Доминантност во врска

Дискусија во 'Врски' започната од piksooki, 9 јули 2019.

1. ZeldaSF

ZeldaSF Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    305
    Во врската треба компромис тоа е вистина, ама секогаш еден е полидер, подоминантен и дава насока.
    Да не се лажеме вака е иначе ќе си бидат изгубени у свемир од компромиси правење и комплекси набивање само. Сакам да доминирам, ми се може, имам рабирање од партнерот и сега за сега добро ни оди. Но како што спомнав на почеток отворена сум за компромиси и си се повлекувам во области каде не ми оди нај, нај и му отстапувам место него:D

2. ecotte12

ecotte12 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    85
    Традиционално сме учени дека мажите треба да се подоминантни, но за подобро или полошо, не секогаш е тоа случај. Што за вас значи доминантен/а партнер/ка, дали истото го посакувате или пак, го сметате за лошо?

* Дали сте забележале како во една врска, оној кој има помал глас и влијание во големите одлуки, често знае да доминира во секојдневието со менаџирање на "микро" левел? Зашто е тоа така?

*Споена дупла тема

3. autumn leaves

autumn leaves Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2025
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    156
    Не ми е проблем ако партнерот ја води врската..не буквално за се, но генерално ме привлекуваат амбициозни, интелектуални и доминантни кои носат одлуки, знаат како едноставно :D

4. Timbo

Timbo Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2024
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    91
    • Не испраќајте повеќе мислења едно по друго
    Твојот став е искрен и многу јасен! Во модерниот контекст, можеш да го искажеш вака:

„Ја ценам динамиката во врската каде партнерот има водечка улога – не во смисла на контролирање, туку на самоувереност и способност да носи одлуки. Ме привлекуваат луѓе кои знаат што сакаат, кои имаат амбиција и интелект за да водат, но истовремено почитуваат и ја ценат мојата личност. За мене, идеална врска не е натпревар за доминација, туку баланс каде и двајцата се надополнуваат – еден е двигателот, другиот е поддршката, и обратно, во различни моменти. Сакање значи разбирање, а добриот лидер знае да слуша и да ги земе предвид желбите на партнерот.“

Ова ја нагласува твојата самоувереност, но истовремено покажува зрелост и разбирање на партнерската динамика. Со ова комуницираш дека сакаш силен партнер, но не по цена на својот интегритет и почит.

Интересно прашање! Доминантноста во врските е комплексна тема, бидејќи зависи од многу фактори – личноста, динамиката меѓу партнерите, како и културните и општествените очекувања.
    Што значи доминантен партнер?
    Доминантноста не мора секогаш да биде негативна – таа може да се изрази преку самоувереност, способност за носење одлуки и преземање иницијатива. Некои луѓе ги привлекуваат партнери кои знаат да водат и да ги насочуваат работите, додека други сакаат поголема рамноправност и флексибилност во односот. Важно е дека здравата доминантност не подразбира контролирање или потиснување на другиот партнер – туку природен начин на функционирање каде двајцата се чувствуваат удобно.
    Што се случува со „микро-доминацијата“?
    Често во врските, оној што има помало влијание во големите одлуки, знае да воспостави контрола преку мали, секојдневни аспекти – што ќе се јаде, како ќе се организираат плановите, дури и ситни детали во домот. Ова може да биде обид за баланс – ако еден партнер доминира во „големите“ работи, другиот несвесно презема улога во „малите“, за да чувствува дека и тој има свој простор за одлучување.
    Оваа динамика не е ниту добра ниту лоша сама по себе, сè додека двајцата се задоволни со распоредот на моќта во врската. Проблем настанува ако еден од партнерите се чувствува изоставен или неговото мислење не се цени.

Последна измена од модератор: 13 мај 2025
    На autumn leaves му/ѝ се допаѓа ова.
  5. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    651
    Ти бе од Chat Gpt да не ги копираш одговориве или од Google??? Зашто во многу од темите каде пишуваш самиот ти, се гледа дека не знаеш правопис сеуште и имаш еден тон грешки, а во други теми растураш со совети на ниво хаха.
    Одма се приметува што е АI generated response.:D:D:D Циркузи си

Последна измена: 7 мај 2025
    На BlackNight, theowndemon, Milaaaaaaaaaa и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Timbo

Timbo Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2024
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    91
    Па ако лајкувам (y)

7. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    5.727
    Абе напреден форум и робот си имаме тука за член.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.