Економски мерки за справување со кризата од коронавирусот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од BoaVista, 22 март 2020.

1. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Не знам за ова. Немаше некоја клаузула во договорот дека тогаш тие пари ги добива семејството? Или можеби беше условено со одреден број на години штедење во вториот фонд?

2. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Не знам, прашував своевремено и адвокати, сите креваа раменици. 512.600,00 ден у ветер.

3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Јас знам дека во случај на смрт, парите од вториот фонд идат кај семејството. Каде ова?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Сега ги побарав документите, станува збор за 552.043,00 ден
    viber_image_2020-04-04_13-06-28.jpg
    Потоа на 26.01.2014 год. добивме повторно писмо до НЛБ со износ од 549.569,00 ден. (помал од оној во 2013) , но сепак ако ги префрлиле парите во 1 столб како е возможно да се уште во вториот и да се евидентираат, а при тоа семејната пензија беше веќе активна. Не е темата за ова, ама сакав да споделам.

На lovestoneddd и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.168
    Во времето на вмро сите оние "бесплатни" мерки као скијање, посетување на бањи и други поволности што ги имаа пензионерите им се одбиваа од вториот пензиски фонд така да кога почина бабата на другарка ми дури испадна дека фамилијата е дужна кон државата... Сега на кој принцип е не знам

На g8lQQk, JuLleE, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  6. EMMA EMILY

EMMA EMILY Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    233
    I vo Estonija ne mozes da gi izvadis od vtoriot stolb. Parite treba da sluzat za penzija, a ne za da si kupis kola. Ne mozes ni vo Holandija da gi izvadis, ni vo Hrvatska, ni bilo kade kaj sto ima privaten penziski fond. Parite se za penzija devojce. Vo Estonija samo napravile da mozes da odberes sam da gi investiras tie sredstva, ama pak ne ti se dostapni. Kako razmisluvas? Deka parite vo bilo koja drzava ke ti dade nekoj da gi podignes za da zatvoris kredit, da si pojdes na zimovanje, za letovanje ili sl? Taka toa ne bi se narekuvalo penziski fond. Nikoj nema cuvstvo kaj nas sto znaci toa. Ama jas imam. Majka mi rabotese vo Holandija nekolku godini i koga ispolni uslovi za penzija po holandski zakon i stigna pismo deka od privaten penziski fond od Holandija i sleduvaat sredstva. Zosto taa ne si gi podigna vo osumdesettite koga si zamina od Holandija? Zasto toa e penziski fond. E sega dobi akumulirani sredstva. I tie gi dobiva etapno na smetka kako penzija sekoj mesec, samo ima obvrska sekoja godina da se pojavi vo ambasada da se znae deka e ziva. Baska od drzavnata penzija. Da se razbereme, nikade vo svetot nema zemanje na tie pari pred penzija. A, ako nekoj mi gi zeme od privatniot penziski fond, toa e nacionalizacija (krazba) na privaten imot. Zatoa parite si glasat na ime i prezime.

На Sandrin4 и ForeverYoung им се допаѓа ова.
  7. EMMA EMILY

EMMA EMILY Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    233
    Tuka vetojatno se raboti za deca koi imaat pravo na semejna penzija. A, tie deca imaat pravo na semejna penzija do kraj na studiranje, no ne pidocna(kako bese tamu tocno) 26god ili 27godini.i vo takva situacija, semejnata penzija na decata do 26 ili 27 god(ne znam tocno), ako ja nadminuva sumata od 500 i kusur ilijadi denari sto ti ja pokazuvas tuka, ako sumata e pogolema, togas izborot e ili naslednicite da gi zemat tie pari, a da ne zemaat semejna penzija ili da se zema semejna penzija koja e pogolema sekako od taa akumulirana suma i naslednicite da dozvolat tie pari da se prefrlat vo piom. Taka sto veruvam deka vo tvojot slucaj srmejnata penzija odnosno zbirot na site poedinecni semejni penzii do 20bi kusur godini, e znacitelno pogolem otkolku sobranatasuma od okolu 500 i nesto iljadi den sto ti ja prezentiras. Sepak strta e za tie sto izgubile blizok. Ova go pisuva vo zakonot za kapitalno finansirano penzisko osiguruvanje

8. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Ќе го најдам договорот идната недела и баш ќе видам што пишува за ова.

На cresa-jagoda и sanjaeva им се допаѓа ова.
  9. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Ама зарем не значи ова дека парите си течат на пензија и од едниот и од другиот фонд? Нема префрлање на средства од приватен на државен.

10. EMMA EMILY

EMMA EMILY Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    233
    Ims situacii vo koi sto se gleda kako poveke odgovara na poefinecot. Najlesno e podigni gi stedstvata i tolku. Nikoj ne sska da dojde do semejna penzija. No, koga ke dojde do takva situacija, se meri,dali sumata sto e sobrana e golema ili ne. Ako taa e pogolema od sumsta na site penzii do 20 i nesto godini na onie koi imast semejna penzija, togas taa ke se isplati na naslednicite. A, ako e pomala od zbirot na site penzii do 20 i kusur godini, togas da se isplati taa penzija na naslednicite e na nivna steta. I nekoj vo takva situacija bi izgubil. Ova e specificen slucaj na pocinato lice. Privatniot fond i napravil usluga sto gi prefrlil tie pari vo piom za da decata zemaat pogolema penzija. A, vo voobicaeni uslovi, dokolku ne stanuva zbor za semejna penzija, penzijata se zema i od privatniot i od drzavniot fond

На sanjaeva му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Па не може да значи затоа што пензијата е утврдена колкава е, а овие средства од вториот фонд не се исплаќаат сукцесивно па да е повисока пензијата. Ме разбираш нели? Не е на пример пензијата 15000, па од 2 столб уште 2000, во смисла да се направи иста ситуација како со тие што би ја добиле исплатата од 2 столб во цел износ. Како год да е, пари во ветер.
    Навистина не знам, ако има нешто во договорот за ова те молам пиши ми.

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Во ПИОМ не прашаа - дали имате средства во 2 столб? Да. Одете во НЛБ (во нашиот случај) и побарајте да ги префрлат. (ова беше побарано одкако пензијата веќе беше активирана, а покасно истата пензија не претрпе измени, во смисла да се зголеми).
    Не можам да ја разберам оваа неповрзаност на 1 и 2 столб.
    Повторувам, зборам за 2013та год., сега е можеби поинаку.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    https://denesen.mk/slaveski-sdsm-vo...te-penziski-fondovi-za-celi-120-milioni-evra/
    Ај те молам малку објасни за овој принцип:
    Пред година ипол донесен е закон со кој без прашање и согласност, на околу 17000 осигуреници им е прекинато членството во приватниот пензиски фонд, и со тоа буквално им брцнале во приватната заштеда и таа е префрлена во државниот пензиски. Отприлика се работи за 120 милиони евра.
    Овие категории луѓе не по своја воља се избркани засекогаш од приватниот фонд, и секако овие пари што таму ги имале не им се дадени да располагаат со нив, туку се истурени во државниот. Зошто? За да пополнуваат дупки, и тоа во мирнодопски услови, без корони, без бабароги.
    А сега ќе глумиме лудило дека не чини предлогот на опозицијата, иако би била времена и вратено се кај што треба?
    Кој сака нека си види дали спаѓа во тие категории кои по воља на некого не членува повеќе во п. пензиски друштва.

На SummerGirl и sanjaeva им се допаѓа ова.
  14. EMMA EMILY

EMMA EMILY Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    233
    Vo taa situacija tie 17000osigurenici se lica koi sto se rodeni pred 01.01.1967god. I osigurenici so benificiran staz. Na tie sto se rodeni pred 01.01.1967 im se dade opcija da si gi vratat parite vo piom zatoa sto koga se zaclenuvale vo 2005godina ili ne im bilo preporaclivo da se zaclenat ili kalkulirale so visina na pridones od 7,42% sto posle vlafata na vmro go namali na 6% sto znaci pomalce pari za oploduvanje imale osigutenicite za oploduvanje. Drugata kategorija se osigurenici so benificiran staz so specificna kategorija zatoa sto poradi benificiraniot staz treba da odat vo penzija pr. na 55god namesto na 62god za zena ili 64god za maz. I so toa ima pomalku primer 9 ili 7 godini za oploduvanje. Ovi dve raboti bea napraveni vo korist na osigurenicite, a ne na nivna steta. Megu drugoto, site tie imaa pravo na izbor

На sanjaeva и ForeverYoung им се допаѓа ова.
  15. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Кое им било правото на избор на овие со бенифициран стаж и со таа година на раѓање што биле, не разбирам?
    Колку што памтам, кога ќе остварат право на пензија имаат право да си подигнат готовина од приватниот фонд, наместо да им биде распределена на месечни рати во пензија. На многумина би им значела оваа придобивка. Зошто некој друг да одлучува во нивно име и за нивни пари, ако претходно им бил дозволен ваков избор?

16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.533
    Допаѓања:
    139.546
    Денеска пополнив формулар у банка дека не сакам да ми ги паузираат кредитите. Не добив маил повратен ниту што било дека барањето стигнало.
    Некаде имаше дека системот е преоптоварен и затоа е така. Не сакам да плаќам дупли камати, а ова не ми мириса добро.

На SummerGirl и sanjaeva им се допаѓа ова.
  17. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Јас баш денес добив порака дека го процесоирале моето одбивање за нивната понуда. За Стопанска банка ова. А вчера електронски ги известив. Почекај до понеделник.

На SummerGirl, Cka и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Истото го направив и јас електронски (НЛБ), веднаш добив повратен маил. Сакав да се јавам да прашам што во случај кога каматата ми е 0%, па демек да паузирам 6 м., ама за 1000 ден месечно одлучив да не правам циркус.
    Од Силк Роад пак како што разбрав кај оние што плаќаат со траен налог, автоматски се стопира наплатата, а ако корисникот сака може да си плаќа.
    Препораки и на првата и на втората банка се да не се прифаќа оваа мерка.

На SummerGirl, cresa-jagoda и Cka им се допаѓа ова.
  19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.634
    Допаѓања:
    174.889
    Можеш да ми кажеш на кој меил да им пишам и што точно треба да се наведе?

20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.533
    Допаѓања:
    139.546
    Ќе пробам пак. Препорака од сите е да не се користи мерката заради дуплите камати.

Бубче, на веб страна отвори, не е на маил.

На SummerGirl и cresa-jagoda им се допаѓа ова.