Vojna bolnica doktor Galina Dimitrova i doktor Dragan Andonovski ubedlivo najdobri so upat od maticen treba pozz
Zdravo devojki kerkami e 5 ipol godini i ima strabizam nekoj da preporacate vo evropskata bolnica skopje ili nekoj sto imal praveno operacija na dete za strabizam iskustvo da spodeli
Kapkite atropin za sirenje zenici da ne znaete slucajno da ne gi ima vo nekoja apteka vo Skopje? Treba da odime na kontrola kaj Ristovski za sinceto i ni rece da mu gi stavame dva dena pred pregled
Нема никаде, јас со години ги барам, моиве кај него ги носам. Јави се два три дена пред прегледот, кажи им таму дека не можете да ги најдете, тие да ви дадат.
Докторот е солиден, професионален и љубезен. Одам кај него веќе неколку години и задоволна сум. Само имај на ум дека за термин се чека многу време од месец до месец ипол, инаку прегледот чини 2000 денари.
Читајќи низ темава го прочитав и ова, и пошто нели секој со своето искуство јас ќе го споделам моето. Пред околу 10 години имав голем диоптер за блиску (6+) и ништо не гледав без наочари, плус цилиндар дополнително влијаеше на мојот вид. Одев редовно на прегледи кај др. Билјана Костовска во Систина, и се дојде до заклучок дека во мојот случај потребно е да се направи операција на двете очи - вградување на мултифокални леќи бидејќи според неа и тимот доктори не бев кандидат за ласер. Операцијата ја изведе др. Златко Арнаудовски, бидејќи сите го препорачуваа него како најстручен. Докторот ме уверуваше дека се ќе биде во ред и дека цитирам: никогаш повеќе нема да носиш наочари, нема да даваш пари за прегледи рамки и стакла, од наочари ќе носиш само за сонце... абе како сокол ќе гледаш (јас бев исплашена бидејќи очи се во прашање а тогаш имав 25 години). Ова го кажа со толку голема самоувереност и доза на арогантност што јас верував дека тоа ќе биде така. На почетокот видот ми беше супер и бев презадоволна, но после неполна година јас почнав да чувствувам промени и потреба за наочари бидејќи не гледав така бистро и чисто како на почетокот. Отидов на преглед, и кога ги прашав зошто ова се случува НЕМАА ОБЈАСНУВАЊЕ И КРЕВАА РАМЕНИЦИ... буквално беа како попарени и не ме удостоија со одговор Јас бев бесна и исфрустрирана дооолго време, најмногу поради тоа што ме уверуваа дека диоптерот нема да се врати и поради самоувереноста и арогантноста на докторот. И еве, ден денес носам наочари одам на прегледи и се мачам со видот сеуште... парите им се толку слатки на тие во СИСТИНА што буквално ми се повраќа од нив ама они се ќе ти кажат и се ќе направат за да ти ги земат... Се ќе беше во ред и јас пак ќе се согласев да се оперирам, само требаше да бидат искрени и да ми кажат дека да, има можност да се врати диоптерот но ќе се намали и нема да биде толку голем... јас сум лута и сеуште не можам да сфатам зошто имаше потреба да ми прават филмови ако не се сигурни во тоа што го ветуваат. Др. Ристовски беше човекот што искрено и стручно ми објасни дека НАПРАВЕНА Е ГРЕШКА ВО МЕРЕЊЕТО пред операцијата и дека тоа е причината поради која јас ден денес имам диоптер. Со операцијата диоптерот ми е драстично намален, но не го добив тоа што ми беше ветено!
Доктор Роберт Ристовски е многу сериозен и премногу официјален, како хирург немам искуство со него, но како офталмолог е просечен, точно е дека кај него има многу апарати за дијагностика на очите, но самиот доктор е ограничен во знаењата и е песимистичен, а исто така не знае што е амблиопија!? Кај мене постави таква дијагноза што воопшто не соодветствува, бидејќи видот со корекција ми е 85-90% на десното, а 95-100% на левото (амблиопија е доколку видот со било каква корекција не е поголем од 50-55%), исто така не размислува "надвор од кутијата" и прифаќа само наједноставни случаи со очни проблеми, мене лично ме убедуваше дека мојата диоптрија кој и да каже - лаже дека можела да се корегира со оперативен зафат, се разбира дека тоа не беше точно и во Систина офталмологија д-р Златко Арнаудовски и доцент доктор Билјана Костовска диоптријата ја донесоа до 0(нула) и сега видот на далечина ми е околу 100%, а видот на близина ми е 120% и тоа веќе 5(пет) години и така ќе остане до крајот на животот
Доколку има заостаната постоперативна диоптрија или по извесно време од имплантацијата на мултифокални интраокуларни леќи се поврати одреден степен на диоптрија, тогаш дополнително се прави ласерска корекција која е на сметка на Систина офталмологија, односно бесплатно, така беше и во мојот случај кај левото око и по направениот ласик диоптријата е 0(нула) и веќе две години е без никакви промени
Супер, мило ми е доколку кај тебе испаднало се како што треба и си задоволна од исходот. Јас од мојот не сум и моето искуство е такво, бидејќи постоперативно јас не добив никакво решение освен кревање раменици и попарени фаци... Др. не можеше во очи да ме погледне кога побарав одговор. Веројатноста дека може да се случи да има постоперативна диоптрија треба да се каже ПРЕД операцијата, да се објасни искрено што да се очекува и да се понуди солуција доколку настане такво нешто, а не самобендисано да се ветува нешто за кое не си сигурен дека ќе испадне така. Не ми е целта да се објаснуваме кој доктор е подобар, сакав само да споделам мое лично искуство.
Здраво, Ве молам да ми препорачате добар офталмолог хирург. Се работи за дете, за операција на очен капак, но ќе треба целосна анастезија. Пробавме со локална, но хирургот кажа дека со локална нема да успее треба многу презизна операција. Доколку имате искуства, ве молам за препорака.