Екстракт од комбуха

Дискусија во 'Алтернативна медицина' започната од HeidiDiWalt, 2 август 2010.

1. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    не напротив...мајка ми и ја најде мерката што ми одговара, става повеќе шеќер, и ја остава да ферментира минимум 7 дена во херметички затворен сад, и потоа е бомбона.
    бтв. не е секој навикнат на вкусот, колку и да е добар :) обично луѓе што прв пат ја пробуваат им е чудно, некому му се допаѓа некому не.

2. Victorya

Victorya Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    511
    Мене пак ми рекоа да не ја затворам, туку во тегла ја чувам одозгора покриена со газа. :^)

3. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    да да габата се чува така, одпосле течноста која ќе ја произведе не ја пијам веднаш туку мајка ми ја затвара да ферментира првин со +шеќер. инаку габата не смее да се затвори ;)

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Victorya

Victorya Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    511
    А колку шеќер на колку течност додава? И колку време ја остава да ферментира? Сакам и јас така да направам.

5. maja25

maja25 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site!!!
    Jas vekje tret pat ja pravam kombuhata, ja zemav od edna drugarka i prviot pat mi izleze super, si ja precediv i piev po 100 ml nasabajle i navecer i voopshto ne mi beshe gadna za pienje. Mi rekoa deka treba da ja cuvam vo cajot najmalku 10 dena, pa vtoriot pat pocna da mi fakja muvla i mi beshe shube da ja pijam tecnosta, pa napraviv pak i eve denes mi e 10 ti den i pak mi fatila malku kako muvla..
    Znae li nekoj shto e problemot?? Predolgo ja cuvam?? Smee li da se pie takva tecnost??
    Na net procitav deka mozelo da se pojavi muvla, koja moze da bide dobra - da ja zgolemi efikasnosta na komuhata ili da e del od nea, zoshto kombuhata e zaednica na gabi, mikroorganizmi i muvla, ama mozelo da se javi i losha muvla, shto moze da predizvika problemi so crevata i varenjeto...od kaj da znam jas dali muvlata sto mi se pojavila e dobra ili losa, mene takvata tecnost mi e gadno da ja pijam, a i mirisa na muvlosano :puke:

6. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Еве неколку дена како пијам екстракт од комбуха...и немам проблем кога пијам (2-3 лажики според упатството) , но по еден до два часа добивам нагони на :puke: . Не ми е гадна, не ми е убава, не ми е никаква :) , но зошто оваа реакција на организмот?
    - ми поминува штом ќе се напијам витамин Ц.
    Дали вака ви се случувало?
    - ми рекоа демек тоа било затоа што организмот се чисти и реагира на комбухата. :?:

Маја...колку што прочитав на темава, девојкиве ја чуваат по 7 дена течноста (одкако ќе ја прецедат) во затворен сад.

7. Blanca

Blanca Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    505
    Мене ми се случуваше на почетокот да имам нагон за :puke: , ама не после 1-2 часа туку после 1-2 минути :lol: и се откажав. Ми требаше многу време за пак да почнам да пијам и си ја најдов финтата. Пишува да не се пие/јаде половина саат после тоа, но јас пијам многу малку вода, сметам дека нема да го намали дејството бидејќи јас комбухата сум ја внела и порано или покасно ќе стигне таму кај што треба :lol:

Инаку јас тие 2-3 лажички не ги пијам одеднаш туку во текот на целиот ден (на гладно) ;)

На Meckicja и sanjaeva им се допаѓа ова.
  8. Suzeto

Suzeto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    19
    treba da ja cuvas na temno i pokriena so gaza okolu 10 dena,pa potoa da e precedis vo stakleni sisina...neznam zosto ti faka muvla doma majkami e pravi non-stop i ne i se ima sluceno takvo nesto

9. maja25

maja25 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Bash taka i ja cuvam, vo golema staklena tegla, pokriena so gaza, na temno...prviot pat super mi ispadna sega neznam shto e rabotava...prethodniot pat koga mi fati muvla ja cuvav vo kujna i mislev da ne i e toplo, sega ja simnav vo podrum i tamu pak :((

Fala vo sekoj slucaj! ;)

10. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    kombuha пијам 3 години многу е здрава и е препорачливо сите да ја пијат . си ја правам дома и кон неа треба да се однесувате како кон секое живо суштество затоа што неа и треба кислород топлина и помала светлина( да не е изложена на сонце ) така да ставете си ја во некој ќош од кујната или било каде и се ке биде ок со неа . Се ставаат 400 гр шекер на 4 литри чај и тоа е таа мера . Треба да стои најмалку 7 дена . колку повеке стои толку повеке се скислува па така ке вие ке си одредите каква сакате да ја пиете . Пауза од пиење се прави кога организмот сам ке ви побара - ке почувствувате одбивност па се дотогаш уживајте си во камбухата ;)

11. precious.oo7

precious.oo7 Активен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1

12. precious.oo7

precious.oo7 Активен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1

13. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Правиме комбуха дома со години. Не е баш највкусна за пиење но е многу здрава.
    Јас дури и ослабев од неа една зима кога се здебелив. :)

На princessp и Meckicja им се допаѓа ова.
  14. Biljana795

Biljana795 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Ke moze li nekoj koj ima visak od kombuhata da mi dade :).Majka mi e operirana od rak na gradata i momentalno e na hemoterapija.I kazale deka e ubavo da ja pie za da se isfrlat otrovite od teloto a ubava bila i za imunitetot.Koj ima visak od kombuhata neka pise. Fala vi.

[mod-kirilica:bk4g5xc0][/mod-kirilica:bk4g5xc0]

15. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Како мислиш вишок?

Треба да најдеш некој кој ја прави, па да ти даде дел од габата (ние даваме од младите габи што сами се прават), и таа ќе расти, ќе ја размножуваш и сама ќе си ја правиш.

Побарај, сигурно има некој во околината кој прави комбуха. ;)

И пожелувам добро здравје на мајка ти.

16. PancakeNu

PancakeNu Нов член

Се зачлени на:
    24 август 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali bi mozela da mi kazes od kade sega moze da se nabavi toj ekstrakt?Znam deka se pominati dosta godini no mozebi uste go korostish. Fala :)

17. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    18.506
    Помага ли за хепатит Ц? Видов рекламираат на тв дека е и за хепатит ц.

18. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.159

Како ослабе бе девојче ? 4 шишиња испив , нема ефект.

Бубале не сакаше да ми каже , па сега ќе ја тагирам @referentka, некаде ја имам читано има спомнато за комбуха, па да ми каже од каде нарачува.

Моиве имаа купено од тие рекламите на тв, не знам и јас што точно, па од Скопје по карго стигнаа, татко ми пиеше и кај него има ефект, а кај мене нема

Не знам што е проблемот, ама стварно нема ефект, пак сум дебела во стомакот.

19. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Девојки да не знаете каде може да најдам комбуха?

20. TrinityNeo

TrinityNeo Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    834
    Jas prodavam ekstrakt od kombuha 500 gr tegla 500 den imam.samo 3 tegli za prodavanje FB_IMG_1571031737264.jpg