Здраво на сите. Навистина ми е потребно мислење. Мајка ми (40 год) пред еден месец чувствуваше како боцкање со игла во левото око, па беше на очно случајно и го мереа очниот притисок и се покажа дека и е многу висок. Откако се покажа дека има висок очен притисок и дадоа капки за да и го средат, откако почна да ги користи капките имаше проблем и со крвниот притисок знаеше да и се крени и до 160/140 при што и ги заменија капките со други, па вторите со трети и сето то траеше цел месец и фазла. Сега од третите капки и се крева крвниот притисок, има неподносливи главоболки во пределот на тилот и слепоочниците и секое утро се буди целата отечена. Некој да се соочил со истиот проблем? Од што можи да е? И каде да се обратиме за да го средат проблемот?
Јас имам очен притисок на едното око, имам 42 г. Ми го открија после вртоглавици и стегање во пределот на слепоочниците случајно. Примам ксалатан. За жал освен на клиника и од приватните систина и европска очна болница, останатите ги немаат сите апарати за испитување на нервот. Најдобро во некоја од тие институции да видите. Јас во јануари после 3 месеци од терапија треба да правам ОСТ ама на државно никогаш нема термин, па се мислам во систина да го направам.
Каде би ми препорачале да отиде на преглед? (не ни менува државно или приватно битно е да се среди). Дали после терапијата се подобри се? И дали можи да не е до очниот притисок бидејќи и мајка ми капеше исти капки но не и помагаа и лутеа очите и отекуваја. Дали имате проблем со крвниот притисок? Мислам дали ви се покачуваше додека имавте и висок очен притисок?
Лично не ми се покачил крвниот притисок сеуште сум со терапија, за лутење и јас го имам истото чувство, кога прашав ми рекоа дека е од некој конзерванс што го содржат капките, паралелно со нив користам и визол 0.21% капки за ублажување на сувоста од ксалатанот. И јас имам многу прашања, ама сега на следната контрола. Јас ако фатам термин планирам во пол.железара да закажам, ако не во систина.
Здраво. Некој да препорача Офтамолог кој би ми направил детален преглед и би поставил точна дијагноза (би дал конкретни совети) за „мушички“ односно „Eye floaters“. Видот ми е одличен, никогаш не сум имал проблем, ниту имам во моментов. Но веќе 7 месеци гледам црни точки, пајажина...итн. кои чувствувам дека се зголемуваат во последниов период.
Дали знаете како се движат цените за приватен преглед кај некој добар офталмолог? И дали бргу може да се најде термин или се чека?
Кај др.ѓулистана марковска 1800 преглед приватно, пред 3 месеци правев. Термин за 2 дена од кога се јавив.
Zdravo na site! Najprvin neka e srekna novata godina, zdravje da ne sluzi godinava! Bi sakala da se posovetuvam za maka koja ja imam veke 3 meseci. Neprekinato treperi lev ocen kapak i e mnogu zamorno neizdrzlivo veke so glavobolki pa kade da se nasocam direktno na oftamoloski pregled ili na nevrologija? Dali ima nekoj iskustvo so vakov problem? Blagodarna odnapred
Јас бев на офталмолог поради ова. Ми рече да пијам б комплекс 3х2 една недела, а потоа 3х1. Помалку стрес и повеќе одмор и сон. Се е тоа на нервна база
Dali ste odele na ocen pregled pred porajgaj i dali ako vi bil nad 4ri diopterot vi predlozile porajgaj so carski? Jas sega slucajno procitav i se zaplasiv malce deka ako odam prirodno moze da se zgolemi diopterot ili da nastane ostetuvanje od napon pa da mora itna operacija
Добро мајки како закажувате кај Тренчев? Цел ден денес вртам, цел ден зафатено, а минатата недела имаа споено. Вака не ми влеваат доверба мене лично, а треба цела фамилија да однесам таму.