Ако не си сменила презиме и немаш друга л.карта ќе си одиш во градот кај што се водиш. Изработена ти е . Ќе се јавиш во делко во градот кај што се водиш и ќе прашаш дали ти е готова. Тешко дека ќе ти ја достават до дома немале време ,па ќе мораш таму да ја подигнеш. А ако имаш сменето податоци од лична карта,прво ќе треба да ажурираш во банката и од др.град од делко ќе ти ја испратат до банката. Потоа со банката ќе имаш работа. Јас сум со сменети податоци,а картичката ми била изработена веќе 2 недели и добро што се јавив да ми ја испратат во банка. Страшна бирократија.
Ми стигна порака пред две недели од DelCo дека ми е стигната картичката,одам во DelCo што имаат претставништво во нашиот град,и ми викаат не ми е стигната картичката.Значи зошто пуштаа пораки кога сеуште не се пуштени?Некој со вакво искуство,или каде да с обратам за побрзо да ја добијам?
Неможеш електронски да ја активираш, се активира преку банкомат или при самото купување. Можеш електронски само да ја проверуваш состојбата на картичката на нлб клик.
Проверувај на линкот што го има за онлајн следење, ке ти пишува кога ке стигне во канцеларијата во твојот град
Ке те известат преку порака дека е стигната и дека можеш да ја подигнеш или до дома ке ти ја донесат.
Јас сум од Битола меѓутоа живеам во Скопје, немам сменато никакви податоци. Проблемот е тоа што на електронската пријава на страна од НЛБ банка си ја внесов скопската адреса но, и покрај тоа пак ја пратија на битолската. Скоро еден месец ја чекам да стигни од Битола во Скопје.
И кај нас е така, еве мајка ми купи доста производи што реално не се мк, а јасно си пишува друга земја на потекло, само препакувано кај нас. Изгледа локалниве продавнички таквите производи ги ставаат како наши. Дури и тоа на фискалната што не влегува во промет на мк производи тие си го наплаќаат со картицата. Стварно не ми е јасно.
Здраво дечки. На страната дома си е дома сеуште нема листа каде може да се искористи ваучерот за туризам а требаше да биде објавена до 5 јули. Да не знаете каде во Охрид може да се искористи за ноќевање?
Јас колку што гледам по странициве скоро 90% од сместувачките капацитети во Охрид може со ваучер за туризам, разгледај си, има доста интересни понуди