Според предлог-закон кој што е во собраниска процедура, конечниот список мора да биде изготвен 8 дена по ставање на законот во сила. Претходно може да има одредени списоци но истите можно е да не се целосни и ке се надополнуваат/менуваат се до законскиот рок. Почекајте до изминување на овој рок, па потоа проверете дали сте со сигурност на списокот. Воедно дефинирано во законот е тоа дека пари не може да добијат лицата кои веќе користеа финансиска помош со картичките „Купувам домашно“, https://faktor.mk/koj-dobil-kartichka-kupuvam-domashno-sega-nema-da-dobie-6000-denari-na-smetka
Една сметка - една провизија. За картичката нема трошок. Со сметката врзете 10 картички една провизија од 30 мкд ви се наплаќа (само за промет над 500мкд) Ова за Нлб
Да те прашам бидејки исто сум на нлб, дали ако немаш никаков прилив на средства на картичката ти наплаќат провизија ?
kade citas spisok spomnav? na tranata e pisano za 4 paket koi kategorii gragani gi sleduva, site znaemedeka treba da pomine vosobranie nz sto tolku drsko i nervozno odgovaras i ne bese dezinformacija ona sto pisav porano deka vo ujp treba da bidat prijaveni.. i da spagaat vo edna odovie kategorii aimaat prihd nas 120 000 den godisno ne gi sleduva ..moraa da se prijavat vo ujp POZDRAV
На мајка ми и кажале дека нема да се наплаќа ништо по нг ако и стои сметката и картичката така, без да ги користи.
Еве на страницата на Стопанска Банка што пишува за трошоците, претпоставувам кај сите банки е вака. ДПК платежната картичка Стопанска банка ја издава без никакви трошоци за издавање и ослободена од трошок за годишна чланарина за првата година на користење. Доколку досега не сте имале трансакциска сметка во Стопанска банка, за потребите на издавањето на оваа картичка, отворена ќе биде трансакциска сметка која е ослободена од трошок за водење на сметката до крајот на 2020 г. По истекот на првата година од користење (Јуни 2021), се наплаќа годишна чланарина од 150 денари годишно, но само во случај годишниот промет со ваша Visa/MasterCard ДПК картичка да е помал од 30.000 денари. Секако, доколку клиентите немаат повеќе потреба од картичката, можат во секое време и целосно бесплатно да поднесат барање за затварање на картичката преку било која од филијалите на Банката, или преку 24/7 Контакт Центарот
Јас пишав за Нлб и за картичка на која нема да има прилив на средства, нема да се користи. За други банки не знам и не ме интересира. Јас лично немам картичка.
Нлб наплаќа месечна провизија за сметка само дококу има промет над 500 мкд. Ако сметката ти е на 0 мкд не плаќаш ништо, или ако имаш 100.000 мкд ама не правиш трансакции исто нема провизија. Дпк е како дебитна картичка и нема трошок ако не ја користите.
Dali on sam se prinavi ili ho prinavija od ucilisteto , bidejki mene me ima prijaveno klasniot rakovoditel uste minatata ucebna godina ni prviot pat ni sega mi nema nitu stignato nesto ni nisto
Тоа си регулираат институциите. Училиштата и факултетите. Штом те нема провери си преку училиштето дали те пријавиле. Мене конкретно ми стигна маил од факултетот дека ме пријавиле и дека ме следува. За брат ми не знам со сигурност дали нешто му стигнало затоа што не се замара он со маилови. Ама секако мора да те пријават од училиште дека си ученик. Поинаку нема како да те евидентираат
Da ke prasham vo ucilisteto bidejki mene nisto mi nema stignato, izvini mozhes li d ago prashash brat ti dali od ucilisteto go izvestija deka mu sleduva ili sam otide da ja podigne i vo koja banka
На него само му стигна смс дека му се изработува картичка и во која банка. Потоа проверивме во списоците и го имаше. Кога беше уште првото делење на картичките а тебе те немаше, дали поднесе приговор?
Da ponesov no koga pomina rokpt neznam sega sto da pravam mislam jas wekako ke se javam vo ucilisteto no da podnesam li prigovor ili da pdam direkno vo banka
Едно кажуваат друго прават, првен викаа ќе добијат сите неактивните баратели а сега е неактивните баратели кои имале приход до 120000денари... Само тие што зимале плата до 14500 ќе можат да добијат, каква е оваа мерка за корона криза.., значи тие што зимаат 15000автоматски се побогати, бар нека направеле поголема граница некаде до кај 20000, се е испланирано за што помалце да дадат
Додека да дадат се ќе изменат. Прво требаше по 9000 да даваат бидејќи првиот пат кога даваа беа вкупно 9000, 3000 за домашно купувам и 6000 за туризам. Додека дадат и 3000 ќе намалат, катастрофа се.
,,Според законот парите ќе легнуваат на сметка во банка во коjа физичкото лице има постоечка трансакциска сметка и која во рок од пет дена од денот на влегување во сила на овој закон потпишала договор со Владата. Ако нема сметка во банките кои со Владата потпишала договор тогаш лицето корисник на помош ќе треба да отвори сметка во таква банка." Не сум во тек, дали тие што немаат трансакциска сметка ќе треба сами да отворат? Претпоставувам после список ќе има време за да можат тие лица да отворат сметка во банка.