Ако на картицата купувам домашно ставам пари сама јас можам да ја користам за нарачки од Алиекспрес на пример? Или нема никаква функција, за нишо не служи, да идам да ја откажам?
Зависи од која банка. Некои банки и онака имаат политика за онлине нарачки посебна картичка (стопанска на пр). Некои банки за меркава кредитни издадоа и тие не можеш да ги користиш сега за свои пари. А некои банки картичките си функционираат нормално. Ставаш пари и трошиш каде сакаш. Кажи ми од која банка па ќе се обидам инфо да ти најдам.
И јас сега прочитав на страната купувам домашно дека ќе даваат на пасивни баратели на работа со остварен приход до 120.000 денари. Нели требаше да даваат овој пат на сите пасивни баратели, не само на тие со остварен приход?
Здраво сакам да ве прашам дали некој го има искористено ваучерот за туризам само за ручек без ноќевање во источна Македонија?
Ај честито помина 4 пакет економски мерки заради Корона кризава во собрание, за осум дена проверете на www kupuvamdomasno.gov.mk дали сте еден од тие кои се опфатени во мерките на владата. Доколку сметате дека сте измени а ви следувало слободно обратете ми се за правен совет и постапка пред надлежен орган за приговор.
И јас имам од стопанска обична картица, не е за онлајн нарачки па пак можам да нарачувам. @Dream-Girl прашај си најубаво во информации
Нигде не се спомнати студентите и средношколците што ги изоставија претходниот пат, се надевам дека не не заборавиле
Платежни картички за граѓаните за поголема потрошувачка и за развој на домашните економски дејности. Овој пат платежни картички со износ од 6.000 денари ќе ги добијат 5.726 самохрани родители, пензионерите со пензии до 15.000 денари, односно 182.271 наши сограѓани пензионери, невработените кои се пасивни баратели на работа, односно 85.108 граѓани, самостојните уметници, филмски работници, културни работници и естрадни уметници чија бројка е 520 корисници. Платежни картички „Купувам домашно“ ќе добијат уште 540 студенти, кои во претходниот пакет не ги добија овие картички, а за што навремено и со право реагираа претставниците на студентите. Плус поддршка за ученички и студентски стандард од 44 милиони денари за 2020 година добиваат 884 студенти и 347 ученици. Секако, ќе ги помагаме и оние граѓани кои се над 64 години, а немаат пензија, ниту државна социјална пензија и се со приходи пониски од 15.000 денари, или воопшто немаат приходи. Со тоа, оваа мерка опфаќа на 283.000 наши граѓани, а нејзината вредност изнесува 27,6 милиони евра.
Може е ново нешто, visa electron имам, беез проблем нарачувам од али. А со овие новиве за купувам домашно немам пробано.
Не во текот на цела година, туку само за првите 8 месеци. Извадок од законот: „Граѓани со низок доход“ се државјани на Република Северна Македонија кои се евидентирани како други лица кои бараат работа (пасивен барател на работа) во Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, заклучно со 27.09.2020 година, кои за периодот јануари-август 2020 година оствариле доход во нето износ не поголем од 120.000 денари согласно со евиденцијата на Управата за јавни приходи."
А зошто па да дадат не ми е јасно? Најголем број од тие пасивни што јас ги знам работат на црно цело време и имааг добри примања. А дел од нив работат и во странство а доаѓаат во МК само да се пријават, успат кога си ги посетуваат домашните.. Ретко кој седи и лежи дома, чекајќи ја помошта.. Тешко на тие што работат по 12 саати за 14500 па не можат на црно да фатат уште некоја дневница
Se soglasuvam. Osobeno za delot od stranstvo. Ziveat tamu imaat super primanja ama sakaat i da zemat od tuka. Da se cudi covek samo ne mi e jasen onoj del za pasivnite barateli so prihodi, kako e prijaven ko nevraboten baratel a ima prihodi , od sto mu se tie prihodi ako ne raboti
Еден пример: Издавање на лична недвижност. Издаваш сопствена кука или стан под кирија на некоја личност.