И јас би чоколадо По она што ќе се купува со картичките ќе се види колку биле неопходни и колку му требале некому да преживее, де. Подржувам купување Македонски производи, посебно чевлите и облеката ми се голем дел произведен во Македонија (освен оние што не се). Ама се затрчавте за 3000 денари во чоколади и кока кола
Мене ми пишуваше картичката да ја земам на 25.06.2020 Сега ми пишува да чекам датум дека ми се изработува ама па сакам да одам денес во првиот термин што ми го пишуваше на 25.06 да видам дали е готова и не знам колку е паметно да одам. А имам потреба од картичката баш сега.
Од стопанска треба така? Мора да имаш порака пред тоа добиено. Инаку ја пуштаат 2-3 саати пред да ти е терминот.
Јас немам термин. Имав на 26.06 и го тргнаа и сега пишува дека картичката се изработува и да чекам термин да ми кажат.
Исто и мене. Терминот ми беше прво на 09.07 сега нема и пишува дека се изработува картичката. Само местото го пишува каде да ја подигнам.
Фирмата е наша да, ама е увозник. Не ги произведува. Пишува на декларацијата кој е производител, а кој увозник. За мерката битно е да се тука произведени. Инаку за земја на потекло се смета земјата во која е "извршена последна значајна трансформација". Еве да речеме Санос е наша фирма. Сите делови за автобус се произведени кај нас ама пример има подружница во Кина каде ги склопуваат деловите и тогаш добиваш готов производ. Тогаш ќе пишува Made in China на декларацијата.
Јас колку што сум упатен,све произведува во Трница,затоа што уште кога почна со овој бизнис,се пресели во Трница купуваше тогаш Стока (крави,овци,кози и итн),и колку што зборев со него ми рече,дека све ке произведува за Мк,е сеа што биднало понатака,не сум упатен,ке се чујам со него и прашам баш за производиве.
Не знaм, не ја знам фирмата. Само читав од декларацијата на @SummerGirl . Општо зборев повеќе, пошто погоре имаше прашања за потекло.