Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашна платежна картичка „Купувам домашно“

Дискусија во 'Коронавирус' започната од soffce, 10 јуни 2020.

1. Deva Path

Deva Path Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2020
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    256
    Според предлог-закон кој што е во собраниска процедура, конечниот список мора да биде изготвен 8 дена по ставање на законот во сила. Претходно може да има одредени списоци но истите можно е да не се целосни и ке се надополнуваат/менуваат се до законскиот рок. Почекајте до изминување на овој рок, па потоа проверете дали сте со сигурност на списокот. Воедно дефинирано во законот е тоа дека пари не може да добијат лицата кои веќе користеа финансиска помош со картичките „Купувам домашно“,
    https://faktor.mk/koj-dobil-kartichka-kupuvam-domashno-sega-nema-da-dobie-6000-denari-na-smetka

На Osamena devojka и sirenah им се допаѓа ова.
  2. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    445
    Една сметка - една провизија. За картичката нема трошок. Со сметката врзете 10 картички една провизија од 30 мкд ви се наплаќа (само за промет над 500мкд)
    Ова за Нлб

3. Darksoul

Darksoul Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2020
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    13
    Да те прашам бидејки исто сум на нлб, дали ако немаш никаков прилив на средства на картичката ти наплаќат провизија ?

4. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    kade citas spisok spomnav?
    na tranata e pisano za 4 paket koi kategorii gragani gi sleduva,
    site znaemedeka treba da pomine vosobranie
    nz sto tolku drsko i nervozno odgovaras
    i ne bese dezinformacija ona sto pisav porano deka vo ujp treba da bidat prijaveni.. i da spagaat vo edna odovie kategorii aimaat prihd nas 120 000 den godisno ne gi sleduva ..moraa da se prijavat vo ujp
    POZDRAV

5. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    На мајка ми и кажале дека нема да се наплаќа ништо по нг ако и стои сметката и картичката така, без да ги користи.

На Darksoul му/ѝ се допаѓа ова.
  6. chocolateheart

chocolateheart Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    777
    Еве на страницата на Стопанска Банка што пишува за трошоците, претпоставувам кај сите банки е вака.
    • ДПК платежната картичка Стопанска банка ја издава без никакви трошоци за издавање и ослободена од трошок за годишна чланарина за првата година на користење. Доколку досега не сте имале трансакциска сметка во Стопанска банка, за потребите на издавањето на оваа картичка, отворена ќе биде трансакциска сметка која е ослободена од трошок за водење на сметката до крајот на 2020 г.
    • По истекот на првата година од користење (Јуни 2021), се наплаќа годишна чланарина од 150 денари годишно, но само во случај годишниот промет со ваша Visa/MasterCard ДПК картичка да е помал од 30.000 денари. Секако, доколку клиентите немаат повеќе потреба од картичката, можат во секое време и целосно бесплатно да поднесат барање за затварање на картичката преку било која од филијалите на Банката, или преку 24/7 Контакт Центарот

7. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Јас пишав за Нлб и за картичка на која нема да има прилив на средства, нема да се користи.
    За други банки не знам и не ме интересира. Јас лично немам картичка.

8. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    445
    Нлб наплаќа месечна провизија за сметка само дококу има промет над 500 мкд.
    Ако сметката ти е на 0 мкд не плаќаш ништо, или ако имаш 100.000 мкд ама не правиш трансакции исто нема провизија.
    Дпк е како дебитна картичка и нема трошок ако не ја користите.

На темјанушка и Darksoul им се допаѓа ова.
  9. thegirl20.20

thegirl20.20 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    17
    Dali on sam se prinavi ili ho prinavija od ucilisteto , bidejki mene me ima prijaveno klasniot rakovoditel uste minatata ucebna godina ni prviot pat ni sega mi nema nitu stignato nesto ni nisto

10. thegirl20.20

Се зачлени на:
    29 мај 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    17
    Dali da odam jas sama vo banka i da si izvadam transakciska ili

11. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.654
    Допаѓања:
    8.558
    Тоа си регулираат институциите. Училиштата и факултетите.
    Штом те нема провери си преку училиштето дали те пријавиле. Мене конкретно ми стигна маил од факултетот дека ме пријавиле и дека ме следува. За брат ми не знам со сигурност дали нешто му стигнало затоа што не се замара он со маилови.

Ама секако мора да те пријават од училиште дека си ученик. Поинаку нема како да те евидентираат

На thegirl20.20 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. thegirl20.20

Се зачлени на:
    29 мај 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    17
    Da ke prasham vo ucilisteto bidejki mene nisto mi nema stignato, izvini mozhes li d ago prashash brat ti dali od ucilisteto go izvestija deka mu sleduva ili sam otide da ja podigne i vo koja banka

13. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.654
    Допаѓања:
    8.558
    На него само му стигна смс дека му се изработува картичка и во која банка. Потоа проверивме во списоците и го имаше.

Кога беше уште првото делење на картичките а тебе те немаше, дали поднесе приговор?

14. PositiveVibes

PositiveVibes Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    132
    Каде може да видам листа за тоа дали следува исплата?

15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Рано е.

На PositiveVibes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. thegirl20.20

Се зачлени на:
    29 мај 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    17
    Da ponesov no koga pomina rokpt neznam sega sto da pravam mislam jas wekako ke se javam vo ucilisteto no da podnesam li prigovor ili da pdam direkno vo banka

17. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    5.891
    Едно кажуваат друго прават, првен викаа ќе добијат сите неактивните баратели а сега е неактивните баратели кои имале приход до 120000денари...
    Само тие што зимале плата до 14500 ќе можат да добијат, каква е оваа мерка за корона криза.., значи тие што зимаат 15000автоматски се побогати, бар нека направеле поголема граница некаде до кај 20000, се е испланирано за што помалце да дадат

На Ева33 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088

Додека да дадат се ќе изменат. Прво требаше по 9000 да даваат бидејќи првиот пат кога даваа беа вкупно 9000, 3000 за домашно купувам и 6000 за туризам. Додека дадат и 3000 ќе намалат, катастрофа се.

На raww му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.415
    Кај прочита ова?

20. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.500
    ,,Според законот парите ќе легнуваат на сметка во банка во коjа физичкото лице има постоечка трансакциска сметка и која во рок од пет дена од денот на влегување во сила на овој закон потпишала договор со Владата. Ако нема сметка во банките кои со Владата потпишала договор тогаш лицето корисник на помош ќе треба да отвори сметка во таква банка."

Не сум во тек, дали тие што немаат трансакциска сметка ќе треба сами да отворат? Претпоставувам после список ќе има време за да можат тие лица да отворат сметка во банка.