Zavisi kaj kakov čovek si bila, eve na mene mi ima pomognato i na drugi luge so gi poznavam isto taka
Екструзија на дискот е трета фаза во која е пробиен дискот за разлика од протрузија. Многу малку се зборува технички како ќе дојде до повлекување на самиот истечен материјал од дискот за да се ослободи притисокот нанкоренот на нервот. Мислам дека е можно само со спинална декомпресија и тоа не кај сите а дефинитивно не со мануелни третмани.
Едино решение со екструзија е операција Или ако е мала хернијата да пробаш со озон Нервот е притиснат и ек биде ок до 6 месеци после 6 месеци ке почне да се оштетува Ни физикална ни изтегнување ништо не помага Патилец слушај
Ти ова од искуство? ЕКСТРУЗИЈА ПУКНАТ ДИСК ИСТЕЧЕН У КАНАЛ И КИРОПРАКТИКА А Ве молам у темава да коментирате сите што сте имале искуство со оваа дијагноза оти у спротивно појма немате шо болки се со пукнат диск
Ваљда знаеш дека кај нас лиценциран киропрактичар нема Се е учени и недоучено нАУЧИЛЕ ТРИ ПОТЕЗИ И ГОТОВО КИРОПРАКТИЧАРИ СЕ Најблизу има Бугарја и тоа иде еднаш два пати годишно се друго е лук и вода
Можно е да самиот органзам го разгради истеченото ама тоа може да трае и година време а за тоа време нервоти си е притиснат Ти ке се ослободиш од болката после година или неколку месеци ама нервот у меѓувреме ке се оштете и ке с добиеш синдром на дрвена нога Оштетен нерв еднаш н свети петар не го врака после Имам големо искуство со оваа дијагноза и едини спас за пукнат диск е операција Што порано тоа подобро и по без последици
Пошто се разбирам многу пишав На пукнат диск никако чепкање масирање местење Ке прочита некој ке се заака по местачи и ке го направат инвалид за цел живот
Да во право си. Дискус хернија е комплекса работа прво како и секоја работа во медицината има фази значи прва втора трета итн. понатаму секој индивидуално поминува и важно е што најголем дел од случаите се решаваат неоперативно. Во таа фаза за која се пишува тука со операција ќе се откине истечениот дел од дискот и после тоа самиот откинат диск телото ќе го затвори со што е конечно решена работата. Е сега јас знам дека постојат многу видови на операции дури и оние микро инвазивни и за сите што имаат проблем со ова треба да се консултираат со неврохирург не со ортопед дури и за конзервативен третман.
ја се ја се консултирав со десет нх сите беа за опп бидејки сопругот трпеше ненормални болки и беше легнав три месеци у кревет Екструзија се решава оперативно покасно или порано се зависи кој колкав инат е само
штом ова го знаеш тогаш знаеш и дека имаш втора можна ситуација телото да нбе го разгради изтеченото парче па да се лепи со калциум и да се направе голема коска Тогаш имаш сложена и комплексна операција од 7 часа со штрафови и импланти
Ако мислиш на фузија на два пршлени таа се прави кај напредна спондилоза или кај хернии на две соседни нивоа такада тоа не треба да плаши никого инаку фузијата е лоша работа. Самата дискус хернија посебно кај млади и кај луѓе во средни години ќе се реши или конзервативно или со операција во крајна мера и нема понатаму никакви проблеми. А физикална терапија и декомпресија обавезно со магнетната на увид. Се прави и втора за да се види што е сменето зошто и симптомите може да шетаат.
Не, не идам тоа. Кај мене веќе 8 месеци е работава ама немам никакви оштетувања на нерви. Немам поима, јас не сум била во кревет никако. Се движам, идам на работа, возам .. Сега си имам болка у нога, притиснат е нервот секако ама што знам бе.. ни апчиња дури не пијам зашто не е толку неиздржлива болката. Затоа барам чаре да се ослободам од неа ама мислам не сум стигната за операција, освен ако не си правам полошо што сум активна па да стигнам
Не.не си за операција Мој најискрен совет да одиш на озон мало парче е изгледа истечено и немаш голем проблем Мж ми лежеше само на десна страна на грб и лева никако ,седење и движење никако У кревет јадење мочање бањање се Со тромадол беше Големо парче беше истечено и др рече џабе ке ви ги земам парите тука озон не помага Барем беше искрен Го земаа среда у 8 саат легнат на кревет болнички го оперираа у 12 у 5 беше на нозе исправен беш никакви болки Четврток у 8 сабајле го земав сам си излезе на нозе како ништо да не било Тие 3 месеци и ни на најголемиот душман не му ги посакувам Измеѓу се изпробавме и џабе беше се Сега не смее да крева повеке од 2кг и мора секојдневно да пешаче и да висе на дрво гранка да се изтегнува Не смее да се поправа Кога правеше емг
Пред една недела правев емг, а магнет пред 1 месец. Докторот беше изненаден на таков лош магнет како немам ни најмало оштетување на нерви. И од првично изустена операција на крај дојдовме до мускуло релаксанти и гелови за болка.
Кревање тешко од кг повеке не качуванје килажа не пази на напрегање кивање кашлање виси на вратило на гранка да се изтегнуваш Шо пиеш пд лекови? пиј нешто храни ги нервите миокалм и земи хеморал ако можеш попиј ладни облоги и никако масажи Тоа е мој совет кој др те води? ако можеш да си дозволиш оди на озон тоа ке те среде