Духовно будење

Дискусија во 'Психологија' започната од AtomicBlonde, 2 февруари 2018.

1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Ту бре, „нормален дел од животот на секој полуинтелегентен човек“.
    А, јас пак, заради стоилјадите и двестатриесетипет плус тристаосумдесет идентитетски кризи низ кои минав; сознанија до кои стигнав... мислев дека ме прават посебна интелегенција - редум со големите филозофски умови на сите времиња.
    У бестрага!
    ;(

На Bridget, Lilit, ♣ Alba Viduam ♣ и 10 други им се допаѓа ова.
  2. BabyStyle

BabyStyle Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2010
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    8.955
    https://lauramarietv.com/21-symptoms-of-spiritual-awakening/

Моето духовно будење имаше неколку фази. Додека не се пронајдов целосно себе. Тежок е тој пат, особено ако човек не е спремен да се менува и сака да е во комфорт зона. Секогаш велам ФАЛА ТИ ГОСПОДЕ за просветлувањето кое ми го даде. Не сум совршена и никој од нас не е, ама имам рачна кочница баш заради тоа "духовно будење".
    Тоа чудесно духовно будење ти носи една емоција која звучи вака: Секогаш кога сакам да направам нешто неразумно и не убаво некому (на ближниот) прво мислам и помислувам како би се чуствувала јас да ми го направи мене некој тоа и колку би ме повредило. Мислам дека суштината е таа. Да станеш ЧОВЕК во права смисла. А се друго се врти. Секој добива од Бог, Универзумот и кој како сака нека го нарече тоа што заслужува :)

На N.2106 и AtomicBlonde им се допаѓа ова.
  3. Ex Luna Scientia

Ex Luna Scientia Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2017
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    847
    Без навреда, сметам дека е суетно човек да се чувствува супериорен во однос на другите само затоа што е во депресија, егзистенцијална криза, слуша Tool (океј, браво за ова во секој случај) има хормонално заболување или созрејува. Јас не сум во депресија, но имам полицистични јајници а сепак не си велам дека универзумот ги истурил своите тајни во моето тело во облик на топчиња на моите деликатни lady bits за да се чувствувам подобро.
    Апсолутно секој човек има ваков период во својот живот, разликата е што некои тоа го прифаќаат како нешто нормално, другите сметаат дека им се отворил пат кон рајот директно, и самите си ја поништуваат шансата да пораснат преку својата мака.

На Bridget, hermosa, Читател и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Kurosawa

Kurosawa Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    32
    Духовното будење...има премногу аспекти.Прво треба да се отфрли идејата дека само еднаш се раѓаме и еднаш умираме. Реинкарнацијата ја прифаќам како модел за еволуција на свеста. Духовното будење е долг процес кој поминува низ многу инкарнации . Астрологијата има голем удел во самиот процес на созревање на свеста. Со секое раѓање, се раѓаме точно под одредена консталација , која не е воопшто случајна .Треба да поминеме over and over again, низ 12те апостоли на астрологијата, додека не ги научиме животните лекции. За да се случи духовното будење, треба прво да се разбудиме од егото. Овој свет е на лукавиот. Кој гледа со очите-сонува, кој гледа одвнатре е буден. Буда стана буден во ноќта пред зората. Бу=Був... Ноќта е женска енергија,Црната боја е женска енергија. Јин .Све-штениците носат црни мантии. За да се родиме повторно , но додека сме живи, духовно, тоа може да се случи само преку Софија, Женската енергија , жената на Господ...Богородица.Се раѓаме од црна дупка , умираме и повторно не ставаат во црна дупка,за повторно да се родиме. Духовното будење , треба да се случи преку женската боженствена енергија.Утробата на мајката земја , и шуманова фреквенција, се доста добро познати начини,меѓу гностиците,за духовно раѓање ...Има доста подземни градови, кои постојат сеуште, како археолошки наоѓаолишта, но не се објаснува нивното постоење и се скрива ...Факт е дека , сите светители и свети личности се подвизувале во своите ќелии,пештери,во темнина...Црквата е Јин енергија-Женска(Богородица),а Христос е нејзина глава(Син)и затоа храмовите се обично затемнети одвнатре, со минимална осветленост и малечки прозори. Сонцето е машка енергија. Сите народи во минатото, практикувале да носат капи,или шамии, со цел да имаат покриена глава. Сонцето е Јанг енергија, и има удел само за нашата енергетска виталност и физичко здравје..Медитацијата и молитвата со затворени очи, се доста ефикасни. Супериорноста , и духовниот егоизам ,се само знак дека сте длабоко, неразбудени од егото...Првиот грев во универзумот, е егоистичноста на луцифер. Дрвото на "спознанието" е умот. Лукавиот е совршен интелектуалец, но е прогонет од повисоките димензии поради егоистичноста, и нарцисоидноста,и неспособноста за чуствување љубов . Срцето ( срцевата чакра), е порталот за дивинизација на нашите души,преку кој можеме да ја перцепираме Боженственоста на Господа и неговата светлина. Љубовта. Нашите љубовни врски со нашите партнери-ки,нашата љубов кон најблиските, страдањето...треба само да послужат, за отворање на нашите срца,реанимација,будење на нашата душа и свест, главната цел е целосно отворање на срцевата чакра, за да станеме духовно будни, и да бидеме способни да ја перцепираме, вистинската Љубов-Бог. Тоа е највисоката свест,Љубов. Што е сонцето за очите,тоа е Бог за душата....Страдањето е благослов од Господа. Често монасите се среќни и благодарни кога се разболуваат, и го сметаат за знак дека Бог се сетил на нив. Но страдањето, исто е изнак дека не сме ги научиле нашите лекции, и сеуште, сме во "водењакот", и во утробата на оваа падната димензија. Само преку страдањето ги учиме лекциите...само преку личното страдање. Сто стапа по туѓ газ, не се толку едукативни, учиме низ нашите лични искуства. Премногу.....работи има....што ги скриваат од нас.Сакаат да не чуваат во темнина.

На AtomicBlonde му/ѝ се допаѓа ова.
  5. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Страдањето е благослов од Господа. Често монасите се среќни и благодарни кога се разболуваат, и го сметаат за знак дека Бог се сетил на нив. Но страдањето, исто е изнак дека не сме ги научиле нашите лекции, и сеуште, сме во "водењакот", и во утробата на оваа падната димензија. Само преку страдањето ги учиме лекциите...само преку личното страдање. [/QUOTE]

Вау...после прочитаново, ниту давам и ниту барам благослов од бога:!:

Цитиран е Патлаксава.

На N.2106, hermosa и AtomicBlonde им се допаѓа ова.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.760
    Допаѓања:
    162.816
    Духовното будење е ништо сем самоосвестување.
    Не се одговори на егзистенцијални прашања, туку преземање одговорност за себе и своите постапки.
    Јасно, свесни и одговорно преземање на чекори поврзани со себе во различни аспекти на животот.
    Може да биде менување на една лоша навика, до огромни и драстични промени. Можеби нема да направиш не знам каков грандиозен чекор, но доволно е да почнеш да се почитуваш себе си на здрав начин во вистинската големина.
    Не доаѓаат преку ноќ овие тн будења, туку е цел процес на работа на себе.
    Не е ниту самото созревање духовно будење, туку многу повеќе од тоа.
    Поголемиот дел од луѓето остануваат заспани до крајот на животот. Оние кои читале библија се сретнале со изразот - одеа заспани по земјата.
    И исто така, значењето не му е религиско. Оние кои се религиозни не значи дека имале духовно будење, тие се само ритуални.
    Сигурно ви се случило да имате личност во околината која од еднаш драстично се менува физички или и се менува целиот живот или се менува карактерно кон позитивно и сето тоа не е само моментално, туку е трајно. Тоа е тоа духовно будење и контрола над себе и својот живот.

На AtomicBlonde, kikkki и Miss.A. им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Едно време кога тргнав некои маки од врат, толку се уфилмав дека јас тоа силина сум и сега вака разбудена никој ништо не ми може, за да подоцна сфатиш дека стално спиеш за некои работи и ако работиш на себе ќе се "будиш" духовно цел живот на периоди. Ако не, јеби га, еднаш за нешто ќе се освестиш и ќе мислиш -тоа е тоа, го извадив најдоброто од себе и сега може сите 4 во вис да ги кренам. Разбудена сум, шо?
    Колку драма сака народот да прави од своите емоции, доживувања, состојби, случувања, колку и да се минорни или млаки, па и да се со јак интензитет, не се екслузивно само за тебе, сите ги имаме. За иста работа еден ќе рече -остарев, се опаметив малку, друг -духовно се разбудив, нов човек сум, трет цела книга ќе напише, четврт нова дијагноза ќе измисли.

На hermosa, AtomicBlonde, Bender Rodriguez и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Kurosawa

Kurosawa Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    32
    ХМмм...:!: Дефинитивно ...Настанува будење преку темнината на надворешниот свет и преку темнината на самата душа. Инаку не би било бу-дење. .и не би се нарекло бу-дење, затоа што веќе би биле бу-дни. Бу-дала е опозит на душевна и ментална состојба , наспроти просветлената на Бу-да .Бу -далак ,будалаци се викале будистичките монаси што тргнале по патот на духовното будење на Буда, значи сепак сеуште не го достигнале самиот врв на врвна свесност и обоженост =Љубовта . Е сега, бу = був, а бувот е симбол за ноќта, и јин енергија (женската). Не за џабе постои детска игранка кај Македонците стара од пред 3.000 години ... :"бу бу бу ....Ѕе", која е мантра, и формула, кодирана и пренесена од колено на колено, кај Македонците ,до денес 21 век . И ретко кој и сфаќаме, што во суштина значи. :!: Па и денешните илуминати (просветители )го користат бувот за нивен симбол. ..а овците појма немаат, за што станува збор и што сакаат да ни кажат. Тоа е поради тоа што оној кој тргнал на патот кон будењето , по Божја волја, ќе му биде дадено тоа што е неопходно за негово будење , дали преку пинеална , дали преку страдање визии, сонови ,, дали преку активирање на код преку астролошките консталации (Барајте и ќе ви биде дадено). А тој што е длабоко успан во темнината , и не сака да се разбуди, ни миљион книги и факултети нема да го разбудат и таквиот напор од некого, посветен да разбуди некој друг би бил залуден. Будењето од егото се случува од внатре. Egg ...Ego...Ако јајцето се скрши однадвор, фетусот на птицата ќе биде уништен одвнатре. Кога фетусот ќе биде спремен за раѓање, и неговите крилца ќе нараснат, и повеќе нема да го собира внатре, само ќе ги скрши ѕидот на јајцето и ќе излезе од темнината на светлина. .Значи страдањето е доказ дека сте во темнината, дека сте сеуште во водењакот , во матриксот , во мајката, како ембрионален фетус во фаза на развој на свеста. Затоа стои во православната религија :Светлината е Христос .Јас сум пат ,вистина и живот .Внатрешната духовна светлина , неопходна за духовно будење , е сосема друга димензија од оваа материјалната ...затоа и за да направат конфузија јудео масоните ја мешаат лагата со вистината во овој свет. Ставаат име и поими на вистината, за да ги збунат и манипулираат душите инкарнирани во овој свет ,како на пример син =sun(сонце) of Our God. А знаеме што е овој свет и кој е господар во него ..сонцето -хелиос... Hell ..Христос и самиот кажал дека неговото царство не е од овој свет .Темнината е исто замена и метафора за менталната и духовна состојба , омразата , страстите , егото, гордоста и физичката смрт .Будењето настанува кога од лагата =егото =темнината, ќе го видиме внатрешното светло -Христос , љубовта , вистината , Бог. Значи по дефаулт ние живееме во свет на темнината , 3д его конструиран, овците мислат дека ако завршат факултет дека се просветлени и разбудени (facepalm) Тоа го прават денешните dark secret societies таканаречени illuminati-"просветители".А тоа е во суштина "дрвото на спознанието " од кое феминката Ева му понуди јаболко на Ад-ам , и од кој двајцата јадеа.. .А лукавиот им го подметна. Сциентологијата -сите атеистички науки се дрвото на "спознанието" .You will become like Gods ...не богови , ами "like Gods " .Бог е истиснат rejected од денешниот "просветителски" систем .Е сега... знаеме какви маркетиншки трикови користи лукавиот, и неговата семантика . Лука сака да го глуми "Господ" во оваа димензија ...и се инфилтрира насекаде во вистината , со својата лага. Мудроста е.... Да се препознаат лагите во овој свет ,за да не го изгубиме патот кон вистината и животот .;)

Прикачени фајлови:

Последна измена: 8 февруари 2018
  9. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.200
    Јас духовно се разбудив, но не се согласувам со некои точки во воведот.
    Пред сѐ, не се работи за мачен и болен процес, мислам дека може да биде поттикнат од таков, но самиот не е, и не нужно вклучува прекин на потрагата по материјални и земски привилегии.

10. AtomicBlonde

AtomicBlonde Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    39
    Како поточно духовно се разбудивте?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.200
    Ох, па не сакам да споделувам многу на форумов, само ќе кажам дека немав намера и не бев на тој пат, ми се случи самото од себе после циклус на настани; барав некои други одговори, некои скратени патеки во реализацијата на мои себични цели, но ми се обзнанија сосема поинакви нешта. Чудно е што ни смртта во потесното семејство не беше таа што директно ме насочи, ами други моменти. Престанав да бидам атеист, дури би се нарекла голем верник, ако порано целокупното постоење на светов немаше смисла (така си мислев), сега умеам да ја најдам во сѐ.

12. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.688
    Незнам дали е кај мене духовно будење некогаш имам чудни прашања во глава што од неможење да дадам одговор мислам дека ме плашат и дека ме излудуваат ама не беше така ни еднаш не полудив а имав 1000.. такви мисли и прашања, секако со тоа следуваат и депресивни епизоди, како мрак пред тебе секако не визуелно ама како се да ти се распаѓа, многу сум емотивна некој една навреда да ми каже плачам во исто време се осекам јако и слабо, јако и мислам дека порано пред да ми се случува сето ова бев слепа, ми беше кејф некој да повредам емоционално сега веке не имам стремеж кон повеке за се и за пари за љубов за се.. Незнам дали е ова духовно будење или анксионост..

13. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Јас еве денес се осеќам како да сум доживеала духовно будење откривајќи ја музиката на човеков.
    Не ми се верува дека сум today years old кога дознавам за ваков прекрасен, пресекси, поетичен, indie музички еретик и бунтовник :D :inlove:

Comedy, now that's what I call pure comedy
    Just waiting until the part where they start to believe
    They're at the center of everything
    And some all-powerful being endowed this horror show with meaning

Oh, their religions are the best
    They worship themselves yet they're totally obsessed
    With risen zombies, celestial virgins, magic tricks, these unbelievable outfits
    And they get terribly upset
    When you question their sacred texts
    Written by woman-hating epileptics
    ...
    These mammals are hell-bent on fashioning new gods
    So they can go on being godless animals
    Oh comedy, their illusions they have no choice but to believe
    Their horizons that just forever recede
    And how's this for irony, their idea of being free is a prison of beliefs
    That they never ever have to leave

As a child, Tillman was raised in an evangelical Christian household and was not allowed to listen to secular music until the age of 17. Now at age 35, Tillman is critical of his childhood faith.

Pro-tip посебно за момците тука - in a world full of Kanye Wests, be a Father John Misty :*

Последна измена: 16 ноември 2019