstranetiot del bese 20mm i normalno precis i bolit uste koga e zaglaveno megu nervite. Jas ziveam Svedska i tamu se operirav a imav dogovoreno vo Mk, no od bolki ne istrpiv uste dve nedeli
@Blago 20 години?? Ау што збориш. Јас со ова сум година и нешто, лани скоро 3 месеца во кревет, со неиздржлива болка и 30000 лекови. Сега сум добро, ама уште ме штрецнува болка во кичмата, а и ишијална болкс, онака изненадно, а пазам максимално на движењето, не дигам ништо, се истегнувам... Се мислам на физикална да одам пак.
Mislam dobro e fizikalna ama ne e trajno resenie. Jas letovo odev eden mesec na fizikalna i mi bese se ok no ete posle nekoj mesec se pojavi bolka od koja nemozev da izdrzam i nekolku nedeli me drzea na morfiumi cuda i na kraj operacija
Samo sto zavrshiv so fizikalna...odev vo zavod za rehabilitacija. Inace pravev magnet na kicma i se pokaza... ova
Prezadovolna...imav vezbi, imav galvan struja i plus diadinamik i ultrazvuk. Mn.podibto mi e...no moram.i kilaza da namalam. Ne sum debela, no na 167 visina ke mora od 6 do 7 kg pomalku da simnam.i toa ima udel...sedecka mi e rabotata i ne e vo red koga nema aktivnost. A TESKO SE NAMALUVA NA 45 GODINI
Teraj so fizikalna dur mozis. Jas pominav tezok period so golemiii bolki. Jas nemav drug izlez osven operacija. Eve denes gi izvadiv koncite I cekam da pocnam so vezbi I terapija. Inaku pak mi e tesko da sedam na stol. Osekam bolovi kaj L5,S1 I nadolu a hernijata kade sto se operirav mi bese pogore pomegu L4 I L5. Pa sega se nadevam ke mi pomognat vezbite . Veke 2 meseci nemam sedeno na stol. Samo onaka podsednivano po nekoja minutka. Da zakrepnam I planiram da odam po banji.
Vo Svedska se operirav , kade sto I ziveam. Ne sakav no morav zosto ne mozev da izdrzam od bolki I da dosedam vo avion 2 saati do Mk. Jas inaku ziveam Svedska I mozam da kazam za zdrastvoto deka e nulaaa, katastrofa. Imat dobri bolnici, dobri sestri, dobro jadenje no nie ne odime za toa na doktor tuku odime od sto imame maka I koga covek ima bolki treba brzo da se intervenira a jas toa ne go dobiv I go nema nikade. Se e nate nane..popoleka. Zatoa I ne sakav vo Svedska zosto gi znam kakvi se I spori se. Prvo , ne mozev da odam do bolnica so kola od bolki, Vtoro, se javuvav na brza pomos I nemale slobodno vozilo, Treto, mi pratija ambulano vozilo drugiot den I me odnesoja vo najbliskata bolnica I me drzeja na morfiumi cel den bez hrana 4. Tamu mi napravija m.r. I vidoja deka sum hiten slucaj I deka mora operacija 5.Cekav uste eden den za da me prefrlat vo bolnica kade sto trebase da me operiraat zosto vozilo nemale a na parkingot 100vozila taka sedat. Kao demek tie bile za drugi pohitni slucai 6.Me odnesoja vo bolnicata kade sto trebase da me operiraat i toj den mi kazaa deka ke me operiiraat i deka ne treba nisto da jadam. Demek spremen za operacija. Nisto i toj den i ne samo toj tuku celi 4 dena me ostavija gladen i celo vreme me drzeja vo neizvesnost. A sega ke te operirame a posle . Celi 4 dena na 1 saat drogi cuda mi davaa. Ne mozea 4 dena da me operiraat bidejki bese samo eden doktor. Nema personal. Steta. A Jas mu kazav ne e toj moj problem sto nema doktor tuku vas . Jas plakam zdrastvo I se vo ovaa drzava pa vie najdetesi. Ete zemejte od Makedonija, imat . A ne eden neurohirurg bil na cela oblast od 3,4 million luge. Nenormalna rabota. Znaci toa e toa sto ne me bendisa. I zatoa ne plukajte mnogu vo sopstvenata drzava zosto ne e nikade sjajno. Kako ke bide so mene vo idnina neznam a vas na site vi pozeluvam dobro zdravje I mnogu vezbanje.