Имам егзема на неколку места по телото веќе со години, ама од најскоро ми е на ногата доле и многу е видлива и ми смета поготово сега летно време. Сменив начин на исхрана, но сега за летото ми треба чаре да ја исчистам макар месец дена. Дали може да ми препорачате некоја крема?
Измешај во чисто кутивче: -Цела туба Синодерм крема -Пола туба Пантексол маст -50 капки АД Од аптека ќе ги купиш. Со редовна употреба помага. Си ја правам, препишана ми е од дерматолог и долго време ја употребувам, со паузи, само кога имам потреба.
Да, да витамин АД капки. Само оваа крема што си ја правам сама ме спасува, а друго ништо, ни една друга крема. Мачкај се повеќе пати во денот. Додека да се исчисти кожата, после намали, па престани кога ќе немаш потреба. После некое време ако пак ти се појави пак ќе се мачкаш исто. Инаку откако ќе престанеш да ја користиш кремава, кога ќе ти се исчисти кожата, за да не ти се појави пак, за да ја хидрираш кожата ставај си некоја обична крема каква сакаш.
Ја направив кремата уште вечерва, ставив, и останува да бидам трпелива дур помине. Фала премногу за рецептот!
Феминки помагајте што да користам за егзема на рацете во тек на бременост? Многу чеша и пече. Рацете како крастосани ми станаа. До сега ја користев маста на Скендер Хоџа ама сега не ми се реди пошто не знам дали е со кортико, а јас сум бремена.
Почнав atopicontrol на eucerin да ја користам. Може да ми кажете кој има искуство како делува кремата? Нормално ли е да се вцрви лицето после нанесување на кремата или не? Немам ни пецкање ни затегнување само деловите каде ми е егземата стануваат изразито црвени и ми вивнува лицето после нанесување на кремата. Фала однапред и убав ден
@Slatka228 И мене ми се вцрвува малку, но после 5-10 минути си се враќа во нормала. Читав по Интернет дека не била невообичаена таквата реакција. Притоа тоа најчесто се должи бидејќи се стимулира циркулацијата на крвта и се поттикнуваат клетките да заздрават. Но, ако со црвенилото чувствуваш значаен дискомфор, печење и општо влошување на егземата, треба веднаш да се измиеш, односно да не ја користиш кремата