1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашно милениче - мачка

Дискусија во 'Дом' започната од Arriety, 22 март 2012.

1. oraiaeleni

oraiaeleni Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    107
    Мала дигресија. Дали има некаде огласи за мачки-доилки, односно мачки кои нудат доилски услови? Некое Мјаук-ДООЕЛ? А ова за млеково, мислам, ако мачка требала да пие козјо млеко ќе била јаре а не маче, немој да се налути некој ама сето ова ептен ме изнасмеа :rofl:

2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Има мачки доилки. :) На Анима мунди може да се праша за мачка доилка, пример ако има некоја мачка мали мачиња што ги дои, може да се храни и тоа. Мојата мачка едно време хранеше туѓо маче.
    И не е само козјо млеко, ако не дочита, треба и жолчка од јајце и витамини. Така се прави млеко многу слично на мачкиното. А, козјото млеко потребно е за да ја даде густината и се разбира, потребно е кај мачињата поради лактозата.

И се разбира ќе ти биде смешно кога не си доволно информирана во врска со ова. :D

На oraiaeleni му/ѝ се допаѓа ова.
  3. oraiaeleni

oraiaeleni Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    107
    Мене само ми беше смешно она мачка доилка, кое ме асоцираше на жена доилка, нели, се подразбира дека е тоа мачка која има мали мачиња, ама навистина незнаев дека таа мачка може да храни и туѓо маче како свое. А за млекото, искрено, прво бев импресионирана со колкава грижа и посветеност и знаење истото се препорачува ама само ми беше смешно-затоа и напишав да не се налути некој. Точно е дека сум недоволно информирана. Повеке сум "кучкарка" иако имам чувано некои мали периоди мачки; сега живеам во стан и сум во фаза на размислување што да си набавам, следствено условите, сепак стан си е стан, а мачка во стан се плашам дека би се однесувала како ѕвер. Неодамна на една моја другарка мачката буквално и се џитна од шести кат! Исто така дилема имам и околу миризбата на песокот, кутре е друго, ќе го изнесеш и така. Патем, ги изгледав сликите на Папи, што да се каже? Мазена, пазена...прекрасна! Секоја чест! А богами, и на луѓено од анима мунди, постоењето на такви групации ми дава надеж дека на светов сеуште има добрина. Поздрав, и се извинувам ако со шегата некој се најде засегнат.

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Може да се чува во стан ако е доволно активна. А, и може да се дресира да се шета, ама во државава ќе те сметаат за луда ако шеташ мачка... така да, земи гребалка, играчки и во повеќето време играј со неа.
    Ако сакаш некоја мачка што не е толку активна, земи персиска мачка. Ако сакаш поактивна- сијамка.
    Но може и да се вдоми нерасно маче и да му се знае карактерот со неговото однесување. Ако сака повеќе да се гали и да лежи- помрзливо е, ако е живо и сака да игра- активно маче е.

Во македонија има 4 раси на мачки и тоа се: Сијамската, домашната кратковлакнеста, домашната долговлакнеста и персииската мачка. Чат пат може да се појави некој што набавил Свинкс или Хималајска, но реткост е тоа.

5. marmaris

marmaris Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    Маченца кој се рано одвоени од мајка цел зивот ке цицаат блузи џемпери јакни за тоа нема лек

6. marmaris

marmaris Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    Препорачајте витамини за мачка за подобар имунитет и цена казете ми и од каде сте ги зеле имаат 4 месеци

7. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    5.109
    Девојки, дали знаете каде има некој добар ама не прескап фурминатор за мачки?
    Итно најитно ми треба, влакната на мојава мачка се вон контрола! :lol:

8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Пиши на АлиЕкпрес во "пребарувај"/"Search" "furminator" имаш таму прикажани. Од тука се 1500 а најмалите од алиекспрес се 300-500 денари. Јас земав за моето куче од најголемите, за мачки се најмалите фурминатори.

9. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    502
    Допаѓања:
    1.473
    Девојки дали знаете дали е безбедно да и ставам ремче против болви на мачка која дои? :)

10. BabaRada

BabaRada Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    29
    Ќе може да ми кажете кога мачките ги менуваат млечните заби? имам маче старо околу 1 месец..крвари од устата секое утро веќе 3 дена.. може и ми го тепаат комшиските мачори пошо надвор седи, забите се, или некоја инфекција? :/

11. MonikaIlieva

MonikaIlieva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    имам мачка ја чувам дома нема излегувано надвор и гледам почна да се чеша многу и ја проверив полна беше со буи, и влакната и опаѓале и целата е црвена од чешање да ми каже некој како да и ги извадам буите пошто вака небива бега не дава да ја допрам

12. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Однеси ја на ветеринар да и' стават ампула против болви и да ти кажат како да се грижиш за нејзината кожа. Јас не можам да видам за да ти кажам што да правиш.

13. Ruby.rose

Ruby.rose Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    127
    Не видов друга тема, па ќе пишам овде.
    Барам малечко маченце, до 3-4 месеци максимум, машко. Ако некој подарува и е во Прилеп, или ако знаете некој да подарува ве молам да ме известите.

14. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.956
    Допаѓања:
    67.040
    Купи спреј против болви и напрскај ја, а потоа на ветеринар задолжително. Лошо е што не си приметила порано дека има болви, нејзината состојба ептен запуштено звучи.

Доколку можеш да го најдеш спрејов http://www.frontlineplus.com.au/sitecollectionimages/frontline_spray_dog.jpg купи го, ветеринарот ми го препорача за моите мачки, од прва помага и не е штетен за нивната кожа.

15. rabushka89

rabushka89 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Здраво женски!!
    Ја пребарав цела тема и не најдов одговор на ова прашање. Каква песок користите? Неможам да ја најдам веќе неколку месеци една како со плави топчина што течноста да ја наречам еве ја правеше како камен и лесно се чистеше. Имам сменато повеќе типа и никако да ми се погодат во последно. За неколку денови почнуваат да шират не баш убав мирис и не се чисти лесно како влажно останува. И доколку некоја од вас има искуство со силиконска или кристална каква ли е незнам слободно ве мооолам да ми кажете. Цена за песок или силикон не е битна, го сакам само најдоброто за него. :inlove::inlove:

16. elvira12

elvira12 Нов член

Се зачлени на:
    10 ноември 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    imam edno prasanje ako nekoj e zapoznat so slucajot da mi pomogne.imam malo mace, no no neznam vo sto e problemot.mi imaat spomnato deka moze da ima bakterija.. maceto sednuva i jazieto non-stop si go trija od kebeto ili nesto drugo..znaci go lizi kebeto i predi koga go lizi .dali se raboti za nekoja bakterija ili nema vrska so bakterija. poz

17. Megannn

Megannn Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2014
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    210
    Нема врска, каква бактерија па ти :)
    Ако е многу мало сосема е разбирливо така да се однесува, навикнати се така од мајката, додека се со неа она тоа стално им го прави.
    Моето маче кога беше мало раката ми ја лижеше и блузата :D
    Ќе се одвикне кога ќе подпорасне, не се секирај ништо страшно не е.

На elvira12 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Девојки мачката вчера ги роди мачињата :D Бидејќи не сум имала вакво искуство ве молам за совет дали има нешто што треба да го правам ( посебна нега ) и нешто што не смеам да го правам

19. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Мачката сама ќе сe погрижи за нив само не ги фаќајте. И да си знаете дека може да ги мести од едно место на друго.

20. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Потребна е грижа за нив. Треба да им обезбедиш безбедно и топло место. Да ја храниш мачката со јогурт или кисело млеко и храна за мали мачиња. Кога мачињата ќе наполнат 3 недели, давај им храна за мали мачиња потопена со млеко (но почесто давај им со јогурт). На 2 месеца да се однесат на вакцинација и да добијат книшка од ветеринарот. На крај, објави ги на Пазар3, Врапче, Реклама5 и сите огласници што ќе ти паднат на памет, дури можеш и по Анима Мунди и ААПЖ да побараш домови за нив со тоа што ќе објавиш на нивните фб страни.