Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дијабетес - покачен шеќер во крвта

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од snezance, 20 ноември 2009.

1. Dejanaaaa

Dejanaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    350
    Брзо да оздрави. Се надевам ќе е добро. И мајка ми заврши во болница, примаше инфузии, многу лошо беше. Како терапија и препишале глибедал и метформин, и ја следат состојбата. На строга диета е, денеска мереше шеќер и бил 8 и рекле да продолжи со терапијата и после 2 недели пак да појди на контрола.

На srce-9 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CicaMacca

CicaMacca Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки,ме интересира од кога се почнува со инсулин?од колку шеќер??

3. Македонско04!#@

Македонско04!#@ Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    71
    Со инсулинска терапија се започнува доколку имаш нон - стоп покачен шеќер, често мокрење, доколку си под стрес има веројатност да ти биде покачен шеќерот и несвестица ако имаш. Ќе посетиш матичен лекар и тој ќе ти каже се подетално.

На CicaMacca му/ѝ се допаѓа ова.
  4. poetesa09

poetesa09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2010
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    24
    Ајде да пишуваме на оваа тема, кој како се справува, искуства итн. Верувам на многумина ќе помогне. :l:

5. kockakockica@

kockakockica@ Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    249
    За кој вид на дијабет или воопшто?
    Јас у неколку проверки на крв, имав покачен шекер 6,7и еднаш 7.вообичаено докторите одма ми препишаа метформин таблети, но јас не ги земав, почнав со диета, физичка активност и за два месеци го симнав под 6.
    Проблемот е што повторно си почнав по стара навика, многу благо и еве го шеќерот ми скокна.
    Велат ова е пред дијабет, исто опасен по здравје и сега се думам дали да ги почнам таблетите...а ич нејќам да ги пијам.:|

На poetesa09 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    834
    Допаѓања:
    2.514
    Мене ми помогнаа за хиперинсулинемија и средување на циклус, а штетни ефекти немаше. Плус внимавав на исхрана и физички сум активна.

На kockakockica@ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kockakockica@

kockakockica@ Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    249
    Метформинот?
    Од колку мг пиеше и како ги прекина, оддеднаш?

8. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    834
    Допаѓања:
    2.514
    Глукофаж од 500 мг, бев на преглед на ендокринолог кога останав бремена и бидејќи ми беа во ред и инсулинот и шеќерот, не ми ги продолжија, барем засега.

На kockakockica@ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    774
    Se izvinuvam, dali spored analizava na OGTT za licnost od 63 godini, treba da se konsultira so endokrinolog i terapija ili moze da se regulira so ishrana?

Прикачени фајлови:

10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    најубаво да идеш на ендокринолог, јас знам особи кои имаат дијабетес, кој е со исхрана кој со пенкалце.
    не се прашува тоа овде.
    Самиот доктор ќе ти каже.

11. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    774
    Pa ne znaev dali spored analizava se ukazuva na dijabet, maticniot ne e spreten za nisto, zatoa prasav, ima tuka luge sto neli pominuvaat niz toa i secie iskustvo, sovet mi znaci ....
    Za endokrinolog, razgledav opcii, ke se konsultira, no podocna poradi sto nema termini....
    Sepak fala

12. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    8.501
    А после првиот час зошто не е мерено?
    Затоа што почетната концентрација е висока, треба да се види дали во 60та минута ќе биде дупло покачена и после 120 да се симне на првопрочитана.

Како и да е секако ќе мора да го види ендокринолог. Претпоставувам дека е машко бидејќи некои имаат навика да не мерат кај мажи 60та минута.

Мој совет е да побарате ендокринолог и во случај да ви предложи да зематр инсулин да се консултирате дали може да го зема Ozempic наместо него.
    Овој е многу подобар од првиот затоа што го штити црниот дроб.
    Исто така на ендокронологот за прв преглед не му се доволни само нивоата на глукоза. Треба и лош и добар холестерол инсулин....

13. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    774
    Za zena se raboti. Ima dve merenja za OGTT bidejki so upat od maticen ima samo 2 merenja....
    Dosega ne e ispituvano OGTT, prvpat sega bidejki na obicna krvna slika pokaza rezultat za glukoza vo serum 7.7 isto vo avicena. Vo meguvreme, isfrleno blago, sokovi, znaci jaglehidrati i po 7 dena eve na gladno sekerot e 6.2.
    Vo odnos na kompletna krvna slika, holesterol pokacen, da, i trigliceridi na granica. Pacient so terapija za visok pritisok e.
    Endokrinolog,pretpostavuvav ke napravi dopolnitelni analizi, ko sto ukazuvas....

14. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    8.501
    Епа како така бе.
    Пред тестот 3-5 дена треба да не ја менува исхраната, баш напротив да си јаде како што јадела најнормално до сега, но не и да претерува.
    И сабајлето оди секако гладен пациентот со ноќно гладување од 10 до 12 часа.
    А гликозилираниот колку е?
    Не знам за ова дека од матичен само две мерења има. Затоа што оптретување се прави со мерење концентрации во нулта, шеесета и 120 минута.
    Венски мереа? Или капиларка?

15. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    774
    So upat ima dve merenja, privatno analizata ima 3 merenja, i se e toa venski.
    I na gladno e 6.2 i po 120 min e 6.2 a ref vred se <5.6

16. Zvezda@

Zvezda@ Нов член

Се зачлени на:
    25 ноември 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Здраво на сите ве молам за помош моето дете е 6 години во Мај месец откривме дека има шеќер дијабет тип 2.Шеќерот беше 21.5 и не оставиа во болница Додека бевме во болница примаше терапија SIOFOR таблети околу 3 недели.Пазиме на исхраната докторите ни рекоа дека сега е во меден Месец (ремисија) која што може да заврши секој момент и потоа? Потоа што ќе биде дали ке се вратат високите гликемии? Дали ќе биде на инсулин? Крај дали постои во ова ве молам ваше искуство премногу сум загрижена да напоменам мојата покојна баба беше со инсулин можеби е наследно незнам секаков лек што слушнав пробав можеби вие знаете нешто кажете ми

17. Македонско04!#@

Македонско04!#@ Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    71
    Дали му имаш давано кравско млеко во рана возраст и дали го доеше или со вештачко е хрането?
    -Исхраната на мајката исто така влијае во периодот на доење, зависи детето дали јадело повеќе отколку што му е потребно на организмот т.е. внесувало повеќе калории за разлика од препорачаната според возраста и дали е брз неговиот организам.
    Инсулниската терапија се дава после неколку последователни мерења, доколку има хипергликемија се препишува инсулин и со здравје да си го носи. Премногу е опасно да има дете висок шеќер особено во мала детска возраст, ако има висок шеќер доколку се јави нека зема редовно терапија и нека се склони повеќе кон здрава храна - јаглехидрати помалку, повеќе витамини и минерали, протеини и да ослаби доколку има прекумерна тежина. Повеќе течности во текот на денот, загрижена секако дека ќе бидете и пазете го колку што можете да не ви се онесвести од премногу висок шеќер.
    За негова возраст не е нормално да се има дијабетес, дај боже да има ремисија и да заврши, имам една пријателка која од порано прима терапија за висок шеќер и тоа е, можно е да има и генетска предиспозиција.

18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Како му дијагностицирале дијабет тип 2 на 6 години? Дијабет тип 2 се дијагностицира кај возрасни, а кај деца е тип 1.
    Ако е дијабет тип 1, ќе му треба инсулин.
    Ако е тип 2 ќе ви кажат докторите, моежби ќе е само со измена на исхрана и животен стил, можеби таблети, можеби инсулин, никој не може тоа да го каже така, само доктор може.
    Ама не се грижи премногу, се одржува во контрола и ќе си функционира нормално.

19. Zvezda@

Zvezda@ Нов член

Се зачлени на:
    25 ноември 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Го доев само 1 месец,потоа со АД го хранев имаше прекумерна тежина да,но сега нема веќе ослабна но дали можеби кога ќе заврши оваа ремисија би се вратило се во нормала или засекогаш останува дијабетисот кај човек

20. Zvezda@

Zvezda@ Нов член

Се зачлени на:
    25 ноември 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Докторите рекоа дека е тип 2 бидејќи гликемии на гладно нема повисоки од 7 а после јадење не се повисоки од 12

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.