Za strabizam odnesete go deteto kaj Turan ,nekade vo karpos 1 ili 2 se naoga ,licno imam videno kako na edno malo detence go "ispravi"okceto,na rakata nekade go pritisna kolku so se sekavam ,odamna bese,nisto ne ve kosta da otidete a moze ke go resite toa
На редовен преглед ми измерија висок очен притисок (22 и 23 mm Hg). Докторката ми даде капки да ставам и да се вратам за 10 дена на контрола. Имам во фамилијата глаукома и сум многу исплашена. Што е следно после, кои други испитувања се прават и каде имате испитувано? Има ли некој слично искуство? Инаку сега ќе полнам 30 години, носам наочари заради цилиндар веќе некое време.
Ако на следната контрола се установи дека треба да продолжиш со терапија, наредно за 3 месеци се прави видно поле за да се види дали има стеснување на истото и најбитното се прави компјутер на очниот нерв за да се види дали има оштетување. Многу е важно галаукомот да се фати на време, за да се даде терапија и да се спречи понатамошно намалување на видот. Јас примам ксалатан капки и пијам цитикол вијали. 2 год.го одржувам со оваа терапија. Имам 43год. Ми го открија пред 2 години на случаен преглед.
Фала ти многу за одговорот. Дали со помош на терапија е во нормални граници притисокот? Дали се прави после компјутер секоја година или на колку време? Дали откако ти се среди притисокот има и понатаму оштетување на нервот или не? За контроли дали одиш на приватно или на државно? Извини што ти поставив многу прашања. И фала многу за споделеното искуство. Едит: знам дека ако е оштетен нервот повеќе не се враќа назад, но ме интересира со терапија дали се успорува оштетувањето на видот.
Да, нервот за жал не се регенерира, но се успорува развојот на болеста со терапија. Во прво време компјутер или ОСТ правев на 6 месеци, а видно поле на 3. Сега компјутер на 1 година а видно поле на 6 мрсеци. Притисокот со терапија е во нормални граници. Одам во 8ми септември кај др.лазарова. Почнав кај Ѓулистана Марковска, таа ми го откри, но после начекав термин кај Лазарова и одтогаш ме води таа. Ми закажува контроли, прегледи, се со нејзе. Видно поле имаат тие, а за ост најчесто ме праќа во полик.железара.
Исто бев кај Др. Ѓулистана, за една недела сум на контрола па ќе видиме дали ќе ме прати за ОСТ. Фала многу за одговорот.
Dali moze nesto podetalno da mi kazete vo vrska so doktorot brojce za kontakt ili stranica kade moze da se vidi inace vi blagodaram
Ima raboteno vo voena bolnica kako doktor a sega raboti privatno,nz kako da mu gi opisam metoditr na rabota,ova e samo sovet zaso moze lesno dango resite problemot,nisto ne gubite ako porazgovarate so nego Bukureska 5,Karpos 070 772 892 imate na google maps
Ima raboteno vo voena bolnica kako doktor a sega raboti privatno,nz kako da mu gi opisam metoditr na rabota,ova e samo sovet zaso moze lesno dango resite problemot,nisto ne gubite ako porazgovarate so nego Bukureska 5,Karpos 070 772 892 imate na google maps
Здраво, пишав и во др тема, ама ајде и тука да прашам. Земав нови очила со диоптер, барав да ми бидат со сите заштити, но кога гледам со нив имам жолти нијанси. Значи не ги гледам реалните бои, белото не ми е бело туку како прљаво бело, крем.... Од оптиката ми рекоа така е ради заштитите, поради blue филтерот, ќе сум се навикнала. Е сега дома правам споредба со старите очила со нив ми е се нормално, а и тие кога ги зимав знам барав со сите заштити да ми бидат. Мене не ми е нормално да не ги гледам реалните бои. Како е кај вас, има ли некој вакво искуство? Да ги однесам стариве наочари во др оптика може да ми ги проверат дали ги има сите заштити?
Не би требало да ги гледаш боите поинаку, и јас имам стакла со сите заштити, особено со плав филтер, дека на компјутер работам, па никогаш не ми биле нејасни боите. Нешто до стаклата е.
Zdravo dali dosega nekoj ima operirano dete vo evropskata bolnica vo skopje i dali e zadovolen imam cupe 6 godini so strabizam e gledan na instagram mnogu se reklamirat pa si rekof da prasam dali ima zadovelni pacienti od taa klinika pozz
Тоа е најкатастрофа болница. Т.е си играат болница. Никако таму, одете или во промедика/систина или на државно распрашајте се. Имам близок од фамилија што му го упропастија видот таму скроз, 99% е слеп сега од здрав прав
Ohhh lele se isekirav iskreno vejke zakažavme pregled tamu ete edna konsultacina samo jas vejke ja nosam kaj nas vo prilep ali zaradi strabizmot nebi sakala da gubam vreme samo sakam na nea da i e dobro vi blagodaram mnogu