Економски мерки за справување со кризата од коронавирусот

Discussion in 'Коронавирус' started by BoaVista, Mar 22, 2020.

1. EMMA EMILY

EMMA EMILY Истакнат член

Aha ke gi vratat. Malo sutra. Na site vraboteni vo Mvr i vo Armija im gi zedoa parite po greska na onie koi nemaat benificiran staz, pa im gi vratija nazad posle. Ama znaete kako im gi vratija? Bez prinos. Od sistemov nema zemanje pari posto najbitnoto e tie da se oploduvaat. Ako se zemat, ke nema vreme da se oploduvaat. I ne moze da bide"ednas ke se zemat". Ako ednas se zemat, ke se zemat i dva pati i ponatamu

g8lQQk likes this.
  2. hubabuba

hubabuba Истакнат член

Ова не ги опфака оние со договор за дело што се ангажирани по министерства, влада?

Attached Files:

3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Мислам дека се мисли да нема ниту еден вработен во семејството/домаќинството:^)
    Следам доста во поглед на ова прашање( моментално и јас и мм се водиме невработени) доколку добијам некако инфо ќе пишам.

cresa-jagoda likes this.
  4. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Ми отворија работа со понудата за одложено плаќање за 6 месеци.

Сега морам поединечно да ја одбивам понудата од секоја банка чии картички користам.

SummerGirl and cresa-jagoda like this.
  5. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Нити ја контактирал некој мајка ми за ратата од кредитот,нити татко ми за третината од пензија.
    На татко ми му земаа третина од пензијата( што притоа мислевме дека ќе е петина) и на мајка ми и сопреа рата за кредит.
    И ова 7000 за невработените ако може некој да објасни,јас сум невработена.

6. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Ратите се наплатени за март сегде, мерките се за следните максимум 6 месеци. Каматата си тече цело време. Фактички губиш пари ако го одложиш кредитот, поубаво е ако имаш пари да си плаќаш.
    За тие по 7000 мислам дека се за ако никој во семејството нема примања ама не сум согурна.

SummerGirl, cresa-jagoda and Bunny2 like this.
  7. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

За ратите од кредит отворете ја нивната страница (на банката) на нет, пишува како што иде. Нема они сами да ве контактираат.

SummerGirl and Bunny2 like this.
  8. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Неформална економија е сивата економија.
    По логика, меркава за 7.000 ден помош е изгледа за лицата кои работат на црно, а не се формално вработени (значи се водат како невработени). Пазарџиите на пример.

Сепак, утре Спасовски најверојатно ќе објаснува подетално за мерките, па може ќе каже за кого се однесуваат поточно.

9. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Може да повлечам што имам кажано претходно? Може?

Никој газда не ти дава отказно решение туку спогодбен отказ. Браво за умот кој мерката за 7000 денари од бирото, напраи да не ги вклучува отпуштените со спогодбен. Да ви се посерам у мерката.

SummerGirl, sanjaeva and Dessa like this.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Си добив нов договор за Април, осигурани на 20 раб часа, пола работно време, 7250ден плата, приватно.

Smiley11 likes this.
  11. Dessa

Dessa Истакнат член

Ме интересира како тие ќе докажат дека се дел на таа сива економија?
    Јас мислам дека сето ова е игра на зборови,хартија трпи се и сето ова ќе биде селективно,"пиши пропало".
    А што е со оние кои се хронично невработени и активно бараат работа во завод за вработување?
    Која е разликата со оној кој штотуку изгубил работа и оние кои хронично бараат работа,т.е се невработени?
    Сите се погодени од оваа состојба без разлика дали сме вработени или невработени и според логиката на нештата сите имаат право на паричен надомест.
    Утрово мој близок беше во заводот да се распраша(невработен)и беше одбиен со прашањето:
    Што ти тука бараш?
    Ова важи само за оние кои штотуку ги изгубија работните места.
    Страшна работа,тешко на нас,се надевам дека ќе ја пребродиме и оваа криза.

12. candy.cane

candy.cane Популарен член

Што се случува со парите на факултетите?
    Еве, не се користи струја таму. А парите се дадени (и повеќе од доволно).
    Не може од таму да се земе нешто за во буџет?

13. EMMA EMILY

EMMA EMILY Истакнат член

14. queen007

queen007 Истакнат член

A vo vrska so tie 7.000 den za nevraboteni dali mozam jas da apliciram a da ne se vodam kako nevrabotena vo zavod?
    Trebav da idam da se prijavam vo Januari no imavme smrten slucaj i sega sigurno me izbrisale

15. EMMA EMILY

EMMA EMILY Истакнат член

Znaci vo Estonija ne gi zele zastedite od individualnite smetki na lugeto vo vtoriot penziski stolb, tuku dale izbor na sekoj poedinec da odluci dali svoite pari ke gi ostavi vo vtoriot stolb, ke gi prefrli vo prviot stolb ili ke gi zeme so obvrska sam da gi investira. Sepak zakonot naisol na neodobruvanje od Pretsedatelot i od Ustavniot sud. Znaci ne se raboti za nikakov transfer na sredstva za vreme na kriza, tuku za pottiknuvanje na lucen izbor na poedinecot iako Ustavniot sud smeta deka e protivustavno zasto se raboti za socijalna kategorija koja moze da bide distorzirana so brzi i nepromisleni odluki

16. Dessa

Dessa Истакнат член

Почитувана,
    Оваа парична помош следува на луѓе кои ги изгубиле работните места како последица на корона вирусот,но не и за тие кои се под заводот односно се невработени.
    Апсурдно,нели?
    Да се надеваме дека владата ќе има чувство и ќе се сети и на оваа категорија на граѓани,бидејќи сите сме погодени од оваа криза.

17. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Голема великодушност на банкиве, се заштитија како бели мечки.
    Во услови кога каматата ми е поголема од главницата, многу радост ми донесе меркава.

SummerGirl, Dessa, candy.cane and 3 others like this.
  18. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

А ти можеш ли да ги извадиш твоите пари од вториот пензиски фонд и да располагаш со нив? Не можеш се до пензија, исто како што не можеш да располагаш со парите од првиот државен фонд.
    Таму кај нив веројатно друг закон имаат.

19. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Тотално незаинтересирани се за јавното мислење, и синдикатот и владата, у фазон ние знаеме најдобро и најдоброто ви го дадовме. Празни, популистички мерки, со триста подзаскриени сопки во истите, на крај откако ќе ги разгледаш критериумите остануваш со прст во уста.
    Име можеа да сменат, а не било изводливо да се направи измена и модификација на некоја од меркиве, со цел да има кој да ги фати и искористи, да не стојат само како рекламно издание на тоа како владата успешно се справила со кризата, откако циркусов ќе се заврши.
    Катастрофа.

Bezimenka90, Emy867 and orevokrsacka like this.
  20. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Кај нас и во случај на смрт пред пензионирање, од вториот столб не се добива ништо. Парите се префрлале автоматски во првиот столб. Никогаш не ми стана јасно зошто....

SummerGirl likes this.