Ми рекоја дека картичката била бесплатна, се наплаќало за трансакциската. Јас имам во друга банка, па ја затворив оти нема да ја користам.
Мене ми е од нлб, нема посебна трансакциска туку се спои со таа трансакциска што веќе си ја имав откако заврши периодот во кој што требаше да ги потрошиме парите.
Требаше да им дадеа на сите граѓани по 100 евра пример, ко во Србија и сите среќни и задоволни. Не дека многу се 6000, ама ете една симболична сума и колку толку од помош е, овие што направија, на некои по 9000, на некои 3000, на некои 6000, и тоа ги даваат со тешко срце и пролонгирање ко од свој џеб да ги даваат, овие пари се на народот и требаше пак да одат кај него.
@MarigoldA не е точно дека немаш провизија. Имаш и на дебитни и на кредитни. Само што ви ги наплаќаат месечно на рати и не ги осеќате. Еве ги вп Тарифата за надоместоци на НЛБ објавена на нивната веб страна.
Ако провизијата спаѓа во тие 30 денари месечно за одржување на сметка, тогаш да. Секогаш на 1ви ми ги запираат тие 30, ама мислам дека и да не користам картички пак ќе ги запираат ако имам трансакциска валда .
Само мастер дебит има год членарина 300 мкд ако не си приммател на плата/пензија. Дом пл карт е виза и нема членарина. Другите картички се кредитни.
Да ви се приклучам во дискусијава за трошоците околу картичкава. Еве што пронајдов. Картичката има 5 годишна важност, ослободена е од годишна членарина за првата година на користење (до јуни 2021), по што годишната членарина изнесува 150 денари (за цела година), но се наплаќа само доколку прометот во трговската мрежа, направен со картичката претходната година, бил помал од 30.000 денари (вкупно за цела година). Ова за членарината не знам дали е истата сума кај сите банки, така да ако не ви треба затворете си ја. Штом пишува и на сликата без членарина за првата година, сигурно потоа би се наплаќало. Во спротивно ќе пишуваше друго. Ако најдете некое инфо споделете.
Дали маркетите ќе имаат опција ти наплатат од тие 6000 ден кои се ваучер, по што некои имаат и други пари на истата трансакциска сметка, па да не се случи да им повлечат од тие пари, а не ваучерот? Да не дојде до тоа да мислат дека ваучерот е искористен, а уствари од нивни пари е наплатено. Како ќе се одвива се ова кога се е на иста картичка, а не како порано каде полесно беше со посебна?
Требаше според висина на примања да се дава, не може некој со месечни примања од 1000 евра да земе 100 и некој со 200 пак да земе 100 евра.
Доволно е за 15кг брашно, 5-6кг месо, зејтин еден пакет, млеко пакет, сирење 5-6 пакувања, кашкавал 3-4, сувомеснати производи, јајца. Овие најосновни работи и отиде ваучерот. Детергенти нема, макарони има, ама којзнае какви се.
Јас дури сега видов дека овој пакет мерки опфаќа млади лица од 16-29 год. По автоматизам се зема или пропуштив да се пријавам некаде?
Jas prosli pat ne zemav dali mi sleduva I mene neznam Treba li da se prijavam negdeka eli kako gledam mladite od 16 do 29 jas sum nevrabotena a ne se prijabuvam vo Biro sega neznam mi sleduva eli ne?