Ве замолувам во иднина да се задржите на коментирањето на економските мерки, а да не ја терате дискусијата во лична насока. Кажете си мислење за мерките, без други пропратни коментари. Благодарам.
Ајдеее, се виде кој каде работи на форумов. Еј, барем ќе си лапкате 14 иљади, ко мнозинството у државава, барем нема да летате од работа ко многу од нив.
Браво за меките на Владата во Економијата пошто ги опфаќа сите граѓани и добар е делот каде и платите на пратениците, министрите ке бидат на минимална плата. Со тоа се покажува солидарност каде најобичниот граѓанин е најранлив.
Добри мерки. Мора да се нивелира се во државава на неколку месеци. Мора да бидеме солидарни. Кризата ќе дојде до израз многу подоцна, секогаш низ историјата кога имало екомомски кризи биле со time lag. Верувам дека ќе се превземат дополнителни мерки со рестриктивна конотација.
Луѓе знаете ли дали има мерки за оние кои се фризери и имаат салон, не слушнав ниту една мерка за занаетчиите ?
Според предлогот на Заев за нив се предлага мерка за ограничување во движење, но не и за намалување на пензиите. И јас не слушнав за нив.
Не чув за нив. Ама со оглед на тоа што тие се паушалци, верувам дека само паушалот не би го плаќале наредните два месеци.
Единствена мерка која мора и треба да се примени е: „Купувајте домашни македонски производи“! Со тоа овозможуваме нашите македонски компании да преживеат, многу семејства да имаат колку-толку месечни приходи, и да не дојде до зголемување на криминалот и сивата економија. Ова ни е шанса да изградиме менталитет да го форсираме нашето домашно наспроти странското. Таквиот менталитет ќе ни врати четирикратно во иднината, затоа што сите светски моќни економии се базираат врз сопствените домашни брендови. Прогнозите за светската економија се многу негативни. Ќе има рецесија со сигурност. Веќе чувствувам по мојата работа дека секој ден опаѓа работата.
fala sto me oznaci me interesira ako nekoj znae so ovie merki za socijalno sto zemaat ke imalo nesto pomos od drzavata a na nevraboteni koi ne zemaat ni socijalno ni nisto ke pomognat li ili ne,? ne sum ni sposobna za rabota , imav nekoja povreda na grbot, mi ostanaa posledici stalno otrpnati stapala i oteznato dvizennje max do kaj 200-300m i ke mi se ukocat , da ne navleguvam skroz ..i nisto ne me sleduva ne me brojat ko invalid a realno ne sum sposobna za rabota onaka samo po doma i niz dvor ,(nisto ne me sleduva od drzavata ) pa me interesira dali na vakvi ko mene za ovoj period ima nesto vo tie merki , jas nisto ne najdov ako nekoja znae pisete
Може. Во услови на вонредна состојба Владата има неограничени ингеренции. Во случајов, освен извршна има и законодавна власт (Собрание).