Мене да, на НЛБ сум. Ама пишува во најкус можен рок да ги внесам моите податоци на сајтот, а уште вчера го направив тоа и ми стигна потврден мејл. Не знам дали каснат со поракава или нешто
Министерката беше во само вистина и кажа дека картичките се изработуваат, а од утре ќе им бидат исплатени парите на банките. Изгледа нема да добијаме никаков одговор.
Другар е во Халк распределен, спомна дека му стигнала порака на мобилен дека ќе биде известен кога ќе биде готова картичката и каде да ја подигне. Не спомна ништо за пополнување на апликација (како што е за НЛБ, на пример), ама прочитај за сигурно на нивната официјална страна.
Стопанска сабајле имаа опција да провериш преку матичен број, јас проверив и ми пишуваше во која филијала, на кој датум и во колку часот. Ама од попладнево линкот не е во функција. Не ми е јасно што е работава...
Зошто мене ми нема стигнато порака, а ме има на список, проверив. Само што градот ми е згрешен. Се надевам дека би ми ја пратиле тука во Скопје. Немам намера во друг град да одам.
Да, и мене не ми стигна никако известување. Може ќе пуштат деновиве, или ќе ја активираат пак опцијата да си провериш. www.stb.com.mk/DPK беше линкот кога отворив сабајле, ќе видиме дали пак ќе биде активен.
Искрено и јас се плашам дека од мојот факултет згрешиле и не пратиле информации. Буквално сите што ги прашав и што ги познавам од факултет и на кои им се отворила страната за да проверат, пишува дека не им следува.
Цреша, појди најубо до централата и прашај ги зошто да одиш во друг град, дали можат да ти средат. Ова се разбира, ако не се поправат сами наскоро.
На страната на факултетот сега напишале дека деканатот реагирал и се надеваат дека проблемот ќе биде решен што поскоро. Баш ме интересира дали ќе се среди и ќе добиеме сите картички како што си беше кажано или ќе се заташка за неколку дена како и секоја работа кај нас.
Од нлб потполнувам податоци и нема на крај опција за да се испратат податоците. Има некоја друга опција што не ја гледам?
Дали некој знае освен на храна на што друго може да се искористи картичката за невработени од 9000 денари? Дали може во дуки дасо или sara fashion дека нели и тие се македонски брендови?
Луѓе некој понапред ја имаше постирано уредбата ама еве ви ја повторно. Тука ги има сите детали, на кого му следи и за што ќе може да се користат средствата. http://www.slvesnik.com.mk/Issues/9f80e42f7ba941e69fc6593116e26eb8.pdf За жал оние кои биле пријавени со поголема нето плата иако истата работодавачот не ја исплатил (доцни со исплати), во евиденцијата на УЈП се во евиденција на поголеми приходи и не се вклучени во мерката. Инаку во однос на податоците. Мислам податоците од институциите се застарени и има многу грешки. Банките прават напори за да се ажурираат податоците соодветно. За оние кои имаат сметка во одредена банка, сигурна сум дека банките ќе направат соодветна распределба за подигање која ќе ви одговара и на вас по податоците од нивните бази, а не по податоците добиени од владата. За оние кои немаат сметки, пожелно ќе биде навремено да доставите точни податоци на начин на кој банката ќе советува со цел ваша заштита. Сите банки имаат обврска за целиот процес да известуваат на нивните веб страни. Следете и биете трпеливи. Дополнително секоја од банките има кол центар кој ќе одговори на вашите дилеми. Не трчајте во банка да го загрозувате вашето и здравјето на другите. Тоа ќе го направите посекако кога ќе мора да ја подигнете картичката и да потпишете соодветна документација. Во меѓувреме користете ги алтернативните канали на комуникација. Точно е дека банките започнаа процес на подготовки за да бидете сите навремено опслужени. Рокот за користење на средствата и онака не започнува од утре, туку ако не се лажам го поместија од 18.07 и парите нема да ви бидат достапни пред тој датум Во меѓувреме сите кои ви следи, а не сте на листите поднесете си приговори. Ако законски ви следи никој не може да ви го ускрати правото зошто некоја институција нема ажурни податоци.
Јас сум распределена во Комерцијална банка и ништо ми нема стигнато, некој друг да е на Комерцијална? А вака имам сметка во Уни банка не знам зошто ме распределиле во Комерцијална?
Да, и во Германија и Данска се чека вака по 3 недели.. луѓето на марс отидоа, она за меилови ми објаснува..
Кога тоа?! Туку, треба да му следува на некој кој е официјално невработен (но не е пријавен како невработен) и заработува со месечен договор како практикант многу помалце од 15.000 месечно?