Еве јас ќе ви кажам дека може да се извадат. Сосема случајно излезе да ги земам. Нарачав патики и ми стигнаа погрешен број, ги вратив и ми ги вратија парите на картичка. После само си ги извадив. @staycalm , @princess5
Може,ама во оние ресторани кај што има и сместување. Истите ти го рачунаат како 4500 ден, бидејќи се во криза нели,па иако они добиваат од државата 6000 ден,Вие ќе оскористите само 4500 ден. Останатите се како помош за ресторанот , побезболно да ја надмине кризата. Како и да е,наместо да пропадне ако не патувате некаде, опцијава не беше лоша. И летово хотеливе за плаќачите со Ваучер имаа една цена за хотелското сместување,за останатите друга.
Отвори на страната на Министерство за внатрешни работи, побарај издавање на лична карта, имаш уплатница, барање , телефонски броеви и термини.
Јас тек сега гледам дека пак ќе имало нов сет мерки.. Мене старата картица од Купувам домашно мислам дека ми е фрлена зошто јас не ја ни користев и сега доколку добијам средства што ќе се случи?
Штом си добила еднаш, искрено не верувам дека ќе добиеш пак од причина што сега се опфатени други групи на луѓе за разлика од минатиот пат. Но, да не те обесхрабрувам, провери си на списоците кои најверојатно ќе бидат активни од утре и согласно со добиената информација ќе си исконтактираш со банката во која те распределиле за понатамошни инструкции.
@Arja Јас тогаш ги добив само тие 50 евра зошто уште се водев како студент. А инаку нема врска и да не земам, и вака и така ги немам тие пари , онака прашав.
Исто и јас. Сега се водам како пасивен барател на работа но бидејќи не се пријавив заклучно 27.10 (мислам ова беше крајниот датум), немам шанса да добијам повторно средства. Можеби кај тебе е поинаква ситуација, не знам. Во секој случај ништо не кошта ако се обидеш да се пронајдеш на список.
Во четвртиов пакет мерки, што се подразбира под "Млади лица на возраст од 16 до 29 години"? Познаник на еден другар му рекол дека е на списокот за тие 6000 ден., а во претходниот пакет за студенти имаше земено 3000, па малце ме збуни тоа.
Од законот: 4) „Млади лица“ се државјани на Република Северна Македонија со наполнети 16 години и не постари од 29 години на 27.9.2020 година, кои се активни учесници во формалното средно образование (средни училишта основани од Република Северна Македонија, локалната самоуправа и градот Скопје) и високото образование на Република Северна Македонија (редовни студенти на универзитети основани од Република Северна Македонија), а не биле опфатени, односно биле испуштени во претходниот пакет на економски мерки, согласно со евиденцијата на Министерството за образование и наука (во натамошниот текст: „млади лица-корисници на финансиска поддршка“).
Ви ја отвара страната? Пишувам матичен, вика дека се ажурираат податоци, се уште. Друго да прашам, дали ако претходниот пат лице под стечај, земало помош од 9000 ден. а пред неколку месеци е во пензија, која не ја надминува минималната, ќе земе и овој пат сретства?
Да, истото го пишува. До 15-16 Декември најкасно според законот треба да биде финализиран списокот. Во однос на второто прашање има член во законот( член 9) кој укажува дека претходни корисници на финансиска поддршка не можат да користат повторно финансиска поддршка. Но сепак, како што веке пишаа и други, секој нека си провери, за секој случај да не е повторно на списокот.
Ако почеток на септември имаш наполнето 16години можеш ли да земеш помош? Тоа класните раководители пријавуваат или?